OVISNO O UGOVORU

Više cijene u Njemačkoj: Poskupljenja pojedinih namirnica stigla kasnije

Foto: Ilustracija/Pixabay
Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Ilustracija
18.01.2023.
u 09:17
"Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana", rekao je Udo Hemmerling iz udruge poljoprivrednika
Pogledaj originalni članak

Vrhunac inflacije u Njemačkoj je, kako se čini, prošao, no potrošači su primijetili kako pojedine proizvode sada moraju plaćati znatno više nego donedavno. Riječ je o brašnu, šećeru, polutvrdom siru i krumpiru. Ti su proizvodi krajem prošle godine ponovno poskupjeli. Šećer je, primjerice, u rujnu bio skuplji 1,6 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, dok je u listopadu cijena porasla za 42 posto, a u prosincu čak 63 posto. Slično je i s ostalim spomenutim namirnicama. 

"Trgovci uglavnom kupuju od proizvođača na temelju privremenih ugovora koji traju šest mjeseci ili godinu dana", rekao je Udo Hemmerling iz udruge poljoprivrednika te objasnio: "Zato poskupljenja brašna i šećera u trgovinama stižu kasnije". Ipak, prema tome se cijene ne bi trebale mijenjati do ljeta, prenosi Fenix magazin

Drugi proizvodi, poput maslaca, dogovaraju se svaki mjesec, a ni za krumpir u pravilu nema dugoročnih ugovora. Situacija sa šećerom je nešto kompliciranija. Kako je kazao Günter Tissen, direktor Udruge industrije šećera, cijene mogu varirati ako trgovine kupuju više na spot tržištu.

“Možemo pokriti veliku većinu naših potreba za šećerom u Njemačkoj iz domaće poljoprivrede”, rekao je Tissen. Kako dodaje, cijene su obično podložne dugoročnim ugovorima, no odluka o cijeni koju potrošači u konačnici moraju platiti ostaje na trgovcu.

praćenje cijena

'Varaju ljude na cijenama i žele to sakriti': Trgovački lanci odbili Filipovića

I s novim rokom do danas u 9 sati da se izjasne žele li biti na "bijeloj" listi i transparentno dostavljati cijene 78 najprodavanijih artikala, Ministarstvu gospodarstva stigla je "odbijenica" trgovaca. Osam njih udruženih pri HUP-u – Lidl, Kaufland, Plodine, Spar, Tommy, Studenac, NTL te Mlin i pekare – zapravo ni proteklih dana nisu rekli kako se tome protive. No, za razliku od Konzuma i KTC-a koji su se još prošlog petka izjasnili da su oni "za", HUP-ova osmorka danas je i u dopisu ministru Davoru Filipoviću poručila kako je spremna sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena kad između trgovaca i Ministarstva detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena, sve kako bi se osigurao ispravan prikaz stanja na tržištu i spriječila daljnja reputacijska šteta koju su, kako tvrde, zajedno s ostalim trgovcima u proteklom razdoblju neopravdano pretrpjeli.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.