NEVRIJEME NA JADRANU

Vjetar nosio brodove i šatore

08.06.2002.
u 00:00
* Zbog nevremena je šire područje Pule bilo bez struje
Pogledaj originalni članak

NOVIGRAD - Neobična pojava iznenadila je jučer stanovnike i goste Novigrada. Ulice i parkovi, posebno uz južnu gradsku obalu, jučer ujutro bili su zapljusnuti gustom morskom pjenom. Snažni i veliki valovi udarali su tijekom noći i jučer prijepodne u obalu i gradske zidine. Iznimno jak, na trenutke olujni jugozapadni vjetar razbacao je širom grada morsku pjenu, koja je na opće čuđenje brojnih turista stvorila snježni ugođaj, posebno na Rivareli, u parku Novigradske biskupije i na svim gradskim ulicama koje se okomito spuštaju na južnu morsku obalu. Morska pjena prekrila je i drugu stranu grada, gradsku luku Mandrač. Slična se pjena pojavila i u Umagu.

Olujno jugo, na svu sreću, u Istri nije pričinilo veće štete. Ipak, stradale su brodice na vezovima. Pulska Lučka kapetanija bilježi potonuće jedne brodice u Rovinju, a dvije su brodice oštećene. U Poreču se jedno plovilo otrgnulo s veza, a u Pješčanoj uvali jedna se brodica nasukala. Na sreću, ozlijeđenih nije bilo, ali su valovi visoki 2-3 metra stvarali probleme u lukama i marinama. Zbog nevremena je i šire područje Pule bilo bez struje. Pokidani su električni kabeli, pa su u mraku bili Marčana, Peruške, Vodnjan i neke pulske četvrti, a stradale su i brojne zajedničke TV antene na zgradama. U samoj Puli problem su bili zatrpani kanalizacijski šahtovi i velike lokve na nekim ulicama, pa je promet preusmjeravan.

Tijekom noći s četvrtka na petak u Rijeci je palo 68,4 litre kiše po četvornome metru i puhalo je jako jugo. U jutarnjim su se satima kiša i vjetar smirili, pa u cestovnom i trajektnom prometu na riječkom području nije bilo problema. Njih su imali samo organizatori tradicionalne jedriličarske regate "Fiumanka". Jako jugo porušilo je u četvrtak oko 22 sata na riječkoj rivi šatore podignute za potrebe natjecanja. Tom prigodom lakše je oštećeno i nekoliko automobila. Organizatori regate brzo su reagirali i jučer ponovno postavili šatore. (D.M., T.R., V.B., V.P.)

Pogledajte na vecernji.hr