Žalba na odluku arbitraže

Vlada: Za loše stanje u Ini najviše je odgovoran kabinet Zorana Milanovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Andrej Plenković
03.02.2017.
u 07:13
Vlada je odbila i zahtjev oporbe da se objavi odluka arbitraže u Ženevi
Pogledaj originalni članak

Vlada se jučer negativno očitovala o interpelaciji kojom SDP traži objašnjenje najavljene renacionalizacije Ine i privatizacije 25 posto HEP-a, uz zaključak da je za stanje u kojem se našla Ina najodgovornija Vlada Zorana Milanovića. Obrazlažu da se to iščitava i iz same interpelacije, u kojoj se SDP pozvao na negativne rezultate poslovanja Ine u razdoblju između 2011. i 2015. kada su sami bili na vlasti.

“Ovo jasno dokazuje potpuni izostanak bilo kakve promišljene i odlučne politike te volje tadašnje Vlade da putem raspoloživih mehanizama poduzme bilo kakve mjere za promjenu negativnih pokazatelja i trendova. Stoga Vlada naglašava, a to podaci iz interpelacije i dokazuju, da je najodgovornija za trenutačni tržišni položaj Ine Vlada iz tog razdoblja”, zaključila je Plenkovićeva Vlada.

Vlada ističe kako vraćanjem Ine u vlasništvo države žele zaustaviti daljnju devastaciju kompanije te kako je za raspravu o prodaji dijela HEP-a prerano jer još nije utvrđen model po kojem će se otkupiti dionice Ine. Zahtjev oporbe da se objavi odluka arbitraže u Ženevi odbili su zbog tajnosti postupka.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kaže kako vjeruje da postoje šanse za poništenje arbitražne odluke pred švicarskim sudom, no o detaljima ne želi govoriti. U Vladi neslužbeno kažu da su u tužbi naveli da je jedan od sudaca bio u sukobu interesa, da nisu uzeti u obzir argumenti o vjerodostojnosti nekih dokaza ni to da je zaposlenik MOL-a bio posredni suvlasnik ciparskog društva koje je isplatilo novac za koji Hrvatska tvrdi da je predstavljao mito. Detaljnije od toga ne žele govoriti, a očekuju da bi postupak mogao završiti u roku od četiri mjeseca.

Vladin entuzijazam ne dijele stručnjaci za međunarodno trgovačko pravo, koji upozoravaju da je poništaj arbitražnog pravorijeka prava rijetkost, a hrvatsku žalbu nazivaju alibijem za izgubljenu arbitražu.

Domagoj Vuletić s katedre za pravo zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kaže kako je vrlo neuobičajeno i to što je sudac kojeg je imenovala Hrvatska Jakša Barbić glasovao protiv Hrvatske. Ključnim problemom smatra to što nije završen postupak u slučaju Ina – MOL, a napominje da Hrvatska u roku od godinu dana može ponovno zatražiti poništaj odluke ako se pojave nove bitne okolnosti, primjerice, pravomoćna presuda Sanaderu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
08:07 03.02.2017.

Nisam ni sumnjao...

SO
Somelier
09:03 03.02.2017.

Hoćemo slobodnu tržišnu ekonomiju a kupovinom INA-e vraćamo se u socijalistčki sistem. Imamo stvarno velike probleme jer sve radimo stihijski. Nema šanse da bude dobro ako će država biti večinski vlasnik u INA-i. Dok centralni komitet nešto riješi, tržište ne čeka. Neznam po čemu je INA od strateškoga značaja za državu osim za uhljebljivanje podobnih kadrova. Razumio bih da se udruže 200 najbogatijih i da otkupe INA-u od Mađara jer njih samo kapital zanima. Za pravedno21. INA- u su prvi rasprodali SDP to jest Račan i Linić. Sve ostalo je nebitno. I da znaš, država se sa INA-om ne će obogatiti ali će imati ogromnih problema. Nitko na svijetu ne drži rafineriju ako je neisplativa. Tu bi se jedino mogla uplesti država i umjesto rafinerije Sisak i umjesto da nepotrebno bacaju novac na INA-u taj novac ulože u nove fabrike. Da li čipsa, i nekoliko manjih fabrika da zaposle sve te ljude koji će kad tad izgubiti posao u rafineriji Sisak.

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
11:23 03.02.2017.

Kriviti Milanovića za loše stanje u kompaniji u kojoj Vlada nema upravljačka prava predstavlja 'alternativnu činjenicu'. Ako je postojala mogućnost da se stanje popravi i bez upravljačkih prava, zašto to Plenkoviću i ne napraviš? Zašt se spremaš otkupiti INU? Odgovor je jednostavan: ne postoji takva mogućnost.