SUKOB

Vladimir Šeks mi je neizravno potvrdio pogrešku Vlade

28.03.2004.
u 00:00
Predsjednik Sabora tvrdi kako kršenja zakona nije bilo, nego je riječ o nesmotrenosti Hrvatske seljačke stranke
Pogledaj originalni članak

HSS je zaprepašten reakcijom premijera Ive Sanadera na interpelaciju o radu Vlade, jer je njezin smisao sprečavanje izravne štete zbog lakomislenog pristupa Vlade pregovorima o Protokolu 7. Nervoza i bahato ponašanje nisu potrebni jer se tu radi o stvarima od važnosti za cijelu Hrvatsku, a ne parcijalnim interesima. Tako je jučer predsjednik stranke Zlatko Tomčić komentirao Sanaderovu izjavu da je HSS politikantstvom zaveo saborske zastupnike HSP-a i SDkoji su supotpisali interpelaciju. U obrazloženju interpelacije navodi se kako je Vlada prekršila Zakon o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zato što nije zatražila očitovanje Sabora o smjernicama za hrvatske pregovarače prije početka pregovora. Sanader je odbacio te navode i kazao kako Vlada pregovara izravno s Europskom komisijom, pa nije bila obvezna postupati po spomenutom zakonu. Tom tvrdnjom premijer je iskazao potpuno nepoznavanje odnosa RH i EU, smatraju haesesovci i tvrde da pregovori, koji se vode u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, spadaju pod Zakon o SSP-u.

Premijerova reakcija Tomčića je posebno iznenadila zato što je nakon sastanka s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom u petak stekao dojam da on prepoznaje pogrešku Vlade i da će Sanadera upozoriti na nju.

- Šeks nije direktno priznao da Vlada krši zakon, ali obećao je da će s premijerom razmotriti mogućnosti izlaska iz te situacije - kazao je Tomčić.

No, Šeks tvrdi da je u kontaktu s premijerom ustanovio kako kršenja zakona nije bilo, a Tomčiću je, kaže, obećanje dao isključivo ako bi se HSS-ove tvrdnje pokazale točnima.

- Budući da te tvrdnje nisu točne, očito je da se radi o nesmotrenosti u interpelaciji - komentirao je Šeks.

Tvrdnje Hrvatske seljačke stranke da Vlada RH nije poštovala zakon podržava predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica. On se Vladimiru Šeksu obratio pismom u kojem je predložio da se saborsko predsjedništvo što prije sastane s Vladom kako bi se dogovorio daljnji postupak u pregovorima koji se nastavljaju sredinom travnja.

Vanja Moskaljov

Pogledajte na vecernji.hr