CRNE BROJKE

Vlakovi u šest godina usmrtili 462 osobe

06.05.2002.
u 00:00
* Na željezničko-cestovnim prijelazima od 1996. poginulo je 114 osoba
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Na pružnom prijelazu u Rešetarima u subotu oko 12.30 sati poginula je Milijana Kasumović (53) iz Nove Gradiške, profesorica u tamošnjoj gimnaziji. Svojim "daewoo matizom", unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima, pokušala je prijeći preko pruge prije vlaka. Nije uspjela. Vlak je bio brži.

"Vlak je uvijek brži" naziv je preventivno-obrazovne akcije koju su početkom 2001. godine pokrenule Hrvatske željeznice, a u njoj je sudjelovalo nekoliko ministarstava, prometna policija i mediji. Prema izvješćima iz Crne kronike Večernjeg lista o pogibijama pod vlakovima, a ima ih nažalost previše, čak je organizirana izložba fotografija i tekstova. Akcija je bila najviše usmjerena prema učenicima osnovnih škola, prvenstveno onih u blizini pruga. Međutim, nisu učenici oni koji automobilima podlijeću pod vlakove.

U posljednjih šest godina, u razdoblju od 1996. do 2001., prema podacima iz HŽ-a, 114 osoba poginulo je na željezničko-cestovnim prijelazima u naletima vlakova. Ozlijeđeno ih je stotinu. Već i taj omjer pokazuje da ljudi, bilo na biciklu, motoru ili u autu, imaju male šanse za preživljavanje u srazu s vlakom.

Statistički podaci pokazuju da nema razlike u broju poginulih na prijelazima prema vrsti osiguranja, jer je po 57 osoba poginulo na prijelazima osiguranima samo prometnim znakovima, kao i na onima sa svjetlosno-zvučnim signalima. Od 463 izvanredna događaja na željezničko-cestovnim prijelazima za 455 nisu odgovorni "željezničari", a HŽ priznaje odgovornost u osam slučajeva.

Čak 236 osoba poginulo je u svim izvanrednim događajima, a kao takve HŽ tretira uz prometne nesreće još i druge nesretne slučajeve, strujne udare, kamenovanja...

Posebno se statistike vode o samoubojstvima na prugama. U šest godina ubilo se 226 osoba. Najviše je samoubojica bilo 1998., čak njih 47, a lani se na prugama ubilo 35 osoba.

U strujnim udarima, koji se nerijetko događaju kad se djeca igraju po kolodvorima i drugim mjestima gdje su zaustavljene željezničke kompozicije, poginulo je u šest godina šest osoba. Ozlijeđeno ih je bilo 19.

Osnovna je poruka HŽ-ove akcije u njezinu nazivu - vlak je uvijek brži. Njihova brzina na našim prugama iznosi i do 160 km/h, a zaustavni je put vlaka od 700 do 1500 metara. Zbog toga, koliko god netko mislio da je sa svojim limenim ljubimcem brz u nedopuštenom prelaženju pruge, stotine primjera dokazuju da se greške u tim slučajevima ne opraštaju.

M. Malčević

Pogledajte na vecernji.hr