Ukinuta zabrana

Vrhovni sud legalizirao istospolne brakove u svim saveznim državama SAD-a

Foto: Reuters/PIXSELL
Vrhovni sud legalizirao istospolne brakove u svim saveznim državama SAD-a
26.06.2015.
u 16:25
Zabrana sklapanja istosplonih brakova trenutno je na snazi u 13 saveznih država, no istospolni parovi sada će se moći ženiti u svih 50 država
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud SAD-a presudio je kako prema Ustavu, istospolni parovi imaju pravo na sklapanje braka, javlja Reuters. S 5 naprema 4 glasova donesena je odluka kako jednakost pred zakonom znači da savezne države ne smiju zabraniti istospolne brakove.

Zabrana sklapanja istospolnih brakova trenutno je na snazi u 13 saveznih država, no homoseksualni parovi sada će se moći ženiti u svih 50 država.

Ova presuda najveći je uspjeh borbe za prava homoseksualaca posljednjih godina. Predsjednik Barack Obama 2010. potpisao je zakon kojim se homoseksualcima omogućava da pristupe vojsci.

>> Crkva osuđuje grijeh, a čovjeka, tko god da je, štiti i poštuje

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 77

DU
Deleted user
17:27 26.06.2015.

Da je Bog htio istospolne zajednice ne bi stvorio Adama i Evu nego Adama i Stevu

D1
d12345
17:32 26.06.2015.

I u Rimskom carstvu je pedofilija,incest i homoseksualizam bila normalna pojava pred sam kraj .....

DU
Deleted user
19:22 26.06.2015.

Konzervatvni sudac tog Vrhovnog suda, Antonin Scalia, izjavio je da ta i takva odluka pokazuje da je takav ”vrhovni sud ”prijetnja demokraciji … da se time ozakonjuje vladavina volje većine od 9 sudaca, odvjetnka, nad cijelim narodom od 310 milijuna …” Drugi konzervativni sudac toga suda, Roberts, napisao je da su petorica (od devet) odvjetnika Vrhovnog suda svoju viziju morala i braka ozakonili kao točku ustava … Mike Huckabee, reupblikanski kandidat za predsjednika veli da je to pogrešna, razularena i pogubna odluka neustavne tiranije sudstva, a drugi kandidat, R. Santorum veli da je petero ljudi, sudaca neizabranih od naroda redefiniralo temelju društvenu postavku … To je kršenje prava država da same na izborima odluče o tome, a ne da o tome odlučuju činovnici i suci. A mnogi misle da je to uvreda zdravome razumu. To će vjerojatno pridonijeti velikoj i najnadmočnijoj pobjedi ikada Republikanaca i desnice na sljedećim predsjedničkim izborima u USA.