na putu u eu

Za gospodarenje otpadom i vodama treba nam 10 mlrd. eura

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
Za gospodarenje otpadom i vodama treba nam 10 mlrd. eura
03.10.2012.
u 19:40
Novi projekti u vodoopskrbi i odvodnji otvorit će gradilišta i nova radna mjesta, kazao je ministar Jakovina
Pogledaj originalni članak

Za dostizanje standarda i provedbu investicijskih projekata u sektoru zaštite okoliša u skladu s EU bit će potrebno oko 10 milijardi eura, od čega najviše za gospodarenje vodama, oko 4,5 mlrd. eura, te 3,2 mlrd. za gospodarenje otpadom – kazao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na predstavljanju Operativnog programa za zaštitu okoliša.

Potpisan je i sporazum o provedbi operacije pripreme projekata za sufinanciranje iz strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodenih resursa za koje je u pripremi već 16 novih projekata iz sektora gospodarenja vodama i otpadom vrijednih 7,7 mil. eura. Potpisivanju su nazočili i Paul Vandoren, šef delegacije EU, i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zmajlović je rekao kako po pitanju gospodarenja otpadom doslovce hvatamo zadnji vlak. Za cijenu komunalnih usluga sakupljanja i zbrinjavanja otpada kazao je da mora biti odraz ekonomske analize i isplativa te će se u nekim sredinama cijena sigurno povećati. Iako Zakon o otpadu godinama nalaže da se otpad naplaćuje po količini, a ne po stambenoj površini, rijetko gdje se to primjenjuje, pri čemu je Zmajlović posebno apostrofirao Zagreb koji ništa nije napravio. Inzistirat će se da Zagreb taj problem zajednički rješava sa Zagrebačkom županijom.

Jakovina je pak naglasio kako su 4,5 mlrd. u vodoopskrbi i odvodnji do 2023. iznimno velika sredstva koja će donijeti dobrobit građanima, ali i otvoriti gradilišta i nova radna mjesta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

UI
uvijek i sve
20:48 03.10.2012.

Uložit će 5 milijardi u razne muteže s vodom di će se ugrađivat strana oprema i dizat krediti u njohovim bankama. Političarima će se zalipit malo provizije, a od koncesija na vode neće zaradit niti milijardu kuna. Ha - ha- ha! Naša lipa Hrvatska kažu "kaska" za njihovim bijelim i čistim morima, rjekama i gradovima? I za to bi tribali dat još pet milijardi priko leđa hrvatske sirotinje? Komu? Njima? Daj Sanaderu, molin te vrati se. Ovi nas odraše!

CH
Charlemagne26
09:44 04.10.2012.

"doslovce hvatamo zadnji vlak". Osim sto se radi o covjeku koji je izuzetno sumnjiv, ocito je i da nije bas pametan. Samo ti hvataj vlak DOSLOVCE, Zmajlovicu...

JO
JORGOVAN
10:20 04.10.2012.

nisam ni na trenutak sumnjao da će se cijela priča odvijati na način da će se cijena komunalnih usluga povećati. Pa znate li vi političari išta riješiti na način da se negdje nešto uštedi, da se uvedu moderne tehnologije koje smanjuju cijenu? Vama je odgovor na sve pšrobleme povećanje cijene? Pa gonite se u tripm više s tom i takvom logikom.