U POZADINI

Za napad na rusko veleposlanstvo 250.000 dolara

29.10.2001.
u 00:00
* Navikli smo da tajnovito odlazi od kuće po nekoliko mjeseci. Govorio je da radi vani, a s puta bi donosio zaradu. Kad su Rusi ušli u Čečeniju, počeli su ga posjećivati neki bradonje s kojima je odlazio, no nikome nije govorio kuda se kreće - ispričao je M. Abu Kharub, brat A. Abu Kharuba, koji je lani u Beirutu pucao i poginuo u napadu na rusku diplomatsku misiju
Pogledaj originalni članak

U nesrećama koje potresaju svijet i u kojima se miješaju jake emocije često se zaboravlja pozadina. Prilikom istrage o rujanskim napadima na WTC i Pentagon utvrdilo se da su se teroristi obučavali u nekoliko zemalja i zrakoplovnih škola, za što je potreban izdašan izvor prihoda koji je identificiran u liku Osame bin Ladena i njegove organizacije Al Qa"ide. Pozadina organiziranja terorističkih napada ima i svoj tihi nastavak, o čemu javnost malo zna. Na devetnaest adresa u arapskim zemljama i SAD-u uskoro će, naime, stići veći iznosi novca.

Obiteljima samoubojica njihova će organizacija nadoknaditi gubitak, no tu nije kraj. Mjesečnu naknadu za roditelje ili udovicu, te djecu, školovanje, liječenje, sve to plaća svaka organizacija čiji je pripadnik poginuo u ime islama.

Nevjernici na svetom tlu

Tajno financiranje Al Qa"ide i njoj srodnih organizacija, koje ne biraju ciljeve svojih napada, počelo je dolaskom američke vojske u Saudijsku Arabiju. Mnogi su muslimani, poput Osame bin Ladena, bili ogorčeni na saudijske vlasti koje su dopustili da nevjernici stupe na sveto tlo. Bogatiji su uzvratili na uvredu tako što su počeli financirati upravo onoga koga su saudijske vlasti protjerale, a Al Qa"ida je dobila nove partnere.

Tragom financiranja obitelji poginulih pripadnika mreže Al Qa"ida, reporter Večernjeg lista posjetio je obitelj Abu Kharub u palestinskom izbjegličkom logoru Ain Al Helwe na jugu Libanona. A. Abu Kharub pucao je lani na rusko veleposlanstvo u Beirutu kada je ruska vojska ušla u Čečeniju. Logor u kojem živi oko 80.000 Palestinaca središte je islamističke organizacije Asbat Al Ansar koja surađuje s Al Qa"idom i čiji je član bio A. Abu Kharub. Logor je u okruženju libanonske vojske koja nema pristup logoru u kojem su naoružani pripadnici raznih palestinskih frakcija i koji je praktično država u državi. Tko je sve pripadnik te organizacije, ne znaju ni Palestinci u logoru jer su Asbat Al Ansar, prvi na američkom popisu terorističkih organizacija određenih za uništavanje, tajnoviti i vrbuju nove članove vrlo oprezno.

Obitelj Abu Kharub nije imala pojma da je jedan od njenih članova pripadnik te organizacije, a doznali su za to u vrlo dramatičnim okolnostima. Reporter Večernjeg lista razgovarao je s bratom i sinom A. Abu Kharuba, uz uvjet da im ne spominjemo imena.

Za Alaha i islam

- Moj brat je odmalena bio veliki vjernik, a kao mladić bio je zatvoren i rijetko govorio o sebi. Navikli smo se da tajnovito odlazi od kuće po nekoliko mjeseci, jednom čak godinu dana nije dolazio. Govorio je da radi vani, a s puta bi donosio zaradu. Kad je počeo rat u Bosni, rekao je da odlazi u jednu od zaljevskih zemalja raditi. Vratio se nakon osam mjeseci, a primjetili smo da ima kod sebe neke brošure o Bosni; imao je čak malu bosansku zastavicu i neke suvenire iz Bosne. Kad su Rusi ušli u Čečeniju, pokušao je nekoliko puta otići onamo, ali nije uspio. Tada su ga počeli posjećivati neki bradonje s kojima je odlazio, no nikome nije govorio kuda se kreće. Naknadno smo pronašli i dokumente koji potvrđuju da je bio i u Afganistanu - rekao je brat A. Abu Kharuba, M. Abu Kharub.

A. Abu Kharub, poznat pod nadimkom Abu Obeida, pucao je lani na rusko veleposlanstvo u Beirutu, pri čemu je ubio jednog libanonskog policajca i ranio drugog. U kratkom zatišju prije puškaranja, u kojem je ubijen, razgovarao je putem mobitela sa svojom suprugom i najstarijim sinom. Potresnom razgovoru bio je prisutan Abu Obeidov brat.

- Ženi je rekao: - Oprosti mi jer uskoro krećem u raj. Sretan sam jer ću biti uz poslanika Muhammeda. Ovo činim za Alaha i islam, upravo sam pucao na rusko veleposlanstvo i bacio dva tromblona, a nadam se da sam ubio nekoliko Rusa. Morao sam to napraviti za našu braću u Čečeniji. Za nekoliko minuta i ja ću postati mučenik, libanonska policija puca na zgradu gdje se nalazim. Za vašu budućnost ne brini, srest ćemo se u raju - ispričao nam je njegov brat.

Nakon pitanja što mu je otac rekao u posljednjem razgovoru, niz dječakovo lice počele su teći suze. Tiho je izustio:

- Rekao mi je da sada neću razumjeti što je učinio, ali da ću za nekoliko godina shvatiti. I još je rekao da se nada kako ću biti kao on i umrijeti u džihadu na Alahovu putu.

Ostavio udovicu i troje djece

Abu Obeida tog je dana zasobom ostavio udovicu i troje djece, osmogodišnjaka, djevojčicu od šest godina i dječačića starog dvadeset dana, a njegova je obitelj tijelo dobila nakon dva dana. Abu Obeidin brat kaže da je na pokop iz kuće krenula samo porodica, ali na groblju ih je dočekao nekoliko stotina bradatih muškaraca koji su izvikivali parole: Smrt Rusima! Smrt Amerikancima! Smrt Izraelcima!.

Točno četiri mjeseca i deset dana nakon Abu Obeidine smrti (po islamskim običajima to je rok u kojem udovica ne izlazi pred muškarce), na vratima ruševne kućice pojavio se muškarac objasnivši da dolazi iz dobrotvornog društva, te udovici predao pošiljku čiji je primitak potpisala dok je posjetitelj objašnjavao da je to ostavština njenog supruga. U paketu je bilo 250.000 dolara i uputa kamo da se javi radi ostvarenja prava djece na mjesečnu novčanu naknadu.

Neovisno o ishodu borbi u Afganistanu, bez obzira hoće li Osama bin Laden biti uhvaćen, ubijen ili se živ izvući, na adrese obitelji Atta, Al Shehhi, Al Gamdi, Jarrah, Al Shehri i ostalih, čiji su članovi sudjelovali u napadu na ciljeve u SAD-u, najvjerovatnije će u skladu s običajem organizacije početi stizati pošiljke. Bit će to gorka cijena krvi za indoktrinirane sinove.

Piše i snimio Hasan Haidar Diab

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr