Poljoprivreda

Za nekoliko godina 20 hektara pod šparogama u vinkovačkom kraju

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Za nekoliko godina 20 hektara pod šparogama u vinkovačkom kraju
22.04.2014.
u 19:47
Tek treće godine prvi urod je tisuću kilograma i svake godine raste za tonu da bi vrhunac bilo pet tona po hektaru
Pogledaj originalni članak

U vinkovačkom kraju je sve veće zanimanje za uzgajanje šparoga o čemu svjedoči i zadruga Vinkovačka šparoga u koju je učlanjeno osam uzgajivača, a 9. član je agencija za razvoj Hrast koja zadruzi izrađuje projekte za natječaje za EU fondove.

- Planiramo izgraditi veliku hladnjaču ne samo za šparoge već i za drugo povrće kako bi ih sačuvali svježe do prodaje, a za to nam je potreban novac EU. Naši članovi trenutno uzgajaju šparogu na 8,5 hektara, ali nagodinu ćemo imati i 20 hektara tako da nije nerealan plan da ćemo za 4-5 godina imati i preko 50 hektara pod šparogama jer zanimanje je veliko iako je uzgoj težak i mukotrpan posao. Sve je isključivo ručni rad jer nema strojeva koji beru ili sade šparoge pa je to čista, ekološka proizvodnja - kaže Mirko Bošković iz Cerne koji je zasadio 4 hektara, ali ove godine neće brati jer tek priprema sadnice za narednu godinu.

U plasteniku ima 70.000 sadnica koje će 1. svibnja prebaciti na foliju i tek nagodinu će ih posaditi u polje, ali će davati urod 12 godina. Velika su i ulaganja, po hektaru 40 do 45 tisuća kuna tri godine, ali ima i zarade jer šparoga se otkupljuje za 26 kuna po kilogramu. Bošković podsjeća kako tek u punom urodu na hektaru bude 5 tona šparoga.

- Tek treće godine prvi urod je tisuću kilograma i svake godine raste za tonu da bi vrhunac bilo pet tona po hektaru nakon čega opet pada godišnje za tonu i sve to u ciklusu od 12 godina. Za ubiranje sa hektara šparoga potrebno je 8 do 10 ljudi - kaže Bošković dodajući kako je berba od početka travnja do sredine lipnja i sve količine predaju otkupljivačima jer još nemaju svoju hladnjaču.

>> Zadruga Vinkovačka šparoga uz pomoć EU želi graditi hladnjaču

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.