Astronomija

Zagonetna tamna tvar prvi put se vidi na podlozi Hubbleove slike

Foto: NASA/ESA/Hubble
Zagonetna tamna tvar prvi put se vidi na podlozi Hubbleove slike
30.03.2010.
u 18:21
Materijalni svijet kakav poznajemo ispunjava samo četiri posto poznatoga svemira. Tamna tvar 25 posto. Ne vidimo je jer ne ispušta svjetlo, ali ima gravitaciju.
Pogledaj originalni članak

Ova spektakularna fotografija u boji prvi je prikaz tzv. tamne tvari, nepoznatoga oblika materijalnoga postojanja koje ispunjava svemir, ali o njoj ne znamo ništa osim da ima gravitacijski utjecaj na vidljivi svijet: upravlja kretanjem galaksija i zakrivljuje svjetlost. Dok se ne potvrdi navodna detekcija tamne tvari prvi put na Zemlji, na dnu američkog rudnika germanija, ovo je najzorniji prikaz njezina rasporeda u svemiru.

Nastao je na temelju izračuna njezina utjecaja na vidljivi dio svemira, odnosno na onaj dio koji je moguće istraživati teleskopima koji primaju neki oblik zračenja iz svemira. Na temelju zamršenoga računanja, oblik tamne tvari izražen je na podlozi Hubbleove snimke neba prepunoga galaksija u boji koje predstavljaju njezinu gustoću.

Materijalni svijet kakav znamo zaprema samo četiri posto poznatoga svemira, zagonetna tamna tvar 25 posto, a gotovo 70 posto ispunjava ga još zagonetnija tamna energija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Zmija
Zmija
19:44 31.03.2010.

Postovani Admine. Pokusavam ovaj clanak razumit, ali mi nekako nije sasvim jasan! Iz gore navedenoga izgleda da se da zakljuciti da tamna tvar postoji i na dnu rudnika u SAD! Da li je to tocno ili ne?

OB
-obrisani-
03:13 04.04.2010.

E pa hebi ga........................\"Nastao je na temelju izračuna njezina utjecaja na vidljivi dio svemira, odnosno na onaj dio koji je moguće istraživati teleskopima\".................. a prije samo par dana znavstvenici su objavili kako su do sada vidjeli samo 10 % galaksija dok su 90 % propustili zbog nepoznavanje apsorpcije odredjennih frekvencija svijetla................................ zanimljivo je, ne, vidjeti kako se muce shvatiti nesto o Svemiru a dostupno im je samo 4 %.......................To vam je nekako kao kad bi baktrerija pokusavala shvatiti ovaj nas stupanj stvarnosti ,samo jos milijon puta vise nemoguce

OB
-obrisani-
02:59 22.04.2010.

Ke, vas koji djelite minuse comm. fasciniraju fotke \"dubokog svemira?\" Jako će vam one pomoći, kao i ostalo smeće u koje se uludo troši novac lakovjernika.