TEŠKI GAF

Zamjenik ministra Antešić nije znao što je potpisao za Pleso!?

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Zamjenik ministra Antešić nije znao što je potpisao za Pleso!?
12.04.2012.
u 10:00

Pogrešno odgovorio kad ZAIC preuzima Pleso i kad počinje plaćati taksu.
Pogledaj originalni članak

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić jučer je u Banskim dvorima potpisao s predstavnicima francuskog konzorcija ZAIC koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb. Antešić je koncesijski ugovor potpisao pred premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, predstavnicima Vlade, ministarstva te pred brojnom francuskom delegacijom.

Pogrešni odgovori

Antešić je u uvodu prije potpisivanja ugovora prigodničarski kazao da će se koncesijom Zračna luka Zagreb razviti u značajan regionalni centar, da država neće sudjelovati u toj investiciji koja će potaknuti novu investicijsku klimu, ali će državni proračun značajno uprihodovati od te koncesije. No tek nakon što je Antešić potpisao tako važan ugovor, otkrilo se koliko malo ili gotovo ništa o njegovu sadržaju zamjenik ministra prometa zna. Kad su ga novinari pitali osnovne stvari vezane uz koncesiju na Plesu – kad Francuzi preuzimaju zračnu luku na upravljanje i kad počinju plaćati koncesijsku naknadu, Antešić je dao potpuno pogrešne odgovore. Tako je rekao da će ZAIC preuzeti postojeću Zračnu luku Zagreb i postojeći terminal na upravljanje tek nakon što sagrade novi terminal, a to moraju učiniti u roku od 36 mjeseci otkako ishode dozvole. Na pitanje novinara kako je došlo do te izmjene jer je ugovorom, a o tome se već pisalo, predviđeno da ZAIC odmah preuzme i postojeći terminal na upravljanje, Antešić je ustrajao na svome odgovarajući potvrdno i na pitanje znači li to onda da će država upravljati i dalje ZLZ-om do gradnje novog terminala. Također je ustvrdio da će Francuzi početi plaćati koncesijsku naknadu odmah nakon potpisivanja ugovora.

Branio se lapsusom

Novinari su ipak i predstavnike Francuza pitali ista pitanja, a oni su dali odgovore sukladno onome što piše u ugovoru, koji su oni – pročitali. Pa će ZAIC ipak preuzeti upravljanje ZLZ-om i prije nego što sagradi novi terminal, a tad će tek i početi plaćati koncesijsku naknadu. A to se očekuje u siječnju 2013. godine kada ZAIC ishodi sve potrebne dokumente.

Antešić je poslije novinarima za pogrešne informacije koje je iznio kazao da su bile – lapsus.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

BS
bstrabi2
10:57 12.04.2012.

Zamjenik ministra nije znao ?Što potpisuje,ali niti ja nisam znao.Da je on zamjenik.Znači da bi USKOK trebao ispitat regularnost.Ja mislim da su naši graditelji jeftiniji,ali onda šta bi Linić stavio u svoj đep.Isto kao i za vatrogasna vozila....

CR
crocro
11:01 12.04.2012.

To znači da je jedno strano poduzeće puno pripremljenije od države s kojom sklapa ugovor, jer predstavnici države nisu na nivou pripremljenosti i upućenosti u sadržaj ugovora kao predstavnici poduzeća koji su odgovorno pojasnili sadržaj ugovora. Nažalost, to je moguće još samo u Hrvatskoj. Ništa drugo nego blamaža i podsmjeh Francuza koji vide s kim imaju posla.

VE
velikazmija
10:21 12.04.2012.

sad ti budi pametan što ovi sve potpisuju --di je oporba