RAT U UKRAJINI

Ukrajinci ne očekuju da će se ruske trupe povući iz Hersona: 'Okupatori stvaraju iluziju'

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Aftermath of a Russian missile strike in Mykolaiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Aftermath of a Russian missile strike in Mykolaiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Aftermath of a Russian missile strike in Mykolaiv
Autori Vecernji.hr, Hina
24.10.2022.
u 18:00
Rusija je pozvala više civila u okupiranom Hersonu da pobjegnu zbog moguće ukrajinske protuofenzive.
Pogledaj originalni članak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi. Zelenski je kritizirao navode ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua u telefonskim razgovorima sa zapadnim kolegama da bi Ukrajina mogla u trenutnom sukobu pripremati uporabu „prljave bombe“, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

Poštovani čitatelji, o ratu u Ukrajini možete nastaviti čitati na novom linku

Tijek događaja: 

17:59 - Ukrajinske vojne obavještajne službe ne očekuju da će se ruske trupe povući iz okupiranog grada Hersona na jugu Ukrajine. Naprotiv, ruska vojska priprema se za obranu grada, rekao je u ponedjeljak u Kijevu šef obavještajne službe Kirilo Budanov.

“Ruski okupatori stvaraju iluziju da napuštaju Herson, a zapravo ondje raspoređuju nove vojne jedinice”, rekao je za portal Ukrajinska pravda. Ruske vlasti zapovjedile su da se civili evakuiraju iz Hersona, jedne od četiriju ukrajinskih regija koje je Rusija prošli mjesec anektirala, nakon što su ukrajinske snage ostvarile važne vojne uspjehe.

"Važno je da spasite svoje živote", rekao je u nedjelju u videoporuci ministar obrazovanja Sergej Kravcov. Vlasti su za vikend rekle da je od utorka evakuirano oko 25.000 ljudi, uglavnom brodovima preko rijeke Dnipra.

 

17.55 - Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak kako će obnova Ukrajine biti povezana i prilagođena budućem ulasku ove zemlje u Europsku uniju.

"Kada ćemo obnavljati Ukrajinu to će biti provođeno u skladu s ciljem ulaska Ukrajine u Europsku uniju", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na otvorenju njemačko-ukrajinskog gospodarskog foruma u Berlinu.

Po njegovu mišljenju, prometna infrastruktura kao i transportni sektor moraju biti obnovljeni tako da će to omogućiti neometano priključenje na infrastrukturu EU-a. To će, kako je rekao, pogodovati privlačenju zanimanja ulagača.

"Tko danas investira u Ukrajinu, taj investira u jednu buduću članicu Europske unije, koja će biti dio našeg pravnog sustava i zajedničkog tržišta", rekao je Scholz.

Ukrajinsku vladu je pozvao da poboljša uvjete za strane ulagače, osnaži pravnu državu i borbu protiv korupcije. Ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je također sudjelovao u radu gospodarskog foruma, obećao je brzo stvaranje uvjeta za strane investitore, ali je istaknuo da Ukrajina treba pomoć izvana.

"Ukrajini je potrebna pomoć europskih poduzeća za realizaciju ovih smionih projekata", rekao je Šmihal.

Njemačkoj vladi i narodu zahvalio na podršci koju njegova zemlje dobiva kako bi se obranila od ruske agresije. "Dobit ćemo ovaj rat", naglasio je ukrajinski premijer. Njemačko-ukrajinski gospodarski forum se održava kao priprema za donatorsku konferenciju za Ukrajinu koja će se u utorak održati u Berlinu.

 

14:22 - UN je zatražio da se "hitno" riješi zastoj u izvozu ukrajinskog žita jer 150 brodova čeka inspekcije u Mramornom moru. Kijev je optužio Rusiju da blokira punu provedbu dogovora o izvozu žita, sklopljenog uz posredovanje UN-a i Turske u srpnju, koji idući mjesec treba obnoviti. Rusija prijeti da će se povući iz dogovora zbog vlastitih pritužbi.

Brodovi koji prevoze žito i drugu hranu u i iz ukrajinskih luka moraju proći inspekciju timova koje organizira četverostrani Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Turskoj.

"Trenutačno više od 150 brodova čeka kod Istanbula da krenu dalje i te odgode mogu izazvati poremećaje u opskrbnom lancu i radu luka", rekla je Ismini Palla, UN-ova glasnogovornica inicijative.

Rekla je da je JCC nedavno povećao na pet broj inspekcijskih timova.

Reuters je izvijestio da se zastoj prošli mjesec povećao i da brodovi stoje usidreni u Mramornom moru sve do horizonta.

Četiri strane u dogovoru, Rusija, Ukrajina, Turska i UN, pregovaraju o mogućem produljenju i širenju programa nakon roka od 19. studenoga.

Dogovor je omogućio Ukrajini da nastavi izvoziti žito iz triju luka koje su bile zatvorene od početka ruske invazije. Moskva je dobila jamstva da izvoz vlastitog žita i gnojiva.

Ukrajina je do sada izvezla 8,5 milijuna tona žita i druge hrane u 379 pošiljki, po podacima JCC-a. 

13:47 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će samo Rusija upotrijebiti nuklearno oružje u Europi, nakon tvrdnji bez dokaza ruskog ministra obrane da se Ukrajina sprema upotrijebiti 'prljavu bombu' na vlastitom teritoriju.

Zelenski je istaknuo da Rusija koristi "nuklearnu ucjenu" u nuklearnoj elektrani Zaporižja, "fosforno streljivo" i "zabranjene protupješačke mine protiv civilne infrastrukture'". Rekao je da se Rusija sprema upotrijebiti upravo ono oružje za koje optužuje Ukrajinu da ga drži.

13:42 - Rumunjski ministar obrane Vasile Dincu podnio je ostavku u ponedjeljak, rekavši da ne može surađivati ​​s predsjednikom države pošto je tjednima pod pritiskom nakon što je rekao da su pregovori s Rusijom jedina šansa za Ukrajinu da okonča rat.

Članica Europske unije i NATO-a, Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom i u njoj je postavljen američki obrambeni sustav, a od ove godine na njezinom je teritoriju stalno raspoređena borbena skupina Saveza. 

Oko 2,65 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u Europu preko Rumunjske u osam mjeseci od početka rata.

"Moja gesta (ostavka) dolazi jer je nemoguće surađivati ​​s rumunjskim predsjednikom, vrhovnim zapovjednikom vojske", rekao je Dincu u priopćenju.

"Mislim da je moje povlačenje s dužnosti nužno kako ne bih naštetio odlukama i programima koji zahtijevaju fluidne lance zapovijedanja i kako ne bih blokirao niz projekata koji su prijeko potrebni za... ministarstvo i vojsku."

Početkom listopada Dincu je rekao da su Ukrajini potrebni međunarodni saveznici za pregovore o sigurnosnim jamstvima i miru s Rusijom, što je izazvalo kritike predsjednika Klausa Iohannisa i čelnika vladajuće vladajuće koalicije. Kasnije je rekao da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta.

Iohannis je rekao da su Ukrajinci platili krvlju u ratu i da samo oni mogu odlučiti o čemu će i kada pregovarati, što je stav Rumunjske i EU. 

13:19 - Kremlj je ustvrdio da Francuska i Njemačka nisu pokazale "nikakvu želju" da sudjeluju u posredovanju oko Ukrajine, dok je pohvalio ponudu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da organizira razgovore.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz nisu pokazali "nikakvu želju slušati rusko stajalište niti sudjelovati u posredničkim naporima", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

"Ankara zauzima drugačije stajalište od onog Pariza i Berlina... i objavila je svoju spremnost nastaviti s posredničkim naporima", kazao je.

Osvrnuo se Peskov i na tvrdnje ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da bi Ukrajina mogla koristiti 'prljavu bombu kao i osude zapadnih saveznika na tu tvrdnju. 

"Njihovo nepovjerenje prema informacijama koje je dostavila ruska strana ne znači da prijetnja od uporabe takve prljave bombe ne postoji. Takva prijetnja postoji i ministar obrane je informaciju o tome dao svojim sugovornicima. Na njima je hoće li tome vjerovati ili ne", kazao je. 

12:35 - Rusija dovodi nove vojne postrojbe u Herson dok se priprema za obranu grada od bilo kakve nove ukrajinske ofenzive, rekao je čelnik ukrajinske obrambene obavještajne agencije u intervjuu za novinsku web stranicu Ukrajinska pravda sa sjedištem u Kijevu. General bojnik Kyrylo Budanov rekao je da, dok je Moskva premještala ozlijeđene ljude  i administrativne vlasti i financijske institucije koje je postavila Rusija iz grada, ona je poslala više vojnika, piše CNN.

"Ruska banka Promsvyazbank i druge financijske strukture koje su Rusi tamo doveli uklanjaju se. Iznose gotovinu, servere, takozvane okupacijske vlasti, pokušavaju one koji hodaju što prije otpustiti iz bolnica... Stvaraju iluzija da je sve izgubljeno”, dodao je Budanov. "A istovremeno, naprotiv, tamo dovode nove vojne jedinice i pripremaju ulice grada za obranu”

Budanov je rekao da Moskva djeluje iz straha da bi ukrajinske trupe mogle ponovno zauzeti ključnu branu Kakhovka, koja se nalazi istočno od Hersona, i opkoliti svoje trupe u gradu.

"Oni razumiju da ako preuzmemo barem kontrolu nad branom Kakhovka … morat će vrlo brzo donijeti odluku. Ili će morati vrlo, vrlo brzo napustiti grad i izaći, ili riskiraju da završe u istoj situaciji u kojoj su se ranije našle naše jedinice u Mariupolju”, rekao je.

“Shvaćajući sve ovo, oni pripremaju teren da, ako bude potrebno, vrlo brzo odatle izađu. No, sada se ne spremaju otići. Oni se spremaju za obranu.”

Budanov je ponovio navode da su Rusi "djelomično minirali" branu. Rekao je kako ne vjeruje da će ga ruske snage potpuno uništiti, jer bi to poplavilo veći dio regije Herson i prekinulo opskrbu vodom aneksiranom Krimu i nuklearnoj elektrani Zaporižja. 

12:35 - Bivši zapovjednik britanske vojske rekao je da se Rusija suočava s "neizbježnim porazom" u Hersonu uoči očekivane bitke. General Lord Dannatt tvrdio je da trupe Vladimira Putina pokušavaju spasiti obraz kako bi njihov poraz izgledao "manje kaotično". Dannatt je također sugerirao da je Rusija ciljala na energetsku infrastrukturu Ukrajine budući da su oni "još uvijek bili u pozadini" na bojnom polju.

Također raste zabrinutost da bi Rusija mogla dići u zrak veliku branu hidroelektrane u Novoj Kakhovki, uzvodno od Hersona, koja zadržava 18 milijuna kubičnih metara vode. U petak je ukrajinska obrambena obavještajna služba upozorila da je brana minirana i da su dva kamiona puna eksploziva postavljena na vrh njezinih 30 metara visokih zidova.

11:26 - "Kijevski režim koristi iste metode nuklearnog terorizma koje su svojedobno koristili teroristi Al-Qaide predvođeni Osamom bin Ladenom, zbog čega zapadne zemlje koje mu pružaju financijsku i vojnu pomoć čine pokroviteljima i pomagačima nuklearnog terorizma", kazao je predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu, piše TASS.

"Metode nuklearnog terora nisu se promijenile: one koje je koristio Osama bin Laden sada koristi Zelenski. Predsjednik Sjedinjenih Država i šefovi europskih država, pružajući financijsku i vojnu pomoć režimu Zelenskog, postaju sponzori i pomagači nuklearnog terorizma", istaknuo je Volodin.

"Kijevski režim naredio je nuklearnim znanstvenicima da naprave prljavu bombu. Oni nastavljaju granatirati kritičnu infrastrukturu nuklearnih elektrana - u Zaporižju i Kursku - izazivajući tako humanitarnu katastrofu", istaknuo je Volodin.

10:32 - Ruski civili evakuiraju iz anektiranog grada Hersona uoči očekivane bitke. General Lord Dannatt, bivši načelnik Glavnog stožera, kaže da se Rusi suočavaju s "neizbježnim porazom" u gradu pa stvaraju "upravljano povlačenje kako bi izgledalo manje kaotično".

Kaže za Sky News da su ruske snage "još uvijek u pozadini" na bojnom polju, zbog čega Moskva cilja na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

10:15 - Visoki iranski general optužen za isporuku bespilotnih letjelica Rusiji navodno se rugao Europskoj uniji, javlja Guardian. General bojnik Mohammad Bagheri predložio je bloku da "kupi ugljen" za svoje građane kako bi zagrijali svoje kuće ove zime, usred rastućih cijena energije uzrokovanih ratom.

Bagheri je bio među trojicom iranskih vojnih dužnosnika koje su nedavno sankcionirale Velika Britanija i Europska unija nakon tvrdnji da su iranske bespilotne letjelice korištene u napadima na Ukrajinu.

9:53 - Ratni stručnjaci ponudili su određeni uvid u ruske tvrdnje da bi Ukrajina mogla koristiti "prljavu bombu" - nešto što je Zapad odbacio.

Institut za proučavanje rata, sa sjedištem u SAD-u, rekao je da su tvrdnje ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua vjerojatno imale za cilj "usporiti ili obustaviti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i moguće oslabiti NATO savez".

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je Šojguu da "odbacuje svaki izgovor za rusku eskalaciju", ali ISW je rekao da Kremlj "vjerojatno neće pripremati neposredni napad prljavom bombom pod lažnom zastavom".

Umjesto toga, navodi se da Šojguove tvrdnje imaju za cilj "poticanje dugotrajne ruske informativne kampanje" i da su to primjer "zveckanja oružjem".

"Pozivi - i pojačavanje lažnih prijetnji prljavom bombom od strane ruskih državnih medija - vjerojatno imaju za cilj zastrašiti Zapad da prekine ili ograniči potporu Ukrajini dok se Rusija suočava s kontinuiranim vojnim neuspjesima i vjerojatnim gubitkom zapadnog Hersona do kraja godine", dodaje ISW, piše Sky News

8:31 - U Hersonu se formira teritorijalna obrana, svi muškarci koji su ostali u gradu mogu joj se pridružiti, izvijestila je tiskovna služba vojno-civilne uprave regije, piše RIA novosti . "Za sve muškarce koji žele ostati u Hersonu, unatoč povećanoj sigurnosnoj prijetnji zbog akcija ukrajinskih nacionalista, stvorena je mogućnost da se pridruže jedinicama teritorijalne obrane grada", stoji u priopćenju.

Uprava koju je postavila Rusija jutros je rekla da će milicija biti formirana prije očekivane bitke za grad. Civilima je naređeno da se evakuiraju, rekavši da bi trebali "spasiti vaše živote" i vratiti se kasnije.

Herson koji je prošlog mjeseca anektirala Rusija ključna je meta i za Moskvu i za Kijev, zbog svog položaja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

7:51 - Ukrajina priprema provokaciju u ponedjeljak u regiji Harkiv paljbom protiv civila kako bi optužila ruske oružane snage, rekao je u ponedjeljak Međuresorni koordinacijski centar za humanitarni odgovor u Ukrajini.

"Kijevski režim priprema krvavu provokaciju s ubijanjem svojih građana u svrhu optuživanja Ruske Federacije za ratni zločin. Dana 24. listopada postrojba stranih plaćenika gađat će iz topničkih oruđa mjesto okupljanja civila u gradu Volčansk u Harkivskoj oblasti tijekom podjele pomoći u hrani", priopćio je Centar.

Teroristički čin isplanirao je kijevski režim kako bi diskreditirao ruske oružane snage, dodaje Centar, piše Tass.

7:13 - Vladimir Putin bi žrtvovao 20 milijuna ruskih vojnika kako bi dobio rat s Ukrajinom i osigurao svoj politički opstanak, rekao je ruski diplomat u egzilu Boris Bondarev. On je zbog rata napustio stalnu rusku misiju pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, te je za Sky News rekao da je Putinova "sreća prošla".

"Mislim da je njegovih 20 godina na vlasti bilo vrlo sretno za njega. On nije pametan, samo ima sreće. Sada mislim da je njegovoj sreći kraj", kazao je. 

“Nakon što je izgubio rat, morat će objasniti svojim elitama i svom stanovništvu zašto je to tako i mogao bi naići na probleme u objašnjavanju toga. I nakon toga može doći do toga da ga će ga oporba pokušati smijeniti ili će on pokušati očistiti svoje podređene kako bi pronašao neke ljude koji bi se mogli okriviti za sve te probleme. Bit će razdoblje unutarnjih previranja", dodao je.

7:06 - Rusija je pozvala više civila u okupiranom Hersonu da pobjegnu zbog moguće ukrajinske protuofenzive. Ruske vlasti rekle su stanovnicima da uzmu "dokumente, novac, dragocjenosti i odjeću" zbog "napete situacije na fronti" i izvijestile su u nedjelju da je došlo do "naglog porasta" broja civila koji pokušavaju pobjeći. Oko 25.000 ljudi evakuirano je od utorka, objavila je novinska agencija Interfax.

7:00 -  Ukrajina i SAD osudili su tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti "prljavu bombu" nazivajući opasnim lažima.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu iznio je tvrdnju o prljavoj bombi u nizu telefonskih razgovora sa zapadnim šefovima obrane. U tim pozivima Šojgu je izrazio "zabrinutost zbog mogućih provokacija Ukrajine korištenjem 'prljave bombe'", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je oštro odbacio tvrdnje da se Kijev spremao upotrijebiti prljavu bombu.

Ako Rusija nazove i kaže da Ukrajina navodno nešto sprema, to znači jedno: "Rusija je sve to već pripremila”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

6:55 - Rusija nastavlja koristiti iranske letjelice bez posade (UAV), inače poznate kao bespilotne letjelice, protiv ciljeva diljem Ukrajine, iako su ukrajinski napori da poraze bespilotne letjelice Shahed-136 sve uspješniji, utvrdilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Službeni izvori, uključujući ukrajinskog predsjednika Zelenskog, tvrde da se do 85% napada presretne, prema najnovijem izvješću britanske obavještajne službe. Cijeli izvještaj glasi:

"Ove bespilotne letjelice su spore, bučne i lete na malim visinama, zbog čega je usamljenim letjelicama lako gađati konvencionalnu protuzračnu obranu. Rusija vjerojatno troši velik broj iranskih bespilotnih letjelica Shahed-136 kako bi probila sve učinkovitiju ukrajinsku protuzračnu obranu. Vjerojatno ih koristi kao zamjenu za precizno oružje dugog dometa proizvedeno u Rusiji koje postaje sve oskudnije.”, dodaje se. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 76

Avatar rusijajeagresor
rusijajeagresor
09:53 24.10.2022.

odlično: "Izrael je u subotu navečer uništio iransku tvornicu dronova u Damasku (Sirija)"

VE
Velaga
09:53 24.10.2022.

Zašto prenosite vijesti koje objavljuju ruske okupatorske vlasti bez ograde? To nisu vijesti, nego dezinformacije, neupućen bi mogao pomsilti da su to zaista neke ustanove iz Ukrajine, a ne tijela ruskih okupatorskih snaga i njihovih službi za dezinformacije

Avatar rusijajeagresor
rusijajeagresor
09:56 24.10.2022.

"Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije objavile su priopćenje u kojem osuđuju pokušaje Rusije da optuži Ukrajinu za navodno stvaranje "prljave bombe". Ministar obrane Ruske Federacije Serhiy Shoigu dan ranije je pozvao ministre obrane ovih zemalja i Turske s relevantnim optužbama. Apsolutnom lažju nazvali su izjave Rusije o "ukrajinskoj prljavoj bombi", koju Ukrajina navodno namjerava upotrijebiti na vlastitom teritoriju, čime Ruska Federacija pokušava stvoriti izgovor za daljnju eskalaciju neprijateljstava, civilizirani svijet odlučan je nastaviti podržavati Ukrajinu i ukrajinski narod u njihovom suočavanju s ruskom agresijom. To je navedeno u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova objavljenoj na službenim stranicama vlada SAD-a, Francuske i Velike Britanije."