Zaštitimo autohtone proizvode

Tonino Picula: Želimo da potrošači u Parizu mogu okusiti Dalmaciju

Foto: PR
Autohtoni proizvodi
Foto: PR
Autohtoni proizvodi
Foto: PR
Autohtoni proizvodi
Foto: PR
Autohtoni proizvodi
Foto: PR
Autohtoni proizvodi
22.05.2015.
u 18:48
'Želimo odgovoriti na pitanje: kako tradiciju pretvoriti u tržišni proizvod? Želim da kupac u Parizu može dobiti ono što je kušao u Dalmaciji!'
Pogledaj originalni članak

"Baveći se politikom, shvatio sam da ljudima koji dolaze moramo ponuditi puno više od mora, sunca i pijeska; mi moramo razviti paletu proizvoda koja će doista postati trajna uspomena i navika da ljudi ponesu sa sobom sve ono što su okusili i popili", poručio je europarlamentarac, domaćin i organizator okruglog stola i radionica "Zaštitimo autohtone proizvode" Tonino Picula u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".

Nakon Bruxellesa i Dubrovnika, Picula je s ciljem da okupi proizvođače šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i zadarske županije na jednom mjestu, organizirao treći seminar u nizu. Cilj je povezivanje proizvođača međusobno i sa stručnjacima koji rade na tom pitanju te opremanje adekvatnim alatima i informacijama za uspostavljanje kvalitetne i održive proizvodnje.

"Svrha ovog seminara je da vama koji ovisite o kvaliteti svog proizvoda pomognemo s plasmanom na tržište, jer o vašim proizvodima svi ovisimo. A ja bih volio da država shvati koliko ovisi o vama, jer bez vas neće biti izlaska iz depresije! Želimo odgovoriti na pitanje: kako tradiciju pretvoriti u tržišni proizvod? Želim da kupac u Parizu može dobiti ono što je kušao u Dalmaciji!", poručio je.  

Mladen Vukmir rekao je: "Mi percipiramo vrijednosti kada ih imenujemo: ako ne znate ime drveta, nećete ga ni vidjeti na isti način – to je uloga branda i po tome su brand i geografska oznaka slični!"

Krčki pršut registriran je 14. travnja i imamo dva proizvoda trenutno u postupku zaštite na nacionalnoj razini – meso istarskog goveda i međimursko bučino ulje. Također se sprema dokumentacija za Europsku komisiju za pašku janjetinu, te šoltansko, krčko istarsko ekstra djevičansko i korčulansko maslinovo ulje“, rekla je Božica Rukavina iz Ministarstva poljoprivrede. Tu je i varaždinsko zelje koje je još u fazi razmatranja od strane Komisije.

Blanka Sinčić Pulić iz odjela poljoprivrede Istarske županije kazala je da je puno lakše valorizirati svoj proizvod ako ste udruženi.

Nakon okruglog stola na Maloj Loži predstavljeni su proizvodi malih proizvođača okupljenih kroz koncept u Zagrebu poznat kao "Mali plac na tavanu", primjer uspješnog udruživanja proizvođača široke palete domaćih proizvoda zbog zajedničkog plasmana na tržište, a kroz originalni koncept placa. "Ljudskost, toplina, ono što radite u druženju s prijateljima - to je ono što mi promoviramo kad nudimo ove proizvode!", poručila je inicijatorica projekta "Tavan je javan", Jelena Iva Nikolić.

"Ljudi griješe kada misle da je eko i zdrava hrana spiza za bogate ljude.", istaknuo je Ivo Kara-Pešić iz udruge "Kinookus Slow Food" koja promovira dobru i čistu hranu. Dodao je da ne možemo govoriti o lokalnom proizvodu bez da u obzir uzmemo širi kontekst, lokalnu kulturu, običaje i identitet zajednice.

"Volio bih da i Šibenik seminar doista bude jedna vrsta novog zraka, novog svijetla na ovoj priči koja je izuzetno važna – koja vrijedi 15 milijardi eura koliko je cijena tržišta zaštićenih prehrambenih proizvoda, te da i naši proizvodi ovdje nađu mjesto", zaključio je eurozastupnik Picula.

>> Picula organizira okrugli stol i radionice o zaštiti autohtonih proizvoda

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar mirica19
mirica19
19:29 22.05.2015.

Nije Picula jedini koji organizira slične akcije.