VLADA ODBILA GRBINA

Zašto je arbitražna odluka tajna?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.01.2017., Zagreb - Vlada RH je na svojoj 17. sjednici, uz ostalo, raspravljala o zakonu o koncesijama. Zdravko Maric, Damir Krsticevic, Davor Ivo Stier, Andrej Plenkovic, Martina Dalic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.02.2017., Zagreb - Na danasnjoj sjednici Vlada RH je, uz ostalo, raspravljala o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Andrej Plenkovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.01.2017., Zagreb - Vlada RH je svoju 18. sjednicu pocela izvjescem o prvih 100 dana Vlade. Andrej Plenkovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.01.2017., Zagreb - U Saboru je odrzana konferencije za medije Kluba zastupnika SDP-a o Interpelaciji o radu Vlade vezano za renacionalizaciju INA-Industrija nafte i privatizaciju HEP-a. Pedja Grbin. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
14.02.2017.
u 07:03
Prema Vladi objava odluke utjecala bi na postupak u Washingtonu
Pogledaj originalni članak

Vlada je odbila zahtjev Peđe Grbina (SDP) da mu se dostavi odluka arbitražnog postupka koji je Hrvatska vodila protiv MOL-a u Ženevi.

Vlada po zakonu na to ima pravo ako je riječ o klasificiranom dokumentu, no iz rješenja koje je dostavila Grbinu proizlazi da arbitražna odluka nije klasificirana ni jednim stupnjem tajnosti, što je potvrdio i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vlada, međutim, tumači kako “postoje druge osnove zbog kojih se informacija mora čuvati kao tajna”. Pritom se pozivaju na međudionički ugovor s MOL-om iz 2003. i na pravila UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) pred kojom je postupak proveden.

– Po tim pravilima, arbitražna odluka može biti javno objavljena jedino uz suglasnost obje stranke u postupku – kaže Vlada.

Dijelove arbitražne odluke već je objavio MOL na budimpeštanskoj burzi, na što je Vlada upozoravala kada je najavila da će pred Saveznim sudom Švicarske pokrenuti postupak poništaja arbitražnog pravorijeka.

U odgovoru Peđi Grbinu, međutim, tek konstatiraju kako su “temeljem Mađarske narodne banke pojedini dijelovi arbitražne odluke objavljeni od strane MOL-a”.

Zanimljivo, Vlada upozorava da bi objava arbitražne odluke iz Ženeve mogla utjecati na postupak koji MOL vodi protiv Hrvatske u Washingtonu, no ne precizira na koji bi način moglo utjecati.

Vladini argumenti Grbina ne zadovoljavaju pa najavljuje da će se žaliti povjerenici za pravo na pristup informacijama Anamariji Musi.

– Ovo pitanje već neko vrijeme intrigira javnost, zato što su odluke donesene u arbitražnom postupku utjecale na odluku Vlade da pokrene postupak otkupa Ine.

Budući da još ne znamo ni kako ćemo pribaviti novac za otkup Ine ni koliko će nas to koštati, a ponajmanje što ćemo s Inom nakon što je eventualno otkupimo, smatrao sam da je u apsolutnom interesu javnosti doznati koji je sadržaj arbitražne odluke – kaže Grbin.

Upozorava da je i u postupcima koji su tajni zbog, primjerice, zaštite djece ili obiteljskih odnosa, pravorijek uvijek javan, i to zato što se na taj način stvara pravo među strankama.

– S obzirom na to, potpuno mi je neprihvatljivo što Vlada odbija objaviti sadržaj arbitražne odluke, tim više što znamo da je MOL dijelove odluke koji su mu bitni i koji mu idu u prilog objavio na burzi u Budimpešti.

Stoga ću iskoristiti mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju i pred povjerenicom za informiranje zatražiti da se promijeni rješenje koje je donijela Vlada – najavljuje Grbin. Dodaje kako je interes javnosti da se objavi arbitražna odluka neupitan, “pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da je riječ o pravorijeku čije bi posljedice Hrvatsku mogle koštati milijarde kuna”. 

>> Prema Vladi objava odluke utjecala bi na postupak u Washingtonu

>> Plenković Milanovića nazvao frustriranim gubitnikom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

ZV
Zvolen3
08:05 14.02.2017.

Plenky odlazi ! Ne trebamo te ! ( a ni one druge)

MA
marijaqwer
10:31 14.02.2017.

Odluka arbitražnog suda se drži tajnom jer bi njeno objavljivanje zahtjevalo istrage i kaznene postupke protiv odgovornih. Držati će to u tajnosti dok ne nastupi zastara kaznenog progona , a onda će reći nismo znali , nismo mogli ( iako je slogan hdz a zna se ), sve je to već viđeno više puta.

DU
Deleted user
07:18 14.02.2017.

Ovo nit je država a shodno tome nit je ova grupica polupismenih ljudi vlada te tvorevine.