pritisak javnosti

Zašto je došlo do obrata? Ovo je odgovor Vlade na prijedlog oporbe o roditeljima njegovateljima

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenović održao je konferenciju za medije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenović održao je konferenciju za medije
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS
Danish Prime Minister Mette Frederiksen visits Croatia
21.03.2023.
u 11:51
Do ovakve promjene stava stiže svega nekoliko dana od neuspješnog glasovanja u Saboru o prijedlogu oporbe, točnije šefice Glasa Anke Mrak Taritaš, da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta, a koje se odigralo pred očima roditelja i njegovatelja i djece o kojoj brinu, a koji su sa saborske galerije gledali kako vladajući dižu ruke protiv produljenja naknade.
Pogledaj originalni članak

Niz negativnih kritika i optužbi za bešćutnost rezultirali su očito plodom pa se predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sinoć ipak smilovao roditeljima njegovateljima obzirom da je nakon sjednice vodstva HDZ-a poručio kako će nakon smrti djeteta dobivati naknadu i to idućih 10 mjeseci.

Video: Plenković: Roditeljima njegovateljima puni iznos naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta

- Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i, drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine, za 10 mjeseci - poručio je premijer Plenković.

Do ovakve promjene stava stiže svega nekoliko dana od neuspješnog glasovanja u Saboru o prijedlogu oporbe, točnije šefice Glasa Anke Mrak Taritaš, da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta, a koje se odigralo pred očima roditelja i njegovatelja i djece o kojoj brinu, a koji su sa saborske galerije gledali kako vladajući dižu ruke protiv produljenja naknade. Jer, kako su objašnjavali HDZ-ovci zajedno s premijerom, priprema se "cjelovito rješenje".

Da je golemi pritisak javnosti kritika prema premijeru očito razlog zbog kojega se HDZ na kraju ipak odlučio na promjenu zakona i davanje prava roditeljima koji to pravo traže, ne od jučer, već sedmu godinu za redom jasno je i iz očitovanje Vlade na prijedlog izmjena zakona koje je u Sabor uputila Anka Mrak Taritaš. I u kojemu se niti jednom riječju ne spominje "cjelovito rješenje" niti da će oni prava roditelja njegovatelja povećati naknadno. Dapače.

U objašnjenju stoji kako je prijedlog da se pravo na naknadu za status roditelja njegovatelja ili njegovatelja isplaćuje šest mjeseci nakon smrti djeteta ili osobe s invaliditetom već razmatran u nekoliko navrata te da, nažalost, smrću osobe koja se njeguje prestaje i navedena svrha radi koje se pravo priznaje. Isto tako u mišljenju Vlade stoji kako prestankom navedenog prava korisnik prava može ostvariti pravo na naknadu kao nezaposlena osoba, odnosno da je u tom dijelu korisniku prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja omogućena financijska sigurnost sukladno zakonu kojim je uređeno tržište rada.

Inače, da će se naknada roditeljima odgajateljima nakon smrti djeteta riješiti i to hitnim postupkom HDZ-ovci su obećali još 2017. godine. Tadašnja ministrica socijalne politike i mladih HDZ-a Nada Murganić izjavila je kako će svim centrima za socijalnu skrb poslati hitan naputak da roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta još pola godine svaki mjesec isplaćuju naknadu za pomoć. Kazala je tada i kako će se naknada roditeljima riješiti hitnim postupkom preko naputaka ministarstva kako se sad ne bi na brzinu mijenjao zakon.

 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

PE
pežo
13:33 21.03.2023.

Plenković tjera inat dok je vladajuću koaliciju opet ponizio jer zna se da su digli ruke prema uputama AP.Na kraju je prašinu istresao na ministra i zastupnike .

SA
sargu123
12:50 21.03.2023.

Sad ćemo se načitati smijurija od hadezeovskih komentatora. Moraju ih braniti, stigla direktiva is središnjice.

NO
Nordik
12:48 21.03.2023.

Piletić je rekao da je potrebno tražiti mišljenje eksperata i da se taj zakon ne može izglasati. AP je najveći ekspert za socijalu, najveći epidemiolog, gospodarstvo mu je u malom prstu... jedino ne kuži pravo.