REAGIRANJA

Zašto predsjedniku Hrvatske treba kaznena zaštita?

07.11.2002.
u 00:00
Ako Predsjedniku trobojnica s grbom smeta, morao je u Saboru pokrenuti izmjenu zakona o predsjedničkoj lenti
Pogledaj originalni članak

Pa nije valjda došlo dotle da predsjednika Stjepana Mesića, koji sam tvrdi da je predsjednik svih građana, treba kaznenim odredbama štititi od tih njegovih građana?

Pisac članka u Večernjem listu pod naslovom "Političari strahuju od verbalnog delikta" (objavljen 4. studenoga o. g.) nije uspio ustanoviti od koga potječe inicijativa o izmjeni Kaznenog zakona koja se odnosi na zaštitu lika i djela aktualnog predsjednika RH.

Ako to nije ideja vladajuće koalicije niti oporbe, onda se mora pitati predsjednika RH je li on zatražio zaštitu od novinara i građana, jer je očigledno da već dulje ne pije kavicu sa svojim građanima kod "Čarlija".

Čini se da se aktualni predsjednik malo udaljio od svojih građana, pa mu smeta njihova vika i kritika.

Međutim, to mi se nipošto ne uklapa u sliku predsjednika koji se stalno poziva na demokraciju, poštovanje Ustava i zakona, te pravnu državu i posebno na jednakost građana pred zakonom. Zato se pomalo čudim što se nije ogradio od predložene izmjene Kaznenog zakona, jer on kao i svi drugi građani po važećim zakonima ima pravo tražiti sudsku zaštitu ocijeni li da ga je netko uvrijedio ili oklevetao.

Mislim da bi se predsjednik svih građana prije izmjene KZ-a trebao više brinuti o svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, posebno onima o zaštiti i dignitetu hrvatske države. On se pri ustoličenju zaklinjao na skromnost i bio protiv rastrošnosti, ali je ipak zdušno prihvatio i predsjedničke dvore i aule i helikoptere i zrakoplove, te brojne savjetnike i pratnju, što mu ja kao građanin nipošto ne zamjeram ako se sve to koristi isključivo u službene svrhe. Jedino čega se javno odrekao i što i do danas provodi jest nošenje lente predsjednika RH. Kako je na nošenje te lente obavezan člankom 25. i 26. Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH (Narodne novine 66/90), to njezinim nenošenjem teško krši citirani zakon, prema kojem je određeno kada mora nositi tu lentu, što znači da to nije prepušteno njegovoj volji.

Jasno, ako mu ta trobojnica s grbom smeta, morao je u Hrvatskom saboru pokrenuti izmjenu citiranog zakona. Smatram bitnim istaknuti da nošenje predsjedničke lente (koju nose i svi državnici svijeta) nije formalne niti ceremonijalne prirode, nego je to - kako to u zakonu i piše - znak predsjedničke časti i poštovanja države kojoj je na čelu.

To nije isto kao što je njegov potez ukidanja počasne garde na Trgu sv. Marka, koja je bila znak tradicije i ukras grada Zagreba, što je mogao učiniti, jer to nije zakonom propisano, iako mnogi smatraju da je učinio velik promašaj.

Pogledajte na vecernji.hr