Tužba za genocid

Hrvatska: Srbija odustala od teze da je granatiranje Knina nezakonito

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
01.04.2014.
u 13:14
U petak je završne riječi iznio srpski tim koji je zatražio sud da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji
Pogledaj originalni članak

Uzrečicu “šećer dolazi na kraju” članovi hrvatskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pretvorili su danas u “Schabas dolazi na kraju” kada su efektnim citiranjem njegovih stavova iz knjige o Slobodanu Miloševiću, objavljene 2002., pokazali sucima da najugledniji član pravnog tima Srbije William Schabas zapravo dijeli iste stavove kao i pravni tim Hrvatske. Kao član pravnog tima Srbije, kanadski profesor međunarodnog prava Schabas trudio se prikazati ovo suđenje za genocid kao “suđenje Franji Tuđmanu koje se nikad nije dogodilo”, usporedio je Tuđmanov sastanak na Brijunima uoči Oluje 1995. sa zloglasnom nacističkom konferencijom u Wannseeu, ali hrvatska zastupnica Vesna Crnić-Grotić danas je, na samom kraju suđenja, pokazala da je Schabas u svojoj knjizi iz 2002. smatrao Slobodana Miloševića, a ne Tuđmana, jedinim krivcem za rat.

12.40 sati – Saša Obradović, zastupnik Srbije u ovom postupku, rekao je novinarima da je suđenje završeno i da Srbija ostaje pri svome stavu da je operacija Oluja "predstavljala genocidnu kampanju". "Očekujemo takvu presudu Suda. I mislim da je danas bilo pomaka prema ostvarenju tog cilja. Po prvi put danas nismo slušali od predstavnika Hrvatske da su tijekom Oluje Srbi ubijali Srbe. Prvi put smo čuli da je bilo nekakvih pet, poslije je to smanjeno na četiri napada na izbjegličke kolone u sektoru Sjever. Bilo ih je i više, ako se pažljivo pročita zapisnik s rasprave od 13. ožujka. Danas su korišteni također i neki eufemizmi tipa ''reception centres''. Da, možemo ih i tako nazvati, ali mi smo iznijeli podatke i o tome da su se u tim centrima za prijam događala strahovita mučenja onih koji su ostali iza operacije Oluja. I kad se dođe do toga pitanja, hrvatski pravni tim ponovo bježi natrag u zagrljaj presude Anti Gotovini kao svom najsigurnijem utočištu od zločina koji su izvršeni tijekom Oluje", rekao je Obradović u izjavi novinarima. Na pitanje slaže li se s današnjom argumentacijom Hrvatske da je Srbija u petak tijekom usmenih izlaganja praktički odustala od teze o nezakonitom granatiranju gradova u tzv. RSK, Obradović je odgovorio da se s time ne slaže jer je član srpskog pravnog tima u petak "govorio o hipotetskoj situaciji: čak i da uzmemo da je to granatiranje bilo zakonito, to nema nikakve veze s formiranjem genocidne namjere". 

12.15 sati – U izjavi novinarima nakon završetka suđenja pred ICJ-em u Haagu, zastupnica RH Vesna Crnić-Grotić posebno je zahvalila svjedocima koji su se pojavili u sudnici na poziv Hrvatske. Zbog pravila Suda, njihovi iskazi bili su tajni do danas, kada bi trebali biti objavljeni i na web-stranicama ICJ-a. "Željela bih zahvaliti našim svjedocima. Mislim da su to iznimno hrabri ljudi koji žive s tim svojim traumama već dugi niz godina, ali su smogli hrabrosti da pred ovako velikim sudom iznesu svoja sjećanja. Nadam se da će sud cijeniti njihove iskaze, a mi smo im u svakom slučaju zahvalni", rekla je Crnić-Grotić. 

11.18 sati – Završeno je izlaganje zastupnice RH. Time je završena usmena rasprava po tužbi Hrvatske protiv Srbije i protutužbi Srbije protiv Hrvatske. Predsjednik ICJ-a Peter Tomka kaže da će zastupnici dviju strana biti obaviješteni kada će biti donesena presuda.

11.16 sati – Akcija Oluja omogućila je potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i dovela je do mira u regiji, kaže Vesna Crnić-Grotić.

11.08 sati – Opovrgavajući tezu Srbije da je separatistički nacionalizam Franje Tuđmana kriv za raspad Jugoslavije i oružane sukobe, Vesna Crnić-Grotić obilno citira knjigu o Slobodanu Miloševiću izdanu 2002., čiji je koautor bio William Schabas, profesor međunarodnog prava koji je danas član pravnog tima Srbije. Citirajući dijelove te knjige koja krivnju za rat jasno pripisuje Miloševiću, hrvatska zastupnica pokazuje Sudu kako je današnji član srpskog pravnog tima zapravo u prošlosti razmišljao jednako kao i hrvatski pravni tim. "Argumenti Srbije nisu ništa drugo nego taktičko odvraćanje pozornosti od vlastite odgovornosti", kaže Crnić-Grotić. 

11.03 satiVesna Crnić-Grotić napada "strategiju izjednačavanja krivnje". "Srbija i njezini sateliti u Hrvatskoj počinili su genocid kao posljedicu svjesne vladine politike koja je za cilj imala stvaranje etnički čiste velike Srbije", kaže Crnić-Grotić i dodaje da Hrvatska nije imala sličnu politiku. "Nismo svi isti, unatoč njihovim pokušajima da vas uvjere u suprotno", dodaje.

11.00 sati – Kritizirajući Srbiju zbog manipuliranja brojkama, Vesna Crnić-Grotić navodi da je Hrvatska Sudu prije dva tjedna predala jedini vjerodostojni dokument s brojem nestalih. Taj broj je 1663 i uključuje sve nestale osobe na području RH od 1991. do 1995., uključujući i Hrvate i Srbe i građane drugih nacionalnosti. 

10.55 sati – Srbija ima "a la carte" pristup prema presudama ICTY-ja, zaključio je Sands, podsjetivši da Srbija neke nepravomoćne presude ICTY-ja prihvaća, a neke odbacuje. Sands je završio svoje izlaganje i sada zaključno izlaganje drži zastupnica RH Vesna Crnić-Grotić.

10.52 sati – "Da bi protutužba Srbije uspjela, morala bi proizvesti izravan dokaz genocidnog plana, a nije prezentirala takav dokaz. ICTY je zaključio da brijunski transkript nije takav dokaz", kaže Philippe Sands.

10. 35 – Srbija se upustila u potpuno neopravdan napad na pokojnog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, komentira Philippe Sands. "Bio je to ad hominem napad neobičan za bilo koji sud, a kamoli ovaj. Nedolično je za bilo koju suverenu državu da bude povezana s takvim navodima kakve smo čuli od člana pravnog tima Srbije", kaže Sands i dodaje da usporedbe Tuđmana s nacistima i njihovim planiranjem "konačnog rješenja židovskog pitanja" uopće ne zaslužuje odgovor.

10.30 sati – Philippe Sands ponavlja da je pravni tim Srbije u petak "potpuno odustao od pokušaja da uvjeri Sud kako je granatiranje četiriju gradova u Krajini bilo nezakonito". Umjesto toga, "iznijeli su novu teoriju i sada temelje svoj slučaj na argumentu da bi ovaj Sud trebao zaključiti da je granatiranje četiriju gradova bilo genocidno u svojoj prirodi". "Kako napad koji je u skladu s međunarodnim ratnim pravom može biti genocidan u svojoj prirodi? To je kontradiktorno i besmisleno", zaključuje Sands.

10. 25 sati – Govornicu je preuzeo drugi član hrvatskog pravnog tima Philippe Sands. Nastavlja odgovarati na protutužbu Srbije.

10.18 sati – "Zastupnik Srbije Saša Obradović u uvodnim izlaganjima naglasio je da Petar Stipetić nije sudjelovao u namjeri počinjenja genocida. Stipetić je jedina osoba koju je istaknuo kao osobu koja nije dijelila mens rea počinjenja genocida. Dakle, Srbija vas poziva da zaključite da se dogodio genocid na temelju četiriju napada na kolonu civila u sektoru Sjever, dok istodobno tvrdi da zapovjednik tog sektora nije imao namjeru počinjenja genocida", kaže Kier Starmer, napadajući srpsku tvrdnju da su napadi na kolonu civila koji napuštaju Krajinu dokaz da je Hrvatska počinila genocid u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

10.10 sati – Član pravnog tima Hrvatske Kier Starmer u svome izlaganju bavi se samo odgovaranjem na protutužbu Srbije, odnosno na srpske argumente izložene u drugom krugu rasprave. To izlaganje nije klasična završna riječ, odnosno ne sažima sve zajedno, i tužbu Hrvatske protiv Srbije i odgovor Hrvatske na protutužbu Srbije, nego samo ovo drugo. – Presuda ICTY-ja u predmetu Gotovina i drugi predstavlja sama po sebi kraj protutužbe Srbije pred ovim sudom – kaže Kier Starmer. 

10.03 sati – Teza o prekomjernom granatiranju gradova u Krajini oduvijek je bila središnja teza u protutužbi Srbije, no iz posljednjih usmenih izlaganja pravnog tima Srbije možemo zaključiti da je Srbija izgubila vjeru u svoju protutužbu, obrazlaže član hrvatskog pravnog tima Kier Starmer. "U pismenom podnesku Srbija izlaže tvrdnju da su krajinski Srbi izloženi prekomjernom granatiranju kako bi napustili sela i gradove. U petak, u usmenom izlaganju pravnog tima Srbije, toj originalnoj poziciji posvećeno je samo pola rečenice. Velik dio izlaganja prof. Schabasa u petak je bio posvećen drugoj pretpostavci: da je "zavjera" sudionika sastanka na Brijunima bila zločinačka čak i ako je namjera bila zakonito granatiranje", kaže Kier Starmer. 

Na međunarodnom sudu pravde u Haagu hrvatski pravni tim danas je odgovarao na protutužbu Srbije. U petak je završne riječi iznio srpski tim koji je zatražio sud da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, naredi joj plaćanje žrtvama i zabrani proslavu državnog blagdana kojim se obilježava pobjeda u toj akciji u kolovozu 1995. Srpski zastupnici od Hrvatske su zatražili kažnjavanje počinitelja genocida, stvaranje uvjeta za povratak izbjeglih Srba i poštivanje njihovih ljudskih i građanskih prava. Pravni tim od ICJ-a traži da se proglasi nenadležnim za događaje prije 27. travnja 1992. jer Srbija tada nije postojala kao država. Ako se sud ipak proglasi nadležnim i za te i za kasnije događaje, tužbu treba odbaciti u cijelosti jer nije utemeljena ni na pravu ni na činjenicama, smatraju.

>> Obradović: Moguće je da Hrvatsku ne osude za Oluju

>> Srpski tim u Haagu: Zabranite Hrvatskoj proslavu pobjede u Oluji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 172

Avatar watson
watson
09:12 01.04.2014.

Od Srba samo dosad samo culi kako kaze Cosic: „Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ ____________________ „Laž je srpski državni interes.“ _____________________ „Laž je u samom biću Srbina“. _______________________ „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina." _____________________ "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž..."

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:27 01.04.2014.

Hrvatska vojska u našemu domovinskom ratu nije napala Niš, Vranje, Novi sad, Beograd, Suboticu i ostale gradove u Srbiji....A bogme s druge strane je bilo agresivnih napada..Udri po Hrvatskoj. Nadam se da će ovih 17 ili 19 sudaca u Hagu znati razdvojiti istinu od neistine. Držim palčeve.

VK
vk52
08:01 01.04.2014.

Srpska zlocinacka drzava bi Hrvatskoj odlucivala koje ce praznike slaviti,dok isto mecu za predsednika i premijera cetnicke vojvode i zlocince gamad nista vise.