Novi skandal

Zbog curenja informacija uhićene dvije osobe u Vatikanu

Foto: Reuters/PIXSELL
Zbog curenja informacija uhićene dvije osobe u Vatikanu
02.11.2015.
u 16:14
Curenje informacija „ne pridonosi pojašnjenju i istini, već stvaraju konfuziju zbog parcijalnih i tendecioznih interpretacija, te treba izbjeći mišljenje da se na taj način pomaže papionoj misiji“, drže u Svetoj Stolici.
Pogledaj originalni članak

Novi skandal u Vatikanu. Uhićene su danas dvije osobe, jedan španjolski monsignor i jedna žena Talijanka po zanimanju PR, zbog curenja informacija iz Vatikana.

Uhićen je mons. Lucio Angel Vallejo Balda (54), španjolski prelat bivši član Prefekture za ekonomska pitanja i komisije za izučavanje ekonomskih i administrativnih aktivnosti. 

Uhićena je i Francesca Immacolata Chaouqui (33) pod sumnjom da je organizirala curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana. Bila je članica vatikanske komisije za ekonomske aktivnosti (Cosea). Vatikanski javni tužitelji je ipak za Immacolatu Chaouqui, nakon što je potpisao njezino uhićenje, danas ipak dopustio da bude na slobodi pošto nisu više bile potrebne mjere opreza protiv nje i jer je počela surađivala s istragom.  

Kada je prvi puta izbio slučaj curenja informacija, nazvan VatiLeaks, uhićen je 2012. godine papin osobni sobar Paolo Gabriele. Vatikanska žandarmerija ga je optužila za davanje povjerljivih 
dokumenata novinaru Gianluigi Nuzzi na osnovu kojih je napisao knjigu „Njegova Svetost“ (Sua Santità). Gabriele je bio osuđen i zatim ga je Benedikt XVI. pomilovao.

I u ovom drugom VatiLeakesu ponovno su u igri knjige i ponovno novinar, koji je u međuvremenu prešao na tv postaje grupe Mediaset (vlasništva bivšeg premijera Silvije Berlusconija), Gianluigi 
Nuzzi, koji je na osnovu novih informacija napisao knjigu „Križni Put“ (Via Crucis) koja se tek treba pojaviti u knjižarama. No, sada je još jedna knjiga pod naslovom „Škrtost“ (Avarizia) novinara 
tjednika Espresso, Emiliana Fittipaldija, koja također treba stići u knjižare, „dokazom“ curenja informacija iz Vatikana.  

Curenje informacija i objavljivanje knjiga na osnovu takvih informacija „ne pridonosi pojašnjenju i istini, već stvaraju konfuziju zbog parcijalnih i tendecioznih interpretacija, te treba izbjeći mišljenje da se na taj način pomaže papionoj misiji“, drže u Svetoj Stolici. 

No, treba kazati da su kako Vallejo Balda tako i Immacolata Chaouqui bili članovi komisije koja je trebala raditi na novoj organizaciji ekonomsko-administrativne strukture Svete Stlice. Premda je ta struktura (COSEA) osnovana u srpnju 2013., njih dvoje više nisu bili njezinim članovima kada je papa Franjo osnovao kardinalsku komisiju od devet članova (C9) na čelu s australskim kardinalom Georgeom Pellom do tadašnjim nadbiskupom Sidneyja. Čim se ime Immacolate Chaouqui pojavilo kao članice COSEA-a spominjao se jedan njezin tweet u kojem naznačivala navodnu leukemiju pape Benedikta XVI. 

U ožujku 2014. papa Franjo je imenovao nove članove komisije COSEA i umjesto Valleja Balde je u nju ušao malteški biskup i papin osobni tajnik Alfred Xuereb, a s popisa je nestala i Immacolate 
Chaouqui. Papa Franjo obaviješten je o istrazi i njezinim potezima, i, kako se doznaje, odobrio je sve mjere. 

>>Molim oprost za skandale u Rimu i Vatikanu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DC
DC
18:37 02.11.2015.

Vatikan bi primao migrante muslimane, a zatvara katolike zbog toboznjih 'curenja' informacija.

ZH
zlatko.harapin53
13:59 03.11.2015.

Da Vatikan nema što za skrivati pred više od jednu milijardu vjernika, ne bi bilo curenja informacija. Božje tajne nisu za uši vjernika. One koji ne žele služiti Gospodinu Bogu, neka vječno gore u njegovom krematoriju, naime, u Paklu.