Karlovački ured

Zbog visokih kazni rješenja o legalizaciji se ne preuzimaju

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Zbog visokih kazni rješenja o legalizaciji se ne preuzimaju
29.01.2014.
u 11:45
Agencija za legalizaciju trebala bi od veljače preuzeti oko 600 slučajeva sa područja Karlovačke županije
Pogledaj originalni članak

Agencija, koju osniva Ministarstvo graditeljstva da bi ubrzalo rješavanje predmeta legalizacije diljem zemlje, još nije preuzela slučajeve u Karlovačkoj županiji koja je, po ministarstvu, riješila najmanje zahtjeva, oko tri posto.

Kada će se to dogoditi, te na koji će način građani čije će slučajeve rješavati Agencija dopunjavati podatke, hoće li putovati u Zagreb ili će Agencija imati čovjeka u Karlovac, još ne znaju niti u Karlovačkoj županiji.

Interes države

– Po onome kako je najavljeno, Agencija će od nas preuzeti oko 600 predmeta, od 17.500 koliko smo zahtjeva za legalizacijom zaprimili. Kako bismo bili efikasniji, zaposlili smo petero djelatnika, koliko može podnijeti proračun Karlovačke županije.

Naime, planirali smo otvoriti osam novih radnih mjesta, a da smo dobili dopuštenje nadležnog Ministarstva čak 14 ljudi kako bismo do ljeta 2015. riješili 80 posto zahtjeva.

Sve smo to staviti i u svoj plan rada, ali očito je interes od početka bio oformiti Agenciju koja će državu svakako stajati i do 15 milijuna kuna više nego da su po županijama dozvolili zapošljavanje ljudi, pa da sami odradimo posao - kazao je Marinko Maradin, pročelnik županijskog Odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša.

Kaže da postoji i niz predmeta koji su riješeni, ali ih građani ne preuzimaju jer nemaju novca za plaćanje kazni.

– Primjerice, imamo slučaj da vlasnik kuće u Vojniću mora platiti kaznu oko 12.000 kuna, uz što treba platiti komunalni i vodni doprinos, pa je cijena ispala 20.000 kuna, što je ljudima puno. Ukoliko plate gotovinom, cijena je manja za 25 posto, što je ušteda, u ovom slučaju, od 5.000 kuna, pa neki odlučuju uštedjeti taj novac i kasnije preuzeti rješenje - pojasnio je Maradin.

Htjeli zaštitu Mrežnice

Komentirao je činjenicu da je DORH odbacio optužbe o nezakonito donesenom Prostornom planu Županije, te izjave kako je DORH ‘presudio’ suprotno nalazu policijske istrage.

– Imali smo hrpu prijava još 2009. godine i DORH je po njima postupao, Urbanistička inspekcija pretresla nam je sve papire i nisu utvrdili nikakve nepravilnosti.

Da jesu, već tada bi ukinuli Prostorni plan i vratili ga u proceduru. Istina je da Ministarstvo obrane nije dalo pozitivno mišljenje za isti, ali na naš stav da želimo zaštititi tok rijeke Mrežnice - dodaje Maradin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.