pad zemunskog klana

Zemunce u Španjolskoj izdao Hrvat koji im je nosio kokain

Foto: ''
'bojovic_milisavljevic'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'24.08.2010., Opcinski sud, Ilica 207, Zagreb - Sretko Kalinic (36), zvan Zver, doveden je iz zatvora u Remetincu u 9.30 sati na Opcinski kazneni sud u Zagrebu uz ne tako jake mjere osiguranja kako bi
Foto: Reuters/Pixsell
Bojović (1)
16.02.2012.
u 23:20
Dokumenti koje su "zemunci" imali kod sebe, kako stvari stoje, potječu iz Bosne i Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Uhićenju Luke Bojovića Pekara, Vladimira Milisavljevića Budale i Siniše Petrića Zenice, zloglasnih "zemunaca" kojima su lisičine stavljene na ruke u španjolskoj Valenciji, prethodilo je u siječnju spremanje u zatvor jednog njihova suradnika, inače hrvatskog državljanina. Ova informacija u javnost je procurila neslužbenim kanalima, a policije nekoliko zemalja uključenih u lociranje i uhićenje srbijanskih kriminalaca o ovom segmentu priče službeno ne žele iznositi detalje s obzirom na to da se obrada nastavlja.

Obruč oko Darka Šarića

Koliko je poznato, taj je muškarac u siječnju stigao u Španjolsku kako bi u Hrvatsku brodom prebacio oko 40 kilograma kokaina koji je u Valenciju pomorskim putem stigao iz Južne Amerike. Navodno je uhićen u vrijeme pretovara dragocjenog tereta te je španjolskoj policiji dao informacije o svom "poslodavcu". Hrvatska je policija jučer provjeravala ovu informaciju budući da nisu dobili nikakvu obavijest da je među uhićenim "zemuncima" i hrvatski državljanin.

Što se, pak, tiče lažnih hrvatskih putovnica koje su pronađene kod trojice srbijanskih kriminalaca, još uvijek se raspleće priča o tome na koji su način do njih došli. Kako stvari trenutačno stoje, čini se da ovi dokumenti potječu iz inozemstva, najvjerojatnije iz BiH. Inače, lažne hrvatske dokumente, podsjetimo, imao je i Sretko Kalinić Zver, također "zemunac", uhićen s kompanjonom Milošem Simovićem 2010. godine nakon obračuna na jezeru Rakitje. Kalinić je, prema neslužbenim informacijama, do svoje putovnice došao preko Cvetka Simića Preletača, srbijanskog kriminalca i Bojovićeva kuma čije je dekapitirano tijelo pronađeno prije dvije godine na Jarunu. Cijena njegovih dokumenata navodno je bila 26.000 eura. Kako se kriminalno klupko posljednjih dana (ne)očekivano počelo raspetljavati, moglo bi se također vrlo lako dogoditi da uskoro iza rešetaka bude i čuveni crnogorski narkobos Darko Šarić s kojim su svi pobrojeni srbijanski kriminalci poslovno jako dobro povezani.

Tempirano uhićenje

Šarić je u bijegu od 2008. godine, u Beogradu mu se na Specijalnom sudu sudi za šverc dvije i pol tone kokaina, zaplijenjenog u međunarodnoj akciji "Balkanski ratnik". Kao i uhićeni "zemunci" i Šarić se jedno vrijeme služio lažnim hrvatskim dokumentima, a poznato je da je imao razgranatu mrežu pomagača i u Hrvatskoj. Šarićeva nenazočnost na optuženičkoj klupi prilično je gadan teret za Srbiju i njezin represivni aparat u vrijeme kada treba biti donesena odluka o njezinoj kandidaturi za pristupanje Europskoj uniji. Zbog toga postoji teorija da uhićenje trojice "zemunaca" nije slučajnost, već da je odrađeno u vrijeme kada Srbiji najviše odgovara, što bi mogao biti slučaj i s crnogorskim narkobosom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

OB
-obrisani-
23:27 16.02.2012.

Mafija!!

PR
pri
23:31 16.02.2012.

26 000 eura hr putovnica, kamo ćeno koliko vrijedi putovnica tvoje srb otadžbine možda 26 dinara i sad reci da nevalja država hrvatska a za te novce i ja bih dao svoju putovnicu.

ST
\"stina\"
23:37 16.02.2012.

Hm, hm - VL se naveliko o tome raspisao. Zele li s nekog ili neceg skrenuti paznju?