PRIČA ISKUSNE GLJIVARICE

Slučaj iz Podravine: Zabunom ubrala otrovnu gljivu pa opisala što se sve događalo

Foto: Pixsell/Wikipedia
Slučaj iz Podravine: Zabunom ubrala otrovnu gljivu pa opisala što se sve događalo
20.10.2021.
u 12:10
Ispričala je i kako su krenuli prvi simptomi te da su u bolnicu doslovno stigli 5 do 12
Pogledaj originalni članak

Neobična priča koja je na kraju imala sretan kraj dogodila se prošlog tjedna u Hrastovskom pokraj Ludbrega. Tamo se u subotu četveročlana obitelj otrovala gljivama koje su nabrali u obližnjoj šumi te su svi završili četiri dana u bolnici i na kraju se izvukli bez posljedica. No, moglo je biti i drukčije jer izgleda da su pojeli jednu od najopasnijih gljiva. Da sve bude bizarnije, gljive je brala Štefica Marković koja se gljivarenjem bavi 40 godina i koja ni sada ne može vjerovati da se tako nešto dogodilo.

– Berem gljive 40 godina i to jako često i nikad nismo pojeli lošu gljivu. Evo, u subotu sam pravila kolače za jedno vjenčanje i onda išla u šumu sa šogoricom da se malo odmorimo od svega. Bila je kiša i blatno vrijeme i mislile smo da smo nabrale biserke. To su gljive slične sunčanicama, ali su manje, a kako je bilo blata, lišća i sličnoga na njima, pokupile smo najvjerojatnije zelenu pupavku koja je jedna od najopasnijih gljiva – rekla je za Podravski.hr Štefica te upozorila da se svi klone malih gljiva, a posebno kada je kišno i blatno vrijeme.

Ispričala je i kako su krenuli prvi simptomi te da su u bolnicu doslovno stigli 5 do 12.

– Kad smo stigli iz šume, složili smo ručak i to gljive s jajima što je isto sreća jer ih nije bilo puno pa smo ih jeli s jajima, a ne čiste, a jeli smo baka i ja koje živimo skupa i šogor i šogorica. Nakon ručka krenula sam pokositi dvorište i umjesto tri stabla vidjela cijeli red. Ušla sam popiti malo vode, pa sam još kopala ciklu na vrtu i kad sam se natrag vratila vidjela sam kuhinjske elemente „na redove“ i shvatila da nešto nije u redu. Nazvala sam šogoricu koja je rekla da ima glavobolju, a onda je ona zvala šogora koji je u međuvremenu otišao sam u vinograd i već teško govorio – ispričala Štefica i rekla kako su onda hitno krenuli u bolnicu.

Iako ne mogu sa sigurnošću znati o kojoj se gljivi radilo, u bolnici su pretpostavili kako je riječ upravo o zelenoj pupavki te su im rekli kako se simptomi nakon otrovanja tom gljivom mogu pojaviti čak do 96 sati nakon konzumiranja, a posebno je opasna jer može oštetiti jetru i bubrege, piše Podravski.hr.

– Ostavili su nas četiri dana u bolnici da budu sigurni, dobivali smo ugljen da se to isprazni, a od simptoma smo imali povraćanje i osjećali smo se nadrogirano. Još moramo odraditi neke krvne pretrage da ne bi bilo posljedica – rekla je Štefica.

Na kraju je dodala kako je njen pokojni suprug često znao nositi doma svakakve gljive koje ponekad ona nije htjela upotrijebiti jer se bojala da su otrovne, a sada se sama zeznula. Unatoč tome, kaže kako će gljive brati i dalje, no nikad više male.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TA
Tatadule1
12:37 22.10.2021.

Potpuno razumem da se to desilo kada se ponašamo kao da idemo u supermarket a ne u prirodu koja ima svoje zakonitosti...po opisu kliničke slike verovatno su pojeli Amanita muskaria kojoj prilikom kiša spadnu ljuspice, izgube svoje morfološke osobine i dođe do zabune...ona takođe ima u sebi alfaamanitin kao i pupavka ali pored toga je i halucinogena pa bi rekao pre da su nju pojeli ako je prošlo samo par sati od konzumiranja verovatno je ona u pitanju...ja sam se prošle godine otrovao od pupavke pa imam i ličnog iskustva.