stručnjaci objasnili

Žene zbog ovog lijeka ostaju trudne usprkos kontracepciji: 'Prije ovoga, pokušavala sam začeti 16 godina'

Foto: Pixabay
Žene zbog ovog lijeka ostaju trudne usprkos kontracepciji: 'Prije ovoga, pokušavala sam začeti 16 godina'
08.07.2024.
u 20:45
Par Ju i Chan koji zajednički objavljuju na TikToku predstavili su pratiteljima svoju bebu u videu u kojem su kazali da su u prošlosti zbog problema s plodnošću izgubili dvije trudnoće
Pogledaj originalni članak

Društvenim mrežama šire se svjedočanstva žena koje su neočekivano ostale trudne nakon što su uzimale Ozempic, lijek koji se prepisuje dijabetičarima, a koji se diljem svijeta koristi za mršavljenje nakon što su ga popularizirale neke poznate osobe. Posebno su iznenađene ostale žene koje su istovremeno pile tablete za kontracepciju, a stručnjaci su objasnili kako i zašto dolazi do fenomena nazvanog "Ozempic baby boom".

Radi se o lijeku razvijenom za kontroliranje razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa dva. Baza mu je hormon glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) koji ljudsko tijelo prirodno proizvodi, a ima važnu ulogu u regulaciji apetita i šećera u krvi. Aktivni sastojak Ozempica je semaglutid, molekula koja kopira strukturu GLP-1 i aktivira njegove receptore čime potiče osjećaj sitosti i odgađa pražnjenje želudca što uzrokuje smanjeni osjećaj gladi, objašnjava Newsweek.

Najčešće nuspojave Ozempica su osjećaj napuhnutosti i nelagode u želudcu, no sve veći broj žena javlja da su neočekivano ostale trudne nakon što su započele tretman Ozempicom. "Zatrudnjela sam dva tjedna nakon što sam počela uzimati Ozempic. Imam 39 godina i pokušavam začeti 16 godina" kazala je jedna korisnica TikToka na kojemu je "#ozempic" skupio 1.4 milijarde pregleda. Par Ju i Chan koji zajednički objavljuju na toj platformi predstavili su pratiteljima svoju bebu u videu u kojem su kazali da su zbog problema s plodnošću izgubili dvije trudnoće prije no što su čuli za Ozempic.

Jamie Winn iz američkog Universal Drugstorea objasnila je da Ozempic može smanjiti učinkovitost apsorpcije oralnih kontraceptiva. Taj lijek usporava kretanje i apsorpciju hrane u probavnom sustavu, a isti efekt može imati i na lijekove. "Ako uzimate Ozempic i oralne kontraceptive, preporučuje se da koristite još jednu metodu kontracepcije poput kondoma, ili da se prebacite na dugoročne oblike zaštite poput spirale" kazala je Winn.

Osim toga, i sam gubitak na težini može utjecati na plodnost. A liječnici upozoravaju žene na oprez ako zatrudne dok koriste Ozempic. "Nemamo dovoljno informacija o upotrebi Ozempica u trudnoći, a u studijama na životinjama zabilježeni su nepovoljni ishodi" istaknula je Winn. U studiji na štakorima, Ozempic je izazvao povećane stope fetalne smrti i urođenih mana. "Preporučuje se prestati uzimati Ozempic dva mjeseca prije no što počnete pokušavati začeti jer mu treba do šest tjedana da se pročisti iz organizma" dodala je Winn.

VIDEO Ako možeš, reci ljudima da nisu fer i da uzmu starije pse i mace

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.