aflatoksin

Zeolit u hrani: I krave se liječe megaminom?!

Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'
Zeolit u hrani: I krave se liječe megaminom?!
26.02.2013.
u 19:33
U borbi s aflatoksinom neki se proizvođači, kako bi izbjegli velike gubitke, okreću zeolitu, koji za 14 kn/kg nudi tvrtka Mineral promet Đure Ercegovca.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski farmeri i danas su poručivali da je njihovo mlijeko najzdravije, optužujući Dukat i Meggle da ih nisu ni posjetili niti im dali stručnu pomoć.

Umjesto toga prodaju im kontratoksin za 1600 kuna po vreći i dodatno zarađuju na seljačkoj muci, ogorčen je P. Pranjić. U borbi s aflatoksinom neki se proizvođači, kako bi izbjegli velike gubitke, okreću zeolitu, koji za 14 kn/kg nudi tvrtka Mineral promet Đure Ercegovca.

Slavonskim je farmerima i Meggleu prodao već više od 12 tona. Može li silikat zeolit, a jedna od 50 vrsta zeolita svojedobno je činila i "famozni" megamin, izliječiti i krave? Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica u HZJZ-u, kaže kako teoretski zeolit ima dobar učinak.

Budući da je vrlo rupičaste strukture, i male količine zeolita mogu smanjiti utjecaj štetnih tvari na krave, jedino što on neselektivno uzima i dobre sastojke iz hrane. U situaciji kad na brzinu treba riješiti problem, to je, tvrdi on, logična i dobra odluka koja će smanjiti i troškove i opasnost iz aflatoksina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AB
abram
20:30 26.02.2013.

....i ja sam konačno progledao, kupujem pravo, svježe domaće mlijeko......ne kupujem više u trgovini.......

DJ
djakputnik
21:23 26.02.2013.

"Budući da je vrlo rupičaste strukture, i male količine zeolita mogu smanjiti utjecaj štetnih tvari na krave, jedino što on neselektivno uzima i dobre sastojke iz hrane. U situaciji kad na brzinu treba riješiti problem, to je, tvrdi on, logična i dobra odluka koja će smanjiti i troškove i opasnost iz aflatoksina." Kako je to visokointelektualna izjava! "Budući da je vrlo rupičaste strukture, i male količine zeolita mogu smanjiti utjecaj štetnih tvari na krave" Ma što to značilo! Budalama dosta da povjeruju. Hoće li institucije "pravne države" u ovom slučaju odraditi svoje, ili će kao što je to u Hrvatskoj već godinama uobičajeno, saviti leđa pred krupnim kapitalom i interesima uvoznog lobija, carinske i veterinarske mafije i ostalih bandi?

OB
-obrisani-
22:31 26.02.2013.

korizma je , i ja sam se odrekao mlijeka. pijem čaj