Rat u EUROPI

Kod ukrajinske granice iz tračnica iskočio ruski vlak s gorivom: 'Uzrok je sabotaža Ukrajinaca'

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/NEWSCOM
Ruske snage bombardirale nepoznate lokacije u Ukrajini
Foto: Lyashonok Nina/Ukrinform/ABACA/A
Ukrainian ministers and foreign diplomats Visit Negmar Cicek - Odesa
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
03.05.2023.
u 00:04
Rusija je proteklih dana pojačala raketne napade na ukrajinske gradove, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na jačanje protuzračne obrane.
Pogledaj originalni članak

Više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno je, a više od 80.000 ranjeno u samo pet mjeseci borbi u Ukrajini, što je ubrzanje već velikih gubitaka za Moskvu, procjenjuju američki obavještajni dužnosnici. Većina vojnika ubijena je u brutalnom rovovskom ratu za  Bahmut, za koji je Rusija više puta tvrdila da je na rubu zauzimanja, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kada je u ponedjeljak otkrio novu procjenu.

Video: Ukrajinski grad Pavlohrad dva puta pogođen ruskim projektilima

Tijek događaja: 

23:59 - Sabotaža je uzrok iskakanja teretnog vlaka iz tračnica drugi dan za redom u ruskoj oblasti Brjansk na granici s Ukrajinom, priopćile su u utorak Ruske željeznice. U priopćenju  kompanije navodi se da je uzrok nesreće "neovlašteno miješanje".

U ponedjeljak je, u istoj oblasti, nakon eksplozije također iskočio jedan vlak iz tračnica, rekao je guverner Brjanske oblasti koja graniči s Bjelorusijom i Ukrajinom. Ruski dužnosnici kažu da su skupine proukrajinske sabotaže izvele višestruke napade takve prirode otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. "Neidentificirana eksplozivna naprava aktivirala se kod željezničke postaje Snežeckaja. Nema žrtava", objavio je guverner regije Brjansk Aleksander Bogomaz na Telegramu. "Rezultat je iskakanje lokomotive i nekoliko teretnih vagona", dodao je. Željeznička stanica Snežeckaja nalazi se jugoistočno od Brjanska. 

Prema izvješćima, vlak koji je u ponedjeljak iskočio s tračnica prevozio je naftu i drvne proizvode i oko šest od 60 vagona ležalo je prevrnuto u jarku. Iskliznuće vlaka dogodilo se nekoliko dana pošto je napad dronom izazvao požar u skladištu goriva u lučkom gradu Sevastopolju na Krimskom poluotoku koji su 2014. okupirale ruske snage. Ti se incidenti smatraju pokušajima prekidanja ruskih linija opskrbe gorivom i streljivom dok se Ukrajina priprema za protuofenzivu koja se očekuje sljedećih dana.

19:18 - Europska komisija u utorak je privremeno, do 5. lipnja, zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz. Komisija navodi da je riječ o “privremenoj, preventivnoj mjeri”, koja je nužna s obzirom na iznimne okolnosti ozbiljnih logističkih uskih grla u pet država članica - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Istodobno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka obvezale su se da će ukinuti jednostrane mjere koje su donijele o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine. Rumunjska nije uvodila jednostrane mjere. “Cilj je ublažiti logistička uska grla u vezi s ovim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Mjere stupaju na snagu 2. svibnja i trajat će do 5. lipnja 2023. godine”, navodi Komisija.

Tijekom tog razdoblja ti proizvodi bit će i dalje u slobodnom prometu u svim državama članicama Europske unije osim navedenih pet država članica na prvoj crti. Ti proizvodi mogu i dalje biti u tranzitu preko teritorija tih pet država članica putem zajedničkog carinskog provoznog postupka. U ovih pet država članica moći će se uvoziti žitarice samo ako su namijenjene tranzitu u druge članice Unije ili u treće zemlje. EU je prošle godine privremeno, do 5. lipnja ove godine, ukinuo carine na sav uvoz iz Ukrajine. Riječ je o mjeri koja je uvelike pomogla ukrajinskom gospodarstvu suočenom s razornim ratnim posljedicama. Prošlog petka članice EU podržale su jednogodišnje produljenje uredbe prema kojoj je EU ukinuo carine na ukrajinsko žito. Sada to treba potvrditi Europski parlament, a zatim i Vijeće EU-a.

Ukidanje carina na ukrajinske proizvode izazvalo je u pojedinim državama članicama pad cijena tih proizvoda, zbog čega je buknulo nezadovoljstvo domaćih proizvođača. Također je prouzročilo logističke probleme, između ostalog zbog spekulativnih razloga jer su tvrtke jeftinu ukrajinsku robu skladištile čekajući bolje cijene na tržištu. Komisija je još ranije odobrila financijsku pomoć kako bi pomogla poljoprivrednicima u tih pet zemalja članica. Komisija navodi da je spremna produljiti zabranu i nakon 5. lipnja bude li i dalje izvanredna situacija na tržištu tih zemalja. Komisija je donijela ovu mjeru nakon što je u prošli petak postignut dogovor između tih pet država članica i Ukrajine.

18:20 - Ruska povjerenica za kojom je raspisan nalog za uhićenje za ratne zločine zbog deportacije djece rekla je da se "ne srami ničega" što je učinila. Maria Lvova-Belova, koju je Vladimir Putin imenovao svojom povjerenicom za prava djece 2021., tvrdila je da je "spasiteljica" ukrajinske djece uhvaćene u ruskoj takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Ona je ruskom čelniku u ožujku rekla da je uspjela "posvojiti" 15-godišnjeg dječaka iz Mariupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji su uništile i okupirale ruske snage. U intervjuu za Vice News, Lvova-Belova je rekla da je "majka", a ne ratni zločinac. -  Kada je Filip u pitanju, srce me pozvalo k njemu.  je u skupini koju smo evakuirali iz Mariupolja nakon prestanka neprijateljstava. Pronađeni su u podrumima. Grupa od 31 djeteta. Uglavnom su bili tinejdžeri. Razgovarali smo s Filipom i srce mi je zaigralo, shvatila sam da je on moje dijete Što se tiče toga da ga imamo u obitelji, uvijek je nezgodna situacija kada udomite dijete bez obzira odakle je. Zato smo se ovih godinu dana koliko je Filip s nama prilagođavali - ispričala je, dodajući kako se ''ludo vole''. 

17:33 - Rusija je pozvala poljskog diplomata u Moskvu kako bi reagirala na, kako je nazvala, "zauzimanja" školske zgrade veleposlanstva u Varšavi prošlog tjedna. U subotu je Poljska preuzela zgradu, tvrdeći da Rusija nezakonito zauzima poljsku državnu imovinu. Rusija je zauzvrat obećala da će oštro odgovoriti na, kako se navodi, poljsko "nezakonito otimanje" škole njezinog veleposlanstva.

"Ovi koraci Varšave sigurno neće proći bez odgovarajućeg odgovora s naše strane, što neće dugo trajati", priopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ionako neprijateljski odnosi između Rusije i Poljske pogoršali su se od početka rata u Ukrajini, a Varšava se pozicionirala kao jedan od najvjernijih saveznika Kijeva.

14:31 - Kremlj je rekao u utorak da ne zna ništa o vatikanskoj mirovnoj misiji za Ukrajinu. Papa Franjo rekao je u nedjelju da je Vatikan uključen u diskretna nastojanja da se okonča sukob između Rusije i Ukrajne i da je također spreman pomoći u vraćanju ukrajinske djece odvedene u Rusiju ili područja pod ruskom okupacijom. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da Moskva nema nikakvih informacija o toj inicijativi.  "Voljan sam učiniti sve što se mora učiniti. Sada je u tijeku misija, ali još nije javna. Kada bude javna, otkrit ću je", rekao je Papa novinarima tijekom leta kući nakon trodnevnog posjeta Mađarskoj. "Mislim da se mir uvijek stvara otvaranjem kanala. Nikada ne možete postići mir zatvaranjem... Ovo nije lako." Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se s Papom u Vatikanu u četvrtak i rekao da je razgovarao o "formuli za mir" koju je iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Također je rekao da je pozvao Papu da posjeti Kijev. Papa Franjo (86) ranije je rekao da želi posjetiti Kijev, ali i Moskvu, u mirovnoj misiji.

12:48 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da njegova zemlja nanosi teške udarce Ukrajini na cijeloj bojišnici, ali da je opskrba oružjem ključna za osiguranje uspjeha onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom". Na sastanku s najvišim ruskim vojnim dužnosnicima, Šojgu je rekao da su ruske snage angažirane u borbenim operacijama "duž cijele crte kontakta" i bore se ne samo protiv Ukrajine, već i protiv "vojne pomoći Zapada bez presedana".

Međutim, rekao je da Rusija uspješno napada ukrajinska skladišta u kojima se skladišti oružje koje je dopremio Zapad, izvijestio je Reuters. Šojgu je rekao da je Moskva poduzela korake za povećanje svoje proizvodnje oružja kako bi podržala rat, jer je rekao da će uspjeh ruskih snaga na bojnom polju "uvelike ovisiti o pravovremenoj obnovi oružja" i druge vojne opreme.

"Vodstvo zemlje postavilo je obrambenim poduzećima zadatak povećanja tempa i obujma proizvodnje u kratkom vremenu", rekao je Šojgu, prema transkriptu njegovih primjedbi koje je objavilo njegovo ministarstvo.

Šojgu je rekao da vojska ima sve potrebno streljivo za upotrebu na bojnom polju ove godine, ali je pozvao velikog proizvođača raketa da hitno udvostruči svoju proizvodnju visokopreciznih projektila.

Rusija je posljednjih dana ubila i ranila desetke ljudi u svojim najvećim napadima na Ukrajinu u posljednjih nekoliko tjedana.

11:47 - Ruske snage promijenile su taktiku kada je riječ o korištenju projektila protiv Ukrajine i sada gađaju civilne strukture, rekao je savjetnik Volodimira Zelenskog. Mykhailo Podolyak rekao je da Kremlj cilja na civile u nastojanju da ubrza ukrajinsku protuofenzivu o kojoj se naširoko izvještava i koja treba započeti.

"Sasvim je očito da je došlo do određene promjene u taktici", citira ga ukrajinska novinska kuća RBC Ukrajina.

"Nema sumnje, jer oni izvode izravne udare na civilne stambene zgrade i područja u kojima se nalazi mnogo civilnih stanova", kazao je.

Podolyak je rekao da Kremlj koristi ovaj pristup za postizanje nekoliko ciljeva, od kojih je jedan navođenje ukrajinske vojske da pokrene protuofenzivu prije nego što bi inače, ostavljajući je relativno loše pripremljenu. Također je ustvrdio da se Rusija nada da će smrt civila zauzvrat povećati pozive Zapada na mirovne pregovore.

10:50 - Dvojica Kanađana ubijena su u opkoljenom istočnom gradu Bahmutu, javlja kanadski televizijski kanal CBC News. Obojica su služili u ukrajinskoj međunarodnoj legiji koja je snosila najveći teret ruskih napada u regiji.

Jedan od muškaraca bio je u kontaktu s CBC News prije svoje smrti i rekao da "smišlja" kako preživjeti.

Zapovjednik skupine rekao je novinskoj kući da su Kanađani bili dio veće skupine vojnika koja je imala zadatak držati važnu opskrbnu rutu u Bahmut, javlja Sky News.

10:41 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je jedan od svojih dnevnih postova na društvenim mrežama s ciljem podizanja morala.

"Naša država je već dokazala da može pobjeđivati. Dokazali smo da možemo osloboditi svoju zemlju od okupatora. Svi oni koji osiguravaju deokupaciju dokazali su da se uz plavo-žutu zastavu vraća normalan život za svakog čovjeka i svaku obitelj. Naš cilj je vratiti taj život u cijelu Ukrajinu, u sva ona područja koja su još uvijek pod privremenom okupacijom", kazao je.

10:35 - Šef Wagnera Jevgenij Prigožin vjerojatno koristi svoj obnovljeni položaj kod ruskih čelnika kako bi "pojačao svoje napore za samopromociju" i svoje "dugotrajne probleme" s Kremljom, izvijestio je Institut za proučavanje rata. Ruski izvori prošli tjedan poslali su navodno pismo ruskog Ministarstva obrane Prigožinu. Pismo od 23. travnja bilo je odgovor na njegov nedavni intervju u kojem je prijetio povlačenjem Wagnerovih snaga ako ruska vojska ne osigura više streljiva.

Prigožin je odgovorio izjavom da navedene brojke još uvijek nisu dovoljne za ono što je Wagneru potrebno za dovršenje dodijeljenih zadataka. Zatim je 1. svibnja Prigožin ustvrdio da Wagner posjeduje velike zalihe oružja koje je zarobio od ukrajinskih snaga tijekom zauzimanja Soledara na istoku. Također se "retorički hvalio" da ima dovoljno oružja za podršku milijunskoj vojsci i sugerirao da bi ponudio razmjenu tih zaliha oružja za resurse koje je Wagner trebao.

 "Prigožin će se vjerojatno nastaviti oslanjati na svoje postojeće informacijske linije napada kako bi se promovirao i tražio daljnje privilegije od ruske vojske dok zadrži rehabilitiran položaj kod ruskog vodstva", piše ISW.

10:05 - Ruske snage nemaju dovoljno streljiva za postizanje uspjeha u ofenzivi, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. U najnovijim obavještajnim podacima, Ministarstvo obrane bilježi razvoj događaja o kojem su izvijestili društveni mediji povezani s ruskom vojskom. Oni tvrde da je ministar obrane Kremlja, general-pukovnik Mikhail Mizintsev, smijenjen nakon što je na toj dužnosti bio samo osam mjeseci. Navodi se da otpuštanjeMizinceva nije odmah potvrđeno, ali nagađanja o njegovoj budućnosti "naglašavaju kako problemi s logistikom ostaju u središtu teške ruske kampanje u Ukrajini".

"Rusija nema dovoljno streljiva za postizanje uspjeha u ofenzivi", dodaje ministarstvo.

Ministarstvo dalje kaže da Rusija i dalje daje najveći prioritet mobilizaciji svoje obrambene industrije, ali "još uvijek ne uspijeva ispuniti zahtjeve ratnog vremena".

10:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak svojoj vladi da "pojasni" proceduru kako ruske tvrtke mogu isplatiti dividendu dioničarima iz takozvanih "neprijateljskih zemalja". Rusija smatra sve zemlje koje su joj uvele sankcije zbog vojne kampanje u Ukrajini "neprijateljskim". Uzvratila je vlastitim paketom protusankcija i kontrolama kapitala koji ograničavaju mogućnost tvrtki i investitora iz tih zemalja da prenesu dobit ili dividende natrag kući.

Reuters izvještava da je Kremlj rekao da bi prijedlozi o isplati dividendi trebali "uključivati uvjete da rezidenti prošire svoju proizvodnju u Rusiji, razviju poslovanje temeljeno na novim tehnologijama i ulažu u rusko gospodarstvo".

Putin je zatražio od vlade da iznese prijedloge do 20. svibnja, stoji u dokumentu koji je objavio Kremlj.

7:13 - Ukrajinske snage granatirale su selo u ruskoj regiji Bryansk koja graniči s Ukrajinom u utorak ujutro, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama. "Ujutro su Oružane snage Ukrajine granatirale selo Kurkoviči u gradskom okrugu Starodubski", rekao je guverner Brjanska Aleksander Bogomaz u objavi na svom Telegram kanalu.

“Nije bilo žrtava. Uslijed granatiranja izbio je požar u jednom od kućanstava. Sve hitne službe su na mjestu događaja”, kaže

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće, javlja Guardian. Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritorij pod ruskom kontrolom u Ukrajini. Vojska, međutim, svakodnevno izvješćuje o aktivnostima i pokretima postrojbi u područjima bojišta.

U ponedjeljak su lokomotiva i sedam teretnih vagona iskočili iz tračnica u Brjansku nakon što je eksplodirala neidentificirana eksplozivna naprava, rekao je Bogomaz.

Ruske vlasti kažu da je regija, koja graniči s Ukrajinom i Bjelorusijom, doživjela višestruke napade proukrajinskih diverzantskih skupina u 14 mjeseci od ruske invazije. U subotu je guverner rekao da su četiri civila poginula kada je selo pogođeno granatiranjem s ukrajinske strane granice.

6:51 - Rusija je pokrenula novi raketni napad na Ukrajinu na istoku, ubivši dvoje ljudi, izazvavši velike požare i oštetivši desetke domova i drugih zgrada u gradu Pavlogradu. "Četrdeset drugih ljudi - žena, djece, muškaraca - liječeno je zbog rana i ozljeda", rekao je Zelenski. Rekao je da je 14-godišnji dječak poginuo u blizini škole kada ju je pogodila bomba u regiji Chernihiv, blizu ruske granice.

6:18 - Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage s nekih položaja u Bahmutu u žestokim borbama, rekao je u ponedjeljak navečer ukrajinski general, dok Bijela kuća vjeruje da je u ratu u Ukrajini od prosinca ubijeno više od 20.000 ruskih boraca. "Situacija (u Bahmutu) je prilično teška", objavio je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka. 

"Istodobno, u pojedinim dijelovima grada, neprijatelj je doživio protunapad naših jedinica i napustio neke položaje" proteklih dana, rekao je Sirski.  Desetomjesečna bitka za grad na istoku Ukrajine poprimila je simboličnu važnost za obje strane pošto je bilo malo pomaka na bojišnicama od kraja 2022.

Nove ruske jedinice, uključujući padobrance i borce iz plaćeničke skupine Wagner, "konstantno se bacaju u bitku" unatoč velikim gubicima, rekao je Sirski. "No neprijatelj nije u stanju preuzeti kontrolu nad gradom", dodao je ukrajinski general. 

Bijela kuća objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na američke obavještajne podatke, da je u Ukrajini u proteklih pet mjeseci ranjeno oko 80.000 ruskih boraca, a ubijeno više od 20.000, od kojih gotovo polovica iz skupine Wagner. Nisu navedeni podaci za ukrajinsku stranu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da za Rusiju postoji "vrlo mala strateška vrijednost" u osvajanju Bahmuta. "Za Rusiju je ovaj pokušaj, posebno u Bahmutu, imao užasno, užasno visoku cijenu", rekao je Kirby, govoreći o velikom broju žrtava.

6:10 - Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak na Telegramu da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali su dobili samo trećinu te količine.

"Tristo tona dnevno je 10 teretnih kontejnera - uopće nije puno", rekao je Prigožin koji se često sukobljavao s ruskim obrambenim establišmentom glede vođenja rata u Ukrajini i, kako navodi, nedovoljne podrške njegovim borcima.

U zasebnoj objavi u ponedjeljak navečer, Prigožin je naveo da su njegove snage napredovale nekih 120 metara u Bahmutu.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti protuofenzivu kako bi oslobodio dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine. 

Rusija je proteklih dana pojačala raketne napade na ukrajinske gradove, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na jačanje protuzračne obrane.  

6:00 - Eksplozija u zapadnoj regiji Bryansk koja graniči s Ukrajinom izbacila je iz tračnica ruski teretni vlak u ponedjeljak, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama.

"Ekplodirala je neidentificirana eksplozivna naprava, uslijed čega je lokomotiva teretnog vlaka iskočila iz tračnica", rekao je guverner Brjanska Alexander Bogomaz na Telegramu, dodajući da nema izvješća o žrtvama.

Lokalne vlasti su rekle da je vlak koji je iskočio iz tračnica prevozio "gorivo i građevinski materijal".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

FU
Fusnota
08:10 02.05.2023.

Sada samo čekati da krene Specijalna operacija čišćenja terorista i fašista iz Rusije kao i domaćih pobunjenika.

DU
Deleted user
06:51 02.05.2023.

Nove ruske jedinice, uključujući padobrance i borce iz plaćeničke skupine Wagner, "konstantno se bacaju u bitku" unatoč velikim gubicima, rekao je Sirski. "No neprijatelj nije u stanju preuzeti kontrolu nad gradom", dodao je ukrajinski general.

DU
Deleted user
09:40 02.05.2023.

U jučerašnjem raketnom napadu Rusija napala na Pavlograd, točno kemijsku tvornicu u kojem je bilo u skladišteno 38 starih sovjetskih RT-23 ICBM dometa 10 000 km s tonama raketnog goriva bilo uskladišteno za razgradnju.