rat u Europi

Prigožin: Protuofenziva bi mogla biti tragična za Rusiju; Mađarska odgovorila na kritike Zelenskog

Aftermath of a Russian drone attack in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.04.2023.
u 22:06

U prvim danima nakon invazije 24. veljače prošle godine ruski obavještajci pokušali su se probiti u Kijev, ali nisu uspjeli stići do Bankine ulice gdje je predsjednički ured. Druge ruske prostrojbe počele su napadati kijevska predgrađa, ali nisu daleko odmaknule. U gradu je bilo i pokušaja sabotaža.

Nakon raketnog napada na ukrajinski grad Uman u kojem je poginulo 25 ljudi, među kojima i petero maloljetnika, Zelenski je ruske vojnike optužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo. Izjavio je i da ima pištolj te ga Rusi ne bi uspjeli zarobiti jer bi se borio do smrti. 

VIDEO: Veliki požar na skladištu goriva na Krimu guta sve pred sobom

Tijek događanja:

22:05 - Vatikan je uključen u mirovnu misiju za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine, rekao je u nedjelju papa Franjo, no nije želio dati pojedinosti. "Voljan sam učiniti sve što se mora učiniti. Sada je u tijeku misija, ali još nije javna. Kada bude javna, otkrit ću je", rekao je Papa novinarima tijekom leta kući nakon trodnevnog posjeta Mađarskoj.

>> VIŠE OVDJE


20:13 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je u nedjelju obećao kolegi Volodimiru Zelenskom da će pružiti "Ukrajini svu potrebnu pomoć kako bi povratila svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", priopćila je Elizejska palača. Emmanuel Macron je u telefonskom razgovoru "izvijestio o koordinaciji vojne pomoći Europe kako bi mogla odgovoriti na dugoročne ukrajinske potrebe", dodaje ured francuskog predsjednika dok Kijev najavljuje pripremu za sveobuhvatnu protuofenzivu za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom.

Ona bi se mogla dogoditi idućih tjedana zahvaljujući zapadnoj pomoći u vojnoj opremi pošto je bojišnica bila razmjerno stabilna u zimskim mjesecima. "Dvojica predsjednika su ujedno razgovarala o skorim međunarodnim sastancima i o načinu na koji bi oni mogli pridonijeti jačanju međunarodne pomoći Ukrajini, potvrditi njezinu europsku perspektivu i promicati sigurnost i stabilnost u Europi", dodaje Elizej. U priopćenju Elizejske palače ne spominje se nedavni telefonski razgovor Volodimira Zelenskog i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, prvog od početka ruske invazije u veljači 2022., za koji se Macron svesrdno zauzimao.


19:39 - Vođa privatne ruske vojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je u nedjelju da njegovim ljudima koji se bore u Bahmutu, na istoku Ukrajine, nedostaje streljiva i upozorio je da bi se ukrajinska protuofenziva mogla pretvoriti u "tragediju za Rusiju". "Mi (Wagner) imamo tek 10-15 posto potrebnog streljiva", istaknuo je vođa Wagnera u razgovoru s ratnim izvjestiteljem Semjonom Pegovom koji je blizak Kremlju. 

Prigožin 

>> VIDEO Pogodak prvog njemačkog geparda

Prigožin koji za nedostatak streljiva optužuje vrh ruske vojske, rekao je da sredinom svibnja očekuje ukrajinsku protuofenzivu. "Ta bi se protuofenziva mogla pretvoriti u tragediju za našu zemlju", upozorio je. Skupina Wagner je na prvoj crti u borbama za grad Bahmut. Prigožin je u otvorenom sukobu s ruskim vojnim vrhom koji optužuje da namjerno ne isporučuje dovoljno streljiva njegovim ljudima i javno je više puta napao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Ukrajina je ovog tjedna izvijestila da privodi kraju pripreme za protuofenzivu. U nedjelju je guverner ruske Brijanske oblasti, uz granicu s Ukrajinom, rekao da je u ukrajinskom granatiranju ruskog sela poginulo četvero i ranjeno dvoje ljudi. Dan ranije, u napadu dronom zapaljeno je skladište nafte u Sevastopolju, matičnoj luci ruske Crnomorske flote na Krimu, rekle su vlasti poluotoka koji je Rusija pripojila svom teritoriju. 


19:01 - Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je u nedjelju da su ruske snage zauzele četiri četvrti u Bahmutu koji je pod opsadom tih snaga. Ta se informacija ne može provjeriti iz neovisnog izvora i Ukrajina niječe tvrdnje Rusije da je zauzela 85 posto grada. U tom gradu na istoku Ukrajine, za koji obje strane mjesecima tvrde da su ga zauzele, posljednjih se tjedana vode žestoke borbe. Kijev je u subotu priopćio da Rusi zasad ne uspijevaju presjeći ukrajinske opskrbne pravce prema Bahmutu.


18:20 - Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u nedjelju da "srećom" nije ukrajinski predsjednik pozvan ocjenjivati ponaša li se Mađarska primjereno kao članica NATO-a ili ne. Szijjarto se osvrnuo na nedavnu izjavu predsjednika Volodimira Zelenskog koji je kazao da je "mađarsko ponašanje neprimjereno jednoj članici NATO-a".

U intervjuu za finske, švedske, danske i norveške medije Zelenskij je rekao "da je to vrlo čudna situacija, može li članica NATO-a biti za Rusiju, a protiv NATO-a?" "Srećom, nije na njemu da o tome odlučuje", smatra Szijjarto, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. Mađari su platili izuzetno visoku cijenu za rat u Ukrajini, kazao je nadalje mađarski šef diplomacije. Brojni Mađari, pripadnici mađarske zajednice u Zakarpatju, poginuli su u ratu, napisao je na Facebooku. "Ako ukrajinski predsjednik misli zahvaliti Mađarskoj što je primila i skrbi se za više od milijun izbjeglih iz Ukrajine" te ako zahvaljuje za "stalnu pomoć koju šaljemo", tada kažemo "svakako, oni mogu računati na nas i ubuduće", napisao je Szijjarto. Zelenskij je u navedenom intervjuu zapitao može li članica NATO-a podržavati zemlju koju Savez naziva neprijateljem, navodi ukrajinski portal Rubryka.

"Vjerujem da je to neprimjereno ponašanje. To je moje subjektivno mišljenje. Biti saveznik nije samo riječ, ona ima i značenje. To je savez država koje dijele stajališta o sigurnosti , o vrijednostima", rekao je Zelenskij. Mađarski premijer Viktor Orban usprotivio se izjavi glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je za posjeta Kijevu rekao da je Ukrajini mjesto u NATO-u. "Ako ste de jure saveznik, a de facto radite protiv toga, ne biste trebali ocjenjivati treba li Ukrajina ući u NATO ili ne. I ne biste trebali na tom putu postavljati zapreke", rekao je Zelenskij.

Zelenskij je u razgovoru također potvrdio da se priprema ukrajinska protuofenziva i izrazio uvjerenje da će biti uspješna. Naglasio da će ishod ovisiti o samoj Ukrajini, kao i o pomoći njezinih zapadnih saveznika. Naznačio je da bi sukob u Ukrajini mogao potrajati desetljećima te da bi bilo mudro da druge nacije sada pruže pomoć Ukrajini jer je to isplativije od eskalacije rizika od Trećeg svjetskog rata.


17:16 - Subotnji napad bespilotnom letjelicom na ukrajinski poluotok Krim, koji je anektirala Rusija, predstavlja pripremu za planiranu protuofenzivu, rekla je ukrajinska vojska u nedjelju. "Uništavanje neprijateljske logistike jedan je o pripremnih čimbenika za snažne akcije naših obrambenih snaga, o kojima duže vrijeme govorimo", rekla je glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk za televiziju u nedjelju.

>> VIŠE OVDJE


 

13:58 - Rastuća kriza siromaštva u Ukrajini navela je mnoge da se obrate kijevskim zalagaonicama kako bi predali mobitele i druge stvari kako bi preživjeli. Siromaštvo je poraslo s 5,5% na 24,2% u Ukrajini 2022., gurnuvši još 7,1 milijun ljudi u siromaštvo s najgorim učinkom u ruralnim selima, navodi se u nedavnom izvješću Svjetske banke. Uz neslužbenu nezaposlenost od 36% i inflaciju od 26,6% na kraju 2022., regionalni direktor ove institucije za istočnu Europu, Arup Banerji, upozorio je da bi siromaštvo moglo naglo porasti.


13:56 - Više ruskih raketa prouzročilo je štetu u Donjecku tijekom noći, prema najnovijim informacijama regionalnog guvernera Pavla Kirilenka.

Na Telegramu je objavio da je u subotu oko ponoći pet raketa palo na Kramatorsk, jedna u blizini stambene zgrade, dvije u polju izvan grada i dvije u industrijskoj zoni. Velika Novosilka, Ugledar i Avdiivka također su se našli pod vatrom, rekao je. Nema izvještaja o žrtvama.


13:53 - U granatiranju grada Hersona tijekom noći ranjene su dvije osobe, rekao je jutros zamjenik čelnika Oblasnog vijeća Khersona Jurij Sobolevski. Više od 27 napada na stambena područja šire regije Heron prijavljeno je u subotu, prema vlastima, s oko 135 ispaljenih granata.

Lokalne vlasti navodno se pripremaju za masovnu evakuaciju područja u slučaju daljnjih teških napada, izvještava The Kyiv Independent. Regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je u subotu da se sigurni putevi za izlazak i privremeni smještaj već identificiraju.


13:51 - Dolaze izvještaji o teškom granatiranju u regiji Harkov. Prema lokalnim dužnosnicima, nekoliko domova u gradu Kupjansku pogođeno je protuzračnim projektilima što je izazvalo požare u stambenim kućama i garažama, a četiri automobila su uništena, ali nije bilo žrtava, rekao je Oleh Syniehubov, načelnik regionalne vojne uprave u Harkovu.


10:54 - Ukrajinski Glavni stožer oružanih snaga tvrdi da je u subotu u borbama ubijeno 470 ruskih vojnika. Dnevno ažuriranje na društvenim mrežama kaže da je ovo dovelo ukupne borbene gubitke Rusije na 19.0510 od početka rata.

Ukrajina je također rekla da je u jednom danu uništila dva ruska tenka, šest topničkih sustava i šest vozila. Brojke nisu provjerene.


10:52 - Joe Biden rekao je da radi "vraški" da bi osigurao oslobađanje reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je u Rusiji zadržan pod optužbama za špijunažu. Pohvalio je "apsolutnu hrabrost" američkog novinara i ponovio poziv Moskvi da ga hitno oslobodi.


10:48 - Ukrajinski glavni tužitelj objavio je na Telegramu da je broj djece ubijene u ratu dosegao 477. Prema službenim podacima, u sukobu je ozlijeđeno više od 955 djece. Najviše djece stradalo je u Donjecku, gdje je ih je 452 ranjeno ili ubijeno. 


10:45 - Britansko ministarstvo obrane je u najnovijem izvješću objavilo kako su ruski zapovjednici vjerojatno počeli kažnjavati disciplinske propuste svojih vojnika u Ukrajini zatvaranjem u tzv. zindane, rupe u zemlji pokrivene metalnim rešetkama.

"Više nedavnih izvještaja ruskog vojnog osoblja opisuje situacije u kojima su vojnici stavljeni u zindane zbog prekršaja poput opijanja i pokušaja zaključenja ugovora o službi", stoji u izvješću britanskih vojnih obavještajaca. Stroge disciplinske mjere u redovima ruske vojske u Ukrajini počele su se primjenjivati kad je zapovjedništvo nad snagama u Ukrajini preuzeo general Valerij Gerasimov. 


7:20 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ima pištolj i sa svojim unutarnjim krugom ljudi borio bi se do smrti da su Rusi na početku invazije upali u njegov stožer u Kijevu, rekao je u subotu navečer u intervjuu za televiziju 1+1.  "Znam pucati. Možete li zamisliti naslov 'Rusi zarobili ukrajinskog predsjednika'? To bi bilo sramotno", rekao je Zelenski u razgovoru.  

U prvim danima nakon invazije 24. veljače prošle godine ruski obavještajci pokušali su se probiti u Kijev, ali nisu uspjeli stići do Bankine ulice gdje je predsjednički ured. Druge ruske prostrojbe počele su napadati kijevska predgrađa, ali nisu daleko odmaknule. U gradu je bilo i pokušaja sabotaža. 

"Da su se probili unutra, mi sada ne bi razgovarali. Nitko ne bio bio zarobljen jer bi se borili do kraja. Do zadnjega", kazao je Zelenski. Na upit ima li pištolj i je li vježbao s njim, odgovorio je potvrdno. 

U svom je, pak, tradicionalnom obraćanju javnosti u subotu navečer, ruske vojnike optužio da su jednako krivi za ratne zločine kao i njihovo vodstvo. "Ne samo zapovjednici, nego svi vi, svi ste teroristi i ubojice i svi morate biti kažnjeni", rekao je Zelenski. "Svatko tko pilotira i ispaljuje projektile, tko održava zrakoplove i brodove koji služe za teroriziranje, svi ste suučesnici u zločinu". 

Izjava je uslijedila nakon raketnog napada na ukrajinski grad Uman u petak u kojem je ubijeno 23 ljudi. Među njima, rekao je Zelenski, bilo je šest maloljetnika. Ponovio je da treba uspostaviti poseban međunarodni sud za ruske zločine u Ukrajini po modelu nirnberških procesa protiv nacista. 

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
09:47 30.04.2023.

Za razliku od malog miša sakrivenog u dubokom bunkeru negdje u Sibiru ovaj ipak hoda gradom i ne boji se svog naroda.

DU
Deleted user
20:33 30.04.2023.

Prvi kadrovi protuofenzive su već snimljeni u Hollywood-u...

DU
Deleted user
21:05 01.05.2023.

Bravo za Mađare. Nek se Ukrajinci bave sobom, a neka ne drže lekcije okolo. Ako im je do rata neka ratuju za svoj račun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije