Provedena istraga

Zlouporabom položaja došao do 7 milijuna kuna vrijednog zemljišta

Foto: Foto: Marko Lukunić
Zlouporabom položaja došao do 7 milijuna kuna vrijednog zemljišta
17.07.2013.
u 15:01
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 14. srpnja 2005. podnio tužbu protiv Općine Sućuraj radi utvrđivanja prava vlasništva nad zemljištem u uvali Mlaska
Pogledaj originalni članak

Srđana Kačića Bartulovića, bivšeg zamjenika načelnika Općine Sućuraj i potpredsjednika Općinskog vijeća USKOK je, nakon provedene istrage, optužio zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti kojom je pribavio materijalnu korist od sedam milijuna kuna za koliko je oštetio Općinu Sućuraj i Republiku Hrvatsku.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 14. srpnja 2005. podnio tužbu protiv Općine Sućuraj radi utvrđivanja prava vlasništva nad zemljištem u uvali Mlaska, površine 14.445 četvornih metara, u kojoj je naveo da je zemljište stekao dosjelošću. Priložio je rješenje iz katastra, znajući da je kao posjednik zemljišta upisan tek početkom 2005. godine, i to na manjem dijelu od 6.424 četvornih metara na osnovi potpisanog ugovora o darivanju s osobom koja nije imala pravo raspolaganja navedenim zemljištem. Znao je kako je na atraktivnom zemljištu uz more izgrađen autokamp s tri zgrade, koje od Općine Sućuraj potražuje trgovačko društvo Sućuraj.

Kačić Bartulović o podnesenoj tužbi nije izvijestio nikoga u Općini Sućuraj niti je poduzeo radnje kako bi druga osoba zastupala Općinu. Nakon što je Općinski sud u Starom Gradu dostavio tužbu koja je u Općini Sućuraj zaprimljena 16. kolovoza 2005. godine, iskoristio je odsutnost načelnika i bez njegovog znanja uzeo je tužbu s pozivom zbog čega Općina Sućuraj nije uložila odgovor na tužbu. Potom je nadležni sud, nakon što je zaprimio uredno potpisanu dostavnicu, zbog ogluhe 20. rujna 2005. donio presudu kojom je u cijelosti prihvaćen njegov tužbeni zahtjev i utvrđeno je da je tužitelj vlasnik navedenih nekretnina i da je ovlašten obaviti uknjižbu nad njima. Presuda je Općini Sućuraj dostavljena 30. rujna 2005., a okrivljenik je opet iskoristio odsutnost načelnika i ponovno bez njegova znanja, s ciljem da onemogući ulaganje žalbe, neovlašteno uzeo presudu: Žalba nije uložena te je presuda 18. listopada 2005. postala pravomoćna i Kačić Bartulović se uknjižio kao vlasnik.

 >> USKOK uhitio načelnika općine Karlobag?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.