GODINA STRAVE

Znate li što je Holodomor? Moskovski režim prije 90 godina pobio je milijune Ukrajinaca

Foto: Stringer/REUTERS
Combines harvest sunflowers in a field in Chernihiv region
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: Wheat harvesting in Kyiv region amid Russia's attack on Ukraine
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: Wheat harvesting in the Kyiv region of Ukraine
Autori Vecernji.hr, Hina
26.11.2022.
u 11:39
U studenom 1932. sovjetski vođa Josif Staljin poslao je policiju da zaplijeni svo žito i stoku s nacionaliziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za sadnju sljedećeg usjeva.
Pogledaj originalni članak

Prije devedeset godina, Rusija je počinila masovni genocid nad ukrajinskim narodom. Staljinova umjetna glad, Holodomor, ciljala je na ukrajinske civile, od kojih su milijuni umrli od gladi između 1932. i 1933. godine. Svijet tada nije znao što se događa, napisalo je jutros Ministarstvo obrane Ukrajine.

Ističu kako danas, putem društvenih medija i izvještaja iz prve ruke, svatko "može vidjeti teror koji Rusija provodi nad ukrajinskim narodom". 

- I ovaj put, krađa i uništavanje ukrajinskih žitarica uzrokuje glad izvan granica Ukrajine, u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta - navode.

- Svijet nije mogao zaustaviti Holodomor prije 90 godina. Sramota pripada svima nama ako sada ne možemo spriječiti još jedan - zaključuju. 

Predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak na Telegramu je poručio kako će Rusija platiti za glad u Ukrajini u vrijeme sovjetske ere i za svoje postupke u sadašnjem ratu. 

- Rusi će platiti za sve žrtve Holodomora i odgovarati za današnje zločine - poručio je.

U studenom 1932. sovjetski vođa Josif Staljin poslao je policiju da zaplijeni svo žito i stoku s nacionaliziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za sadnju sljedećeg usjeva.

Milijuni ukrajinskih seljaka umirali su od gladi sljedećih mjeseci u onome što povjesničar sveučilišta Yale Timothy Snyder naziva "očigledno smišljenim masovnim ubojstvom".

Njemačka će glad u Ukrajini nazvati "genocidom"

Njemački parlament definirat će kao "genocid" glad u Ukrajini koju je prije 90 godina izazvao staljinistički režim. Vladajuća koalicija, sastavljena od SPD-a, Zelenih i liberala FDP-a, kojima se pridružio konzervativni oporbeni CDU-CSU, s rijetkom jednoglasnošću će ovu rezoluciju usvojiti u srijedu u Bundestagu, donjem domu parlamenta.

- Sve njemačke demokratske parlamentarne stranke složile su se oko važne zajedničke rezolucije o Holodomoru - reagirao je na Twitteru šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba, izrazivši "zahvalnost što je izražena počast ukrajinskom narodu".

Ova glad je "na popisu neljudskih zločina koje su počinili totalitarni sustavi koji su uzrokovali milijune ljudskih žrtava u Europi, osobito u prvoj polovici 20. stoljeća", osuđuje se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u srijedu.

Ovaj je zločin "dio naše zajedničke povijesti kao Europljana". - Cijela Ukrajina je bila pogođena glađu i represijom, ne samo njezine regije u kojima se uzgajalo žito - naglašava se u nacrtu rezolucije.

- Iz sadašnje perspektive, dakle, očito je da se radi o genocidu na povijesnoj i političkoj razini - dodaje se.

Sam papa Franjo je 23. studenoga spomenuo ovaj zločin i upotrijebio izraz “genocid”.

- Molimo za žrtve tog genocida i za tolike Ukrajince, djecu, žene i starce, bebe, koji danas trpe mučeništvo agresije - poručio je Papa.

Njemački kancelar Olaf Scholz i njegova šefica diplomacije, ekologinja Annalena Baerbock, također su rekli da podržavaju ovu kvalifikaciju.

Ukrajina je godinama vodila kampanju da se Holodomor prizna kao genocid. Rumunjski parlament usvojio je u srijedu tekst u kojem ga se opisuje kao "zločin protiv čovječnosti". Irski Senat donio je u četvrtak rezoluciju kojom se kvalificira kao "genocid nad ukrajinskim narodom", a češki parlament to je napravio još u travnju. Rusija kategorički odbija takvu klasifikaciju.

Europski čelnici u Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će se njegov narod oduprijeti ruskim napadima, koji redovito izazivaju prekide u opskrbi strujom i vodom.

- Ukrajinci su doživjeli zaista strašne stvari. Ali unatoč svemu sačuvali su sposobnost da ne budu poslušni i ljubav prema slobodi. Prije su nas htjeli uništiti glađu, danas mrakom i hladnoćom - rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Telegramu. - Ne može nas se slomiti - poručio je. 

Nekoliko europskih čelnika posjetilo je u subotu Kijev. Po poljskim i litavskim medijima, premijeri dviju zemalja, Mateusz Morawiecki i Ingrida Šimonyte, doputovali su na razgovore s ukrajinskim vodstvom, a jedna od tema mogla bi biti mogući novi izbjeglički val iz Ukrajine u Europu ove zime.

Ukrajinska granična služba potvrdila je da je Morawiecki "posjetio Kijev i odao počast žrtvama gladomora".

Belgijski premijer Alexander De Croo također je posjetio Kijev, prvi put od početka ruske invazije. Po novinskoj agenciji Belgi, donio je novu pomoć od 37,4 milijuna eura.

- Stigao u Kijev. Nakon žestokog bombardiranja zadnjih dana, stojimo uz ukrajinski narod. Više nego ikad prije - objavio je na Twitteru.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je u video poruci novu pomoć od 10 milijuna eura za pomoć izvozu ukrajinskog žita.

VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

GB
Gotfrid.Bujonski
12:22 26.11.2022.

Potpisujem! Uz to boljševici su pobili 90000 svećenika Moskovske patrijaršije, rušili crkve te sustavno uništavale selo i seljaka, silom mijenjali tisućljetne veze ruskog čovjeka ... Black army(anarhisti-crni) i boljševici( crveni ) sve je to isto , smrt siju ... Svim tim ljevičarima velikim nacionalistima smetaju i svećenici, časne sestre i Židovi ... Kad jedni padnu drugi su na redu.

DU
Deleted user
12:55 26.11.2022.

To je bio lukavi perfidni genocid protiv Ukrajinaca, Staljin im uzeo pšenicu koja je kasnije propala u vagonima i pustio da nekoliko milijuna Ukrajinaca umre od Gladi. Sada je opet Genocid nad Ukrajincima planiran, porušili im civilne energetske objekte i čekaju zimu kada temperatura pada uvijek ispod minus 21 stupanj, pomrijeti će 20 milijuna Ukrajinaca. Ne postoji ni narod ni država, ikada, koja se usrećila sa ruskom vlašću, samo milijuni grobova, laži i prevare, tuga i jad.

Avatar Númenor
Númenor
13:02 26.11.2022.

Slobodno napišite komunistički, sovjetski, boljševički, antifašistički. Jer to su bili.