Zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" pokrenuo je novi projekt sveobuhvatnog nadzora i kontrole proizvoda te izdavanje "Oznake kontrolirane kvalitete".
"Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke", izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo koji projekt reklamiraju kao prvu "neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj".
Dodatna sigurnost za potrošače
Iz Zavoda kažu da potrošačima žele pružiti dodatnu sigurnost u konzumaciji prehrambenih proizvoda i ističu da činjenica što u Hrvatskoj do sada nije postojao "ovakav nezavisan program kontroliranja sigurnosti i kvalitete proizvoda svakako je značajan čimbenik koji govori u prilog nužnosti pokretanja projekta Oznake kontrolirane kvalitete".
- Oznaka kontrolirane kvalitete podrazumijeva sveobuhvatan postupak testiranja i analize proizvoda, odnosno pregled cjelokupne dokumentacije iz više različitih područja, kao što su kvaliteta procesa proizvodnje i konačnog proizvoda, kontrola sirovina, HACCP, utjecaj proizvodnog procesa na okoliš, rješavanje pritužbi potrošača te testiranje i provjeru zdravstvene ispravnosti i kvalitete sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje - istaknula je dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.
Oznaka će biti otisnuta na ambalaži
Onaj proizvod koji će zadovoljiti sve propisane kriterije te sva provedena testiranja i analize, na ambalaži će mu biti otisnuta "Oznaka kontrolirane kvalitete".
- Prednosti implementacije projekta Oznake kontrolirane kvalitete doista su višestruke, kako prema poslovnim subjektima koji će pristupiti ovom programu kontrole, tako i prema krajnjim potrošačima. Njima Oznaka kontrolirane kvalitete pruža dodatnu sigurnosti po pitanju zdravstvene sigurnosti i kvalitete proizvoda, dok se istovremeno osnažuje povjerenje u proizvod koji zadovolji sve propisane kriterije i koji na temelju sveobuhvatne i neovisne analize postane nositelj ove Oznake. Označavanjem proizvoda Oznakom kontrolirane kvalitete osigurava se i njegova dodatna prepoznatljivost na tržištu, izjavila je dr. sc. Matijana Jergović, dr. med., voditeljica Odjela za procjenu rizika i zamjenica voditeljice Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.
Iz Zavoda ističu kako im je cilj pružanje "stručne pomoći poslovnim subjektima u poslovanju s hranom te zdravstveno sigurnog proizvoda potrošačima, a u svrhu prevencije štetnih čimbenika koji mogu biti prisutni u prehrambenim proizvodima i koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje".
>>Je li 'zdraviji' kruh ili tjestenina, jabuka ili banana? Otkrijte u nekoliko sekundi
>>Zašto raditi sendvič od crnog kruha kada čeznete za francuskom kiflom?
Jedemo smeće općenito jer nas naši izabrani političari ne štite tj. nisu zajedno sa nadležnim institucijama donijeli konkretne mjere koje bi nam omogućile da se zdravije hranimo i živimo.