Neovisna analiza

Znate li što jedete? Pokrenut projekt 'Oznaka kontrolirane kvalitete'

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Znate li što jedete? Pokrenut projekt 'Oznaka kontrolirane kvalitete'
26.03.2014.
u 13:00
Onaj proizvod koji će zadovoljiti sve propisane kriterije te sva provedena testiranja i analize, na ambalaži će mu biti otisnuta "Oznaka kontrolirane kvalitete".
Pogledaj originalni članak

Zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" pokrenuo je novi projekt sveobuhvatnog nadzora i kontrole proizvoda te izdavanje "Oznake kontrolirane kvalitete".

"Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih proizvoda te drugim subjektima u poslovanju s hranom, uključujući  trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke", izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo koji projekt reklamiraju kao prvu "neovisna i sveobuhvatna usluga kontrole zdravstvene sigurnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj".

Dodatna sigurnost za potrošače

Iz Zavoda kažu da potrošačima žele pružiti dodatnu sigurnost u konzumaciji prehrambenih proizvoda i ističu da činjenica što u Hrvatskoj do sada nije postojao "ovakav nezavisan program kontroliranja sigurnosti i kvalitete proizvoda svakako je značajan čimbenik koji govori u prilog nužnosti pokretanja projekta Oznake kontrolirane kvalitete".

- Oznaka kontrolirane kvalitete podrazumijeva sveobuhvatan postupak testiranja i analize proizvoda, odnosno pregled cjelokupne dokumentacije iz više različitih područja, kao što su kvaliteta procesa proizvodnje i konačnog proizvoda, kontrola sirovina, HACCP, utjecaj proizvodnog procesa na okoliš, rješavanje pritužbi potrošača te testiranje i provjeru zdravstvene ispravnosti i kvalitete sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje - istaknula je dr. sc. Adela Krivohlavek, dipl. ing., voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

Oznaka će biti otisnuta na ambalaži

Onaj proizvod koji će zadovoljiti sve propisane kriterije te sva provedena testiranja i analize, na ambalaži će mu biti otisnuta "Oznaka kontrolirane kvalitete".

- Prednosti implementacije projekta Oznake kontrolirane kvalitete doista su višestruke, kako prema poslovnim subjektima koji će pristupiti ovom programu kontrole, tako i prema krajnjim potrošačima. Njima Oznaka kontrolirane kvalitete pruža dodatnu sigurnosti po pitanju zdravstvene sigurnosti i kvalitete proizvoda, dok se istovremeno osnažuje povjerenje u proizvod koji zadovolji sve propisane kriterije i koji na temelju sveobuhvatne i neovisne analize postane nositelj ove Oznake. Označavanjem proizvoda Oznakom kontrolirane kvalitete osigurava se i njegova dodatna prepoznatljivost na tržištu, izjavila je dr. sc. Matijana Jergović, dr. med., voditeljica Odjela za procjenu rizika i zamjenica voditeljice Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

Iz Zavoda ističu kako im je cilj pružanje "stručne pomoći poslovnim subjektima u poslovanju s hranom te zdravstveno sigurnog proizvoda potrošačima, a u svrhu prevencije štetnih čimbenika koji mogu biti prisutni u prehrambenim proizvodima i koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje".

>>Je li 'zdraviji' kruh ili tjestenina, jabuka ili banana? Otkrijte u nekoliko sekundi

>>Zašto raditi sendvič od crnog kruha kada čeznete za francuskom kiflom?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
Sauron
15:22 26.03.2014.

Jedemo smeće općenito jer nas naši izabrani političari ne štite tj. nisu zajedno sa nadležnim institucijama donijeli konkretne mjere koje bi nam omogućile da se zdravije hranimo i živimo.