Završio prvi krug

Žrtvama poplave Crveni križ isplatio 33,7 milijuna kuna

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Žrtvama poplave Crveni križ isplatio 33,7 milijuna kuna
03.10.2014.
u 13:09
Do 2. listopada 2014. godine u prvom krugu isplaćeno je 33.768.000,00 kuna za 8.442 osobe
Pogledaj originalni članak

Hrvatski Crveni križ završio je prvi krug isplate novčane pomoći osobama koje zadovoljavaju propisane kriterije (imaju prijavljeno prebivalište i na dan 16. svibnja 2014. godine boravile su na područjima pogođenima poplavama u svibnju u Republici Hrvatskoj). Iznos od 4.000,00 kuna po osobi isplaćen je isključivo prema popisima ljudi koje su Hrvatskom Crvenom križu dostavile jedinice lokalne samouprave. Koliko je to bio opsežan i delikatan posao govore podatci da je od početka isplata 3. srpnja do 2. listopada 2014. godine bilo više od 80 nadopuna osnovnih popisa stvarno stradalih osoba, a Komisija za rješavanje prigovora sastala se 16 puta.

Do 2. listopada 2014. godine u prvom krugu isplaćeno je 33.768.000,00 kuna za 8.442 osobe. Odlukom Glavnog odbora, a u skladu s humanitarnim djelovanjem HCK osobama pogođenim poplavama u manjem razmjeru u svibnju 2014. godine, odobrena je pomoć od 2.000,00 kuna. Temeljem navedene odluke, dosad je isplaćeno 266.000,00 kuna za 133 osobe. Prilikom sastavljanja popisa osoba koje stvarno žive na poplavljenim područjima i rješavanja pristiglih prigovora, isključivo su korištene informacije kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave te evidencija prebivališta Ministarstva unutarnjih poslova. U slučajevima kad iz priložene dokumentacije nije bilo moguće utvrditi boravište osobe, nadležna policijska uprava obavljala je terensku provjeru. Odrađen je izuzetno zahtjevan i dugotrajan posao kako bismo osigurali da svi koji udovoljavaju kriterijima prime novčanu pomoć. Hrvatski Crveni križ je sve uplate izvršio bezgotovinskim putem, uplatama na žiro račun primatelja ili isplatama putem Hrvatske pošte. Temeljem odluke Glavnog odbora, druga rata novčane pomoći isplaćuje se osobama na području Vukovarsko-srijemske županije koje imaju prijavljeno prebivalište i boravile su u stambenim objektima za koje je donesena odluka o obnovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Dosad je isplaćeno 12.168.000,00 kuna za 3.042 osobe. Hrvatski Crveni križ nastavlja isplatu drugog kruga novčane pomoći sukladno zaprimljenim odlukama Ministarstva.

Po završetku drugog kruga isplata, Glavni odbor donijet će odluku o raspodjeli preostalog novca sakupljenog u Apelu za osobe pogođene poplavama u svibnju u Republici Hrvatskoj. Sav novac sakupljen u Apelu nalazi se na redovnim računima Hrvatskog Crvenog križa. Finalno izvješće o utrošku prikupljenog novca, podastrijet ćemo javnosti po završetku isplata. Zahvaljujemo svima koji su putem donacija pomogli poplavljenim osobama. Hrvatski Crveni križ kao najveća neprofitna i humanitarna organizacija na teritoriju Republike Hrvatske pomagat će i dalje ljude u potrebi!

>> Kreće isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima

LADY GAGA:

Pljuvali su me i govorili da smrdim, da sam nakaza. Sa samo 15 godina pala sam u duboku depresiju

I kada se već činilo da je za Lady Gagu samo nebo granica, razotkrila je sebe u odličnom dokumentarcu "Five Foot Two", koji prikazuje sasvim drugo, obično, ali i nesigurno i prilično ranjivo lice ove svestrane umjetnice. U tom filmu moglo se čuti da se nije nikad osjećala dovoljno ugodno u svojoj, "običnoj" koži te da se nije mogla pojaviti na pozornici i pjevati samo začešljane kose.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:27 03.10.2014.

"Do 2.listopada isplaćeno je 33.768.000,00 kuna za 8.442 osobe.." Dakle, 4.000,00 kn po osobi. dalje piše: "Odlukom Glavnog odbora, a u skladu s humanitarnim djelovanjem HCK osobama pogođenim poplavama u manjem razmjeru u svibnju 2014. godine, odobrena je pomoć od 2.000,00 kuna.# Znači li da ovo gore dodijeljeno nije osobama pogođenim u MANJEM razmjeru - da je njima već dodijeljena ova pomoć? Ili mislite da nitko niti ne čita, ili mislite da su čitatelji polupismena "stoka sitnog zuba" pa niti ne mogu dokučiti dubine i visine napisanog?