PRIRODA NA UDARU

Županija u Parku prirode Papuk planira istražiti 25 kamenoloma?!

Foto: M.Šantoši/Pixsell
Županija u Parku prirode Papuk planira istražiti 25 kamenoloma?!
11.01.2012.
u 13:10
Utvrdili smo samo postojeća nalazišta mineralnih sirovina, kaže Jasna Baranjac Keserica
Pogledaj originalni članak

Da u prosincu nije bilo parlamentarnih izbora, vijećnici Virovitičko-podravske županije lani bi na svojoj posljednjoj sjednici zasigurno prihvatili dopune Prostornog plana Virovitičko-podravske županije koji su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje županije.

Potencijalna izvorišta

Uz brojne dopune kojima je cilj stvaranje uvjeta za brži razvoj, županijski planeri zamislili su da se na području Parka prirode Papuk istraži 25 pozicija koje su potencijalna izvorišta mineralnih sirovina (kamena). Zanimljivo je da susjedna Požeško-slavonska županija u svojim dopunama Prostornog plana, cijeneći poglavito prirodne vrijednosti, nije predvidjela istraživanje nijedne nove pozicije za otvaranje kamenoloma.

U okviru javne rasprave stručnjaci PP-a Papuk zatražili su da se ne dozvoli istraživanje novih lokacija za kamenolome, već da se, unutar granica Geoparka i PP Papuk, smanje postojeća eksploatacijska polja. PP Papuk zatražio je da se napušteni kamenolomi saniraju, ali su predlagači njihove prijedloge odbili tvrdeći kako su njihove tvrdnje netočne i pogrešno protumačene.

Istraživanje nerealno

– Zatražili smo da se značajni krajobrazi, park-šuma i botanički rezervat izbrišu iz Prostornog plana županije jer je park prirode viša razina i nije u skladu s budućim planom upravljanja PP-a Papuk – kaže ravnatelj dr. sc. Ivica Samarđić tvrdeći da je istraživanje i iskorištavanje čak 25 pozicija – mogućih kamenoloma, nerealno.

Ipak neće biti novih kamenoloma

U zavodu pak tvrde da je Prostornim planom doslovno zabranjeno otvaranje novih kamenoloma u Parku prirode Papuk. 

– Mi smo samo utvrdili postojeća nalazišta mineralnih sirovina i bivših i sadašnjih kamenoloma i ništa više, a sve u okviru zakonskih propisa. Zatvorene kamenolome trebalo bi sanirati, ali postojeći zakonski propisi to ne omogućuju – izjavila je telefonom Jasna Baranjac Keserica, voditeljica Zavoda za prostorno uređenje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na prekomjerno iskorištavanje kamena na Papuku u legalnim kamenolomima te u kamenolomima Hrvatskih šuma javnost su  više puta upozorili i aktivisti Zelene akcije iz Osijeka, ali Vlada RH još nije pronašla način kako da dobre zakone o zaštiti prirode provede u praksu i papučke vrijednosti sačuva za buduće generacije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
Nepokolebljiv
20:57 12.01.2012.

Koja je vjerojatnost da je dno kojeg od ovih \"napustenih\" kamenoloma zapravo masovna grobnica srpskih zrtava?!