GLASAJTE

ANKETA Gdje u Zagrebu pojesti najbolji burek?

Foto: Robert Anic/PIXSELL
ANKETA Gdje u Zagrebu pojesti najbolji burek?
09.10.2024.
u 19:00
Na naše je prostore došao 1498. godine, a donijeli su nam ga Turci. Naziv mu se povezuje s turskom riječi "bur" što znači "savijati"
Pogledaj originalni članak

Ne postoji burek od sira, krumpira ili zelja, barem ako pitate Bosance. U susjednoj Bosni i Hercegovini postoji samo jedan jedini pravi burek, i to onaj od mesa. No, jeste li znali da burek zapravo ne potječe iz Bosne i Hercegovine, nego iz srednje Azije? Na naše je prostore došao 1498. godine, a donijeli su nam ga Turci. Naziv mu se povezuje s turskom riječi "bur" što znači "savijati". Prvi ''jugoslavenski'' burek nastao je u Nišu gdje se već više od dva desetljeća održava Buregdžijada, manifestacija posvećena upravo toj deliciji.

U Zagrebu se danas burekom možete počastiti gotovo na svakom koraku, no gdje guštati u najboljoj verziji? Glasajte u našoj anketi.

1. Vrući burek "Mira", Tržnica Trešnjevka

Da se kod Mire na Trešnjevačkom placu može pojesti najbolji burek u regiji, govore mnogi, a svjedoče tomu i dugački redovi koji se svakodnevno stvaraju ispred malog limenog kioska. Iz tamošnje kuhinje na pult izlaze tepsije vrućih pita s mesom, sirom, krumpirom i jabukama, a toliko se brzo prodaju da se ne stignu ni ohladiti. Trokut stoji 2,50 eura, a počastiti se ondje možete od utorka do petka od 7 do 18, subotom od 7 do 17, a nedjeljom od 7 do 15 sati, dok je ponedjeljkom zatvoreno. 

VEZANI ČLANCI: 

2. Burek Dolac, Tržnica Dolac 

Pitate li Zagrepčane gdje se u metropoli jede najbolji burek, većina će vas usmjeriti prema Dolcu. Sočan i hrskav trokut ondje ćete dobiti narezan na komade, a ako želite, uz sirnicu možete dobiti i šećer. Platiti ondje možete isključivo gotovinom, a u bureku ćete ondje guštati izdvojite li 2,25 eura. Posjetiti ga možete svakog dana od 8 do 14 sati, dok je nedjeljom zatvoreno. 

3. Pita Cut, Barčev trg 16, Tržnica Utrina / Dužice 30, iza Trešnjevačkog placa

Ispod peke, po sarajevskoj recepturi bureke i pite peku u Pita Cutu, a zamamni mirisi šire se na čak dvije lokacije, u Utrini i na Trešnjevki. Guštati ondje možete, primjerice, u šarenom bureku, sirnici, buredžikama s preljevom od vrhnja i češnjaka, kao i tikvenici. Prodaju ih na kilograme, a cijena se kreće od  do  eura. Pita Cut u Utrini možete posjetiti svakog dana već od 5.30 do 16 sati, vikendom do 14, a na Trešnjevki od 8 do 21, dok nedjeljom radi do 14 sati. 

4. Tamam burek, Ulica Grge Tuškana 22

Klasični s mesom junetine, ali i varijanta s ramstekom nude se u Tamam piteriji u blizini Kvatrića, i to prema recepturi majstora za pite Bekima Temaja. Najtraženiji je ondje šareni burek koji stoji 3,30 eura, verziju s ramstekom platit ćete 40 eura za 400 grama, a u ponudi su i slatki zalogaji poput baklave i hurmašica. Posjetiti ga možete od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, subotom do 14, dok su nedjeljom zatvoreni. 

5. Anine pite, Maksimirska Cesta 100

Lokal u blizini jednog od najljepših parkova u metropoli, obiteljski je posao u kojem je glavna majstorica za pite kćer Ana, po kojoj je piterija i dobila ime. Zagrepčane su svojim pitama osvojili jer nisu previše masne i teške, a uz klasičnu varijantu, u ponudi su i ovdje, među ostalim, šareni burek, sirnica, krumpiruša i zeljanica. Cijene se kreću od 2,50 eura do 3,50 eura po komadu, a posjetiti ih možete od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, dok su vikendom zatvoreni. 

VEZANI ČLANCI: 

6. Merak, Tratinska 36

Prema tradicionalnoj bosanskoj recepturi u Meraku se rade pitice, sitne rolice poslagane u tepsiju na gusto, a potom se režu i prodaju u gramima. 100 grama bureka, sirnice, zeljanice, tikvenice ili šarenog bureka ondje ćete platiti 1.30 eura, a krumpiruše 1.20. Posjetiti ga možete od ponedjeljka do subote od 8 do 17 sati. 

7. Piterija Ivo, Cvjetna cesta 13 

Burek kod Ive je kultno mjesto gdje se pite ne stignu ni ohladiti jer se brzo razgrabe. Burek i pite motaju se na licu mjesta, a kroz izlog možete pratiti i način i tehniku njihove izrade. Klasični burek težak 250 grama ondje ćete platiti 2,70 eura, sirnica stoji 20 centi manje, a možete kupiti i tepsiju pite koju želite uz prethodnu narudžbu, to je desetak eura u okrugloj i oko 18 za "trake". Posjetiti ga možete od ponedjeljka do petka od 7 do 15, subotom do 13 sati, dok nedjeljom ne rade. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar štetočnji
štetočnji
20:40 09.10.2024.

Dobri štruklji - uvijek i svakako. Burek, ne hvala!

ZZ
Z-ZG
19:51 09.10.2024.

Što se mene tiče, burek sa sirom jednom mjesečno je više nego dovoljno. Dobar mi je na trešnjevačkom placu i na Dolcu.

Avatar Moodleen
Moodleen
20:24 09.10.2024.

Nekad smo v Zagrebu jeli civiliziranu hranu, a burek se jel "ubosni"! Al nestali smo... samo dalmatineri, ercegovanci...