OPEN HOUSE ZAGREB

Otvaraju se vrata najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela: Zavirite u stanove, institute, fakultete...

Foto: Marko Ercegović
1/9
09.10.2024.
u 11:19

Svim posjetiteljima uz stručno vodstvo predstavit će se 41 odabran arhitektonski objekt

Nakon iznimnog uspjeha prvog Open House Zagreb festivala, na rasporedu je i drugo izdanje, i to od 18. do 20. listopada, a Zagrepčanima i turistima otvara vrata najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela, potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. Svim posjetiteljima uz stručno vodstvo predstavit će se 41 odabran arhitektonski objekt.

Otvorene su i prijave za posjet objektima, a prijaviti se možete na na mrežnim stranicama festivala. Broj posjetitelja je ograničen, ovisno o veličini objekta i mogućnostima prihvata posjetitelja, a prijave su obavezne. Kroz WhatsApp chat koji je omogućio OHZ-ov partner mobilne komunikacije, Infobip, također se možete informirati o terminima obilaska pojedinih objekata.

Druga je festivalska sezona koncipirana oko nekoliko tematskih cjelina. "Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa", "Viktor Kovačić" i "Urbane cjeline". Prva cjelina se nametnula realnom situacijom obnove mnogih zagrebačkih javnih i osobnih  prostora, institucija i privatnih zgrada oštećenih tijekom dva potresa koji su godine 2020. devastirali grad. Tema pod nazivom "Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa" upoznat će građane sa specifičnim procesom obnove većinom baštinskih zgrada te u pojedinim primjerima i s obnovama koje nisu povezane s potresom, dok se tema "Viktor Kovačić" veže uz dvije važne obljetnice: 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikoga hrvatskog arhitekta koji je proglašen i ocem moderne hrvatske arhitekture. Tema "Urbane cjeline" predstavit će neke od dijelova grada koji izazivaju veliku pažnju građana.

VEZANI ČLANCI:

Festival će se otvoriti u petak, 18. listopada u 8 sati, a uz stručno vodstvo arhitekata Nikoline Morović i Željka Perkovića svi će prijavljeni moći razgledati Umjetnički paviljon na Trgu Kralja Tomislava 22. U petak će prijavljeni građani i turisti moći uz stručna vodstva razgledati i Kuću Kallina, Gundulićeva 20, Stambeno poslovnu zgradu radovan, Masarykova 22, Palaču zagrebačke burze za robu i vrednote, Trg hrvatskih velikana 3, Peti kupe, Trnjanska cesta 5, Crkvu svetog Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64, Kompleks Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Gimnaziju Tituša Brezovačkog, Jurja Habdelića 1, Cvjetno naselje, dvije stambene zgrade, Padovčeva 8, Samostan sestara milosrdnica s crkvom sv. Vinka Paulskog, Frankopanska 17, OŠ dr. Ivan Merz, Račkog 4, Epidemiološki institut - zgrada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 2, Dvije stambene zgrade, Ivana Padovca 8, Dječji vrtić Vjeverica, Ksaverska cesta 14 i Stan arhitekta Branka Silađina, Trg kralja Tomislava 14.

U subotu 18. listopada na rasporedu su: Stambena zgrada Oršić-Divković, Masarykova 21 - 23, Stan Viktora Kovačića, Masarykova ul. 21, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Trg Marka Marulića 19, Jezuitski trg, Zgrada radničkog sveučilišta "Moše Pijade", Ulica grada Vukovara 68, Eurotower, Ul. Ivana Lučića 2a, Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva ul. 6, Rekonstrukcija i nadogradnja poslovno-stambene građevine, Petrova 140, grad mladih, Aleja hrvatske mladeži 19, Kuća Frank, Hebrangova 33 / Mažuranićev trg 1, Kuća Slavex i Svačićev trg, Svačićev trg 13,  Stambeno-poslovna zgrada, Ex kuća Wasserthal, Bakačeva 3 i Muzička akademija, Trg Republike Hrvatske 12.

U nedjelju 19. listopada obilazit će se Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova ul. 1, Stambeni blok nadarbine zagrebačke nadbiskupije, "Mali Vatikan“, Voćarsko naselje, višestambena zgrada, Zorkovačka 2-4, Naselje Istrana i invalida, Rokov perivoj, Saborna crkva preobraženja Gospodnjeg, Preobraženska ul. 4, Spomen park Dotrščina, Ulica grada Vukovara, Zapruđe, Dežmanov prolaz, Multifunkcionalni prostor kontejner, Odranska 1/1, Zeleni paviljon, Studentski restoran uz Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25 i Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25. 

U sklopu Festivala organizirat će se i tema pod nazivom "Susret s arhitektom" koja podrazumijeva razgovore s iznimno značajnim arhitektima koji su obilježili pojedine epohe. Na kraju prvog dana OHZ-a moći će se razgovarati s arhitektom Brankom Silađinom u njegovom stanu, uz moderiranje Dražena Juračića, u subotu u 19 sati s Milanom Šosteričem i uz moderiranje Alana Kostrenčića razgovarati u Muzičkoj akademiji, a za kraj festivala, u nedjelju sve posjetitelje očekuje razgovor s Hildegard Auf-Franić, u 19 sati na Agronomskom fakultetu što moderira Mia Roth Čerina. 

"Već je prva sezona Festivala Open House Zagreb pokazala izniman interes građana Zagreba za upoznavanje s arhitektonskim rješenjima u njihovom gradu koja im do sada nisu bila dostupna za obilazak. Festival nudi mogućnost uzbudljivog susreta građana s njihovim Gradom u kojem građani otkrivaju one zgrade i urbane cjeline kraj kojih svakodnevno prolaze, ali nisu do sada imali priliku sagledati njihove strukture, a time i prepoznati njihovo stvarno značenje u kontekstu gradske svakodnevice. Veseli me da ćemo ove godine, tematski se orijentirajući na neke važne punktove i procese u gradu, još brojnije i vidljivije mapirati grad za one koji u njemu stanuju ili koji ga posjećuju te time uspostaviti i izravan dijalog grada i njegovih stanovnika, turista i prolaznika. U nekoj bliskoj budućnosti nadam se da će Open House Zagreb potaknuti građane da što aktivnije sudjeluju u promišljanju izgleda svoga grada", naglasila je Dubravka Vrgoč kreativna ravnateljica Festivala OHZ. 

"Ovogodišnjim, drugim izdanjem Open House Zagreb festivala odat ćemo počast Viktoru Kovačiću i vidjeti u kakvom su stanju danas njegove realizacije. Društvu u cjelini zadaća je pobrinuti se za arhitektonsko naslijeđe. Uvidom u prostore u koje inače nemamo pristup nudimo boje razumijevanje prostora i arhitekture u kojoj živimo te naslijeđu koje imamo", izjavila je i Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a te dodala: "Nakon potresa koji je zadesio grad Zagreb na festivalu ćemo posjetiteljima, a i svijetu putem digitalnih platformi prenijeti i dati uvid u rezultate obnove koje su se do danas realizirale. Stručni voditelji stavit će na raspolaganje svoje znanje i vrijeme te svaki od obilazaka učiniti zanimljivim, uz povijesne činjenice, ali i iskustva i izazove s kojima se susreću kroz obnovu. Na urbanim cjelinama omogućit ćemo posjetiteljima da dožive i steknu znanja o kvartovima u kojima stanuju ili rade.. Kako bismo kreirali prostor budućnosti, svima nam je potrebna edukacija i dijalog, a festival Open House Zagreb upravo to i omogućuje. Svjetsku mrežu festivala Open House čini 60 gradova u svijetu i ponosni smo što je Zagreb među njima."

Partner festivala je Turistička zajednica grada Zagreba. Pokrovitelj mobilne komunikacije je Infobip. Realizaciji festivala su u sklopu društveno odgovornog poslovanja pomogle tvrtke : Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, Oktavijan, Heidelberg materials, Landmark i Regalerija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije