dan bez pušenja

Besplatan pregled pluća za osobe starije od 40

01.10. 2011., Pula - Pusenje, ilustracija. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
17.02.2015., Zagreb - Ucenici Gornjogradske gimnazije na zadnji dan fasnika nastavu pohadjaju maskirani. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
18.02.2015.
u 10:38
Zavod "Dr. Andrija Štampar" održat će, kao prevenciju pušenja, dvije radionice za učenike 7. razreda OŠ "Voltino"
Pogledaj originalni članak

Simbolično, na prvi dan korizme, danas će se održati Dan bez duhanskog dima, u cilju da se potaknu pušači na prestanak pušenja barem na 24 sata. Osim toga, Poliklinika za bolesti dišnog sustava, na adresi Prilaz baruna Filipovića 11, 21. veljače, u subotu organizira Otvorena vrata Poliklinike kada će od 9 do 12 sati pušači stariji od 40 godina, bez prethodne najave i uplatnice, besplatno, obaviti spirometriju.

Iz Poliklinike ističu kako će, po potrebi, obaviti i druge pretrage koje uključuju RTG snimku pluća i koncentraciju kisika i ugljikova monoksida u perifernoj krvi te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti. Djelatnici Odjela za javno zdravstvo, Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" 23. i 24. veljače održat će interaktivne radionice primarne prevencije pušenja za učenike sedmih razreda Osnovne škole Voltino.

Osim o štetnosti pušenja, mlade će naučiti kako se oduprijeti pritisku vršnjačke grupe, kako protumačiti pušenje svojih roditelja i ne povesti se za njihovim primjerom te kako pomoći prijatelju koji počinje pušiti. A za sve koji žele prestati, mogu se uključiti u Školu nepušenja, koju organizira Zavod "Dr. Andrija Štampar" i traje pet dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.