WIRTSHAUS

Bili smo u novom restoranu austrijskih specijaliteta: Na bečki i kajzeršmarn ide se u Gračane

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
01.03.2023.
u 10:00
Supružnici Antoljak otvorili su nam vrata svog restorana koji je baziran na austrijskoj kuhinji. Htjeli su ostati vjerodostojni korijenima austrijskog blagovanja pa stoga nema finger fooda, već žele da porcije budu velike, kao u pravoj gostionici. Nude devet glavnih jela u cjenovnom rangu od osam do 25 eura, među kojima zasad najbolje ide bečki odrezak s kuhanim krumpirom i brusnicama.
Pogledaj originalni članak

Dašak austrijskih Alpa nadomak Zagrebačke gore doveli su Liselotte i Mladen Antoljak, koji su u Gračanima otvorili novi restoran Wirtshaus. Većinu je zajedničkog života bračni par proveo u Liselottinoj rodnoj zemlji, nastanivši se s obitelji u Beču, no prije 10 godina odlučili su se doseliti u njegov Zagreb. Dugo su sanjali o tome da u hrvatskoj metropoli pokrenu lokal s austrijskim specijalitetima.

Izrezbareni stolci i kamin

– Ja sam ekonomist, a supruga je pravnica, ali njezini su se oduvijek bavili hotelijerstvom i ugostiteljstvom i znala je da se jednoga dana tome želi i posvetiti. Sad kad su nam djeca odrasla, odlučili smo si ispuniti tu želju. Budući da ona briljira u kuhinji, posvetila se osmišljavanju jelovnika, a ja sam preuzeo nabavu i financije te sve zasad funkcionira odlično – govori Mladen i domeće kako austrijska kuhinja Hrvatima itekako prija jer se zbog povijesnih okolnosti pod austrougarskom krunom temelji na sličnim namirnicama.

>> GALERIJA: Zavirili smo u novootvoreni restoran austrijskih specijaliteta u Gračanima

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

Wirtshaus je stari njemački naziv za gostionicu, a njihova je inspirirana onakvom kakva se može posjetiti u austrijskim skijalištima. Stoga se već s ulaza zamjećuju šareni naslonjači i drveni stolci s izrezbarenim detaljima. Na svakom su stolu oslikane dekorativne posudice koje kao da prenose priče s alpskih obronaka kroz različita godišnja doba, a skijaškoj idili pridonosi i kamin koji uvečer grije goste. Imaju i stražnju terasu, a s toplijim vremenom planiraju urediti još dvije.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

Htjeli su ostati vjerodostojni korijenima austrijskog blagovanja pa stoga nema finger fooda, već žele da porcije budu velike, kao u pravoj gostionici. Nude devet glavnih jela u cjenovnom rangu od osam do 25 eura, među kojima zasad najbolje ide bečki odrezak s kuhanim krumpirom i brusnicama. Za 16 eura dobije se odrezak od 200 grama koji prekriva cijeli tanjur, a kombinacija telećeg pohanog mesa sa slatkim umakom odlično se sljubljuje.

Bečki mora biti teletina, iako nudimo i pohane odreske svinjetine i piletine. Meso se obavezno prži na masti ili maslacu, nikako na ulju. Trudimo se da sve bude autentično pa tako i krušne mrvice uzimamo u Austriji – ističe Antoljak.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

Nitko neće ostati gladan

Kušamo i knedle s čvarcima servirane s kiselim zeljem, što stoji osam eura. Oduševljava nas punjenje i mekoća tijesta, a zanimljivi su i nepcu poznati čvarci u nešto drukčijem obliku od onoga na koji smo se naviknuli. Kupus i okruglice domaće su proizvodnje, a ona je prvo pravilo supružnika.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

– U svakom segmentu kuhinje i šanka spajamo austrijske i hrvatske OPG-ove i manje proizvođače za koje smo uvjereni da proizvode kvalitetno. Točno znamo otkud svaka komponenta tanjura dolazi. Surađujemo i s vinarima iz okolice Beča, ali i iz drugih dijelova zemlje pa se kod nas može kušati i dobra austrijska kapljica. Pobrinuli smo se i za ljubitelje piva, također surađujući s austrijskim, ali i s njemačkim pivovarama – govori Mladen.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

Uz bogat raspon pića i slanih jela, u koja spadaju i juhe te predjela, ipak najveće težište drže na desertima, koji se mogu kušati i prije 12 sati, kada se otvara kuhinja. U ponudi imaju šest, a predvodi ih tradicionalni kajzeršmarn, odnosno kraljevski drobljenac, koji se poslužuje uz mousse od jabuka, a stoji četiri i pol eura. Toliko ćete platiti i nezaobilaznu pitu od jabuka, germknedla košta 4,80 eura, a uz oba deserta poslužuje se umak od vanilije. Liselotte nam kaže da su te tri slastice idealne za zaokruživanje bilo kojeg austrijskog ručka ili večere.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Restoran Wirthaus

– To je kuhinja bazirana na mesu, stoga slatko uvijek dobro dođe na kraju. Uvijek imamo i ponudu za vegetarijance i vegane, a ona ovisi o dnevnom stanju u kuhinji. Ne želimo da ljudi kod nas ostanu gladni i važno nam je da im naša austrijska kuhinja ostavi sladak okus u ustima – zaključuje L. Antoljak.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
19:20 04.03.2023.

Austrijska kuhinja Hrvatima godi.