37. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

Čardaš i čoček tresli Gradecom

19.07.2003.
u 00:00
Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić otvorio smotru folklora
Pogledaj originalni članak

Na svečanoj priredbi 37. međunarodne smotre folklora održanoj sinoć na Gradecu Zagrepčanima su se predstavili svi sudionici. Pred prepunim gledalištem svečanost je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Prvi put do sada na smotri se predstavilo čak dvanaest grupa nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. Iako je svaka grupa imala tri minute da se predstavi publici, svojim su običajima, pjesmom i plesom, a osobito prekrasnim narodnim nošnjama, zadivile Zagrepčane. Pravi užitak bio je vidjeti izvorni mađarski čardaš te egzotični romski ples čoček, ali i češke pokladne običaje. Ništa manje zanimljiva nisu bila ni hrvatska folklorna društva, čije su nošnje bile stare čak i više od 150 godina. Najstarija sudionica smotre je sedamdesetgodišnja Kate Mlačić iz Vinišća koja je za Zagrepčane srčano pjevala te otplesala kolo, a najmlađoj sudionici Eni Brnjik iz Jelisavca tek su trinaest godina. Strani sudionici, od kojih su najbrojniji bili Talijani, izazvali su ovacije publike. Izuzetno atraktivan bio je nastup Indijaca koji su otplesali Ras - ples sa štapovima. Oni koji su propustili jučerašnji spektakl, nastupe sudionika smotre moći će vidjeti i danas i sutra na Trgu bana Jelačića te Gradecu. (S. Pa.)

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr