GREEN DEAL MOBILITY

Može li Zagreb postati klimatski neutralan do 2030.? Tomašević: 'Najviše ćemo ulagati u javni prijevoz'

Zagreb: Konferencija Green Deal Mobility
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/18
20.09.2024.
u 15:47

Zagrebački gradonačelnik danas je obišao događanje koje ima za cilj promovirati održivu mobilnost

U budućnosti moramo težiti društvu koje će u svojem sustavu vrijednosti njegovati održive načine mobilnost, a upravo su gradovi jedni od ključnih dionika u pogledu zelene tranzicije. Dio je to zaključaka proizašlih s prvog dana konferencije Green Deal Mobility koja se ovog vikenda, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, po prvi put održava u Zagrebu i to na tri lokacije. 

-Kada govorimo o mobilnosti, moramo imati na umu da je to kombinacija tehnologije, klimatskih ciljeva, nastojanja da poboljšamo kvalitetu zraka u našim gradovima... Postoji puno stvari koje moramo uzeti u obzir kada je riječ o zelenoj i e-mobilnosti i zato mi je drago da ćemo u ova tri dana imati govornike iz zemalja koje su u tom smislu već napravile značajne promjene- istaknuo je Julije Domac, ravnatelja REGEA-e, jedne od organizatora zagrebačkog Green Deal Mobilityja

Konferenciju je danas posjetio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je naglasio kako je jedan od važnijih ciljeva učiniti hrvatsku metropolu klimatski neutralnom do 2030. godine. Zelena tranzicija nije nužna samo zbog borbe protiv klimatskih promjena, već i zbog potrebe da unaprijedimo naše zdravlje, rekao je Tomašević.

Zagreb: Konferencija Green Deal Mobility
1/18

-Učestalost i pouzdanost tramvajskih linija samo su neke od stvari koje poboljšavamo. Idućih pet godina daleko najviše ćemo ulagati upravo u javni prijevoz- istaknuo je Tomašević.

A s kakvim se izazovima u pogledu održive mobilnosti susreću gradovi poput Zagreba, pitanje je koje se provlačilo kroz plenarnu raspravu koja je pokazala je da integrirani pristup politikama u području energije, klime i mobilnosti nije samo nužan, već i ključan za postizanje održive budućnosti. Inovacije i tehnologije poput električnih i vodikovih vozila nude realne mogućnosti za dekarbonizaciju prometa, no jednako važno je razumjeti kako ti sustavi direktno utječu na svakodnevni život građana. 

-Europski gradove i regije ključna su razina zelene tranzicije. Svjedočimo svojevrsnom raskoraku između lokalne i državne razine i često se događa da imamo različite političke opcije na različitim razinama vlasti, ali država mora shvatiti da nacionalne strategije neće uspjeti bez pomoći gradova. To je nešto o čemu moramo bolje komunicirati u društvu- poručio je Domac. 

Da smo na pravom putu kada je riječ o održivoj mobilnosti, teza je koju je iznio Baerte de Braya, potpredsjednika izvršnog odbora AVERE, Europske udruge za elektromobilnost i nizozemskog predstavnika pri Međunarodnoj agenciji za energiju u području integracije vozila i mreže. 

VEZANI ČLANCI: 

-Iako idemo u dobrom smjeru, moramo ubrzati. Europa puno tromije ulazi u procese povezane sa zelenom tranzicijom od SAD-a i Kine. Ono što možemo je regulirati, surađivati i djelovati u postojećim projektima. Mislim da je jako važno da radimo zajedno i da učimo jedni od drugih- naglasio je Baerte de Braya. 

A još jedan grad koji do 2030. planira ostvariti klimatsku neutralnost je i London. Ideja je, usto, da do 2041. 80 posto gradske mobilnosti bude orijentirano na javni prijevoz, bicikliranje i hodanje.  

-Da bismo bili sigurni da ćemo taj cilj i ostvariti, moramo imati na umu da ta forma prijevoza mora biti dostupna i inkluzivna, tek onda ćemo biti sigurni da od ljudi možemo očekivati pozitivnu promjenu- istaknuo je pak Ian Catlow iz Europskog ureda grada Londona.

Green Deal Mobility sa svojim aktivnostima nastavlja i sutra i to u najvećem AI poduzetničkom centru u regiji, popularnom Bird Incubator, gdje će ključni govor održati spomenuti Baerte de Brey, stručnjak u strategiji izgradnje infrastrukture za hibridna i električna vozila kojega u Zagreb dovodi Veleposlanstvo Nizozemske u Hrvatskoj. Uz eminentne govornike iz područja zelene tranzicije te mnoštvo dinamičnih panel diskusija, stručnu javnost će razveseliti izuzetno zanimljivo natjecanje za startupe iz područja održive mobilnosti.

Prva romobilijada na ovim prostorima starta u 11 sati i to trećeg dana konferencije, uz testiranje vlastitih vještina na poligonu za sigurnu vožnju. Program počinje u 10 sati na parkingu kod ulaza na poluotok Univerzijade. Posjetitelji će moći isprobati električna vozila, od romobila do električnih automobila, a zabavljat će nas DJ Marcela i stand-up komičar Goran Vugrinec.

Da nitko ne ostane gladan tu je i food truck sa slasnim delicijama i osvježavajućim napitcima. Cilj romobilijade je osvijestiti javnost i medije da prometala poput električnih romobila, bicikala, rola, skateboarda i drugih oblika ekološki osviještenog kretanja trebaju biti više zastupljena u prometu. Sudjelovanje je besplatno, no svi posjetitelji sukladno mogućnostima imaju priliku ostaviti donaciju udruzi Fajter koja godinama pomaže beskućnicima. Sva prikupljena novčana sredstva namijenjena su za kupnju najosnovnijih životnih potrepština za zagrebačke beskućnike.

Više zelenih tema pronađite na portalu Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Novi iPhone 16 stigao u Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije