Chef Xavier Methieu

Proslavljeni chef: Da je barem u Francuskoj ponuda kao na Dolcu

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Proslavljeni chef: Da je barem u Francuskoj ponuda kao na Dolcu
04.12.2015.
u 16:00
Kuhar iz Provanse pripremio je večeru sa cheficom Anom Grgić iz Esplanade, a na meniju su bili bakalar, školjke, janjetina, torta...
Pogledaj originalni članak

Chef Xavier Methieu jedan je od najcjenjenijih u Francuskoj, dobitnik je Michelinove zvjezdice te brojnih drugih priznanja. Kuhar iz Provanse ovog je tjedna gostovao u Hrvatskoj, a jučer je u Hotelu Esplanade održao i kulinarsku radionicu za domaće chefove.

– Nisam nikada prije bio u Hrvatskoj, no odmah mi se svidjela kuhinja i način rada – objasnio je Xavier Methieu te istaknuo kako mu je uvijek drago upoznati nova mjesta i chefove s kojima može razmijeniti iskustva i savjete. Za njega je kuhanje, kako kaže, spoj umjetnosti, strasti i znanja koje treba dijeliti s drugima. U Zagrebu je imao prilike kuhati sa cheficom Anom Grgić iz Esplanade te njezinim timom.

– Puno nam znači što imamo priliku učiti od chefa koji ima Michelinovu zvjezdicu, no i naš je tim jako dobar te smo i mi njega iznenadili svojim znanjem – objasnila je Ana Grgić koja je u suradnji sa chefom Xavierom Methieuom pripremila bakalar, školjke, janjetinu, čokoladnu tortu s malinama... Kako kaže, čak ni jezična barijera nije bila problem u pripremanju jela jer su se svi u kuhinji brzo sporazumjeli kulinarskim jezikom.

Ono što je francuskog chefa u Hrvatskoj posebno oduševilo jest ponuda svježih i domaćih namirnica. Naime, prije kuhanja posjetio je Dolac te se iznenadio bogatstvom ponude.

– Moram priznati da sam ljubomoran na ponudu hrane na Dolcu. Nevjerojatno je da svaki dan imate pristup namirnicama poput živih kozica koje su u Francuskoj jako rijetke i skupe – rekao je Xavier Methieu te zaključio kako Zagrepčani i ne znaju koliko mogu biti sretni.

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.