ZET

Djeca iz škole pješače po mraku

19.07.2002.
u 00:00
* Građani bi upit za promjenu autobusne linije prvo trebali proslijediti Vijeću gradske četvrti Stenjevac, kažu u ZET-u
Pogledaj originalni članak

Na kraju Zelene magistrale u Stenjevcu dva su naselja Bolfani i Baluni, čiji se mještani dulje žale na nedostatak redovitog gradskog prijevoza do svojih domova. Kada mu je dogradonačelnik Bandić dao negativan odgovor na upit o uvođenju autobusne linije, jedan od stanovnika naselja, Davor Vugrinec, obratio se Večernjaku.

- Od Gajnica do Borčeca vozi redovna autobusna linija ZET-a. Od zadnje stanice do nas ima kilometar i pol pješačenja, a kako stanovnika Borčeca nema ništa više i mi bismo trebali imati autobusnu liniju - žali se Vugrinec.

Smatra kako bi se autobus, koji bi išao Zelenom magistralom, mogao okretati kod restorana "Kod Tucmana", a zadovoljio bi potrebe i gornjeg Borčeca, Teškovca, Baluna i Bolfana. Ta su naselja, kaže, već uskraćena za vodovod i plin te bi autobus - makar u satima kad djeca idu ili se vraćaju iz škole - itekako dobrodošao.

- Neki dijelovi predgrađa uz redovnu liniju imaju već školski autobus te ne bi bio velik trošak da se pomogne i nama, samo da nam djeca ne hodaju po mraku kući. Zamislite svoje djete sa školskom torbom, štapom i svjetiljkom kako sat i pol u mraku pješači uzbrdo uz prometnicu, kraj lutalica i čudaka, a živi samo 15 minuta vožnje automobilom od središta metropole - veli Vugrinec.

Pomoćnik direktora za promet ZET-a, Branko Mikinac, kaže da se rješenje autobusne linije Gajnice - Borčec može naći. No tvrdi da to nije u njihovoj odgovornosti.

- Mi do sada nismo primili niti jedan zahtjev za promjenu trase spomenute linije pa zainteresiranim građanima predlažemo da upit za promjenu linije proslijede Vijeću gradske četvrti Stenjevec, koje će kao legitimni predstavnik građana procijeniti je li zahtjev opravdan, a kasnije i ZET-u uputiti zahtjev za promjenom trase linije Gajnice-Borčec.

Mikinac pak, predlaže da se sporna linija produlji na drugi način:

- Po našem bi mišljenju bilo povoljnije produljiti razmatranu liniju od postojeće zaokretnice Ulicom Borčec kako bi bi se kvalitetnije opslužio veći broj stanovnika. Međutim, postojeći profil i izvedba te prometnice ne omogućuje prometovanje autobusa te bi prethodno trebalo izvesti njezinu rekonstrukciju - rekao je Mikinac.

D. Klobučar

Pogledajte na vecernji.hr