Prvo izdanje posvećeno Zagrebu

Dobili smo Gault&Millau vodič, Šakota najbolje ocijenjen chef

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Dobili smo Gault&Millau vodič, Šakota najbolje ocijenjen chef
08.02.2022.
u 08:32
Prvo izdanje poznatog “gastroputokaza” za metropolu i okolicu recenzira 100 lokala
Pogledaj originalni članak

Sve donedavno tko je želio nešto dobro pojesti, tajno organizirati proslavu nečijeg rođendana ili pak valentinovsko iznenađenje, mogao se osloniti tek na usmenu predaju. S naglim razvojem gastroscene kao gljive poslije kiše narasle su internetske recenzije restorana. No, kome vjerovati?

Luksuz je u kvaliteti...

Sada u metropoli i okolici dileme više nema; jučer je predstavljeno prvo izdanje svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia, posvećenog isključivo Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, za 2022. godinu. Posebnost ovog svjetski poznatog gastrovodiča, koji je već pet godina prisutan u Hrvatskoj, svakako leži u anonimnosti njegovih “inspektora”, ali i činjenici da svaki ispunjava točno određen upitnik, što znači da se po istoj metodologiji ocjenjuju restorani u Tokiju, Beču i Zagrebu.

Vodič za Hrvatsku za 2022. bit će predstavljen početkom travnja, a u ovom zagrebačkom, u dvojezičnom hrvatsko/engleskom izdanju, nalaze se recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala (oznaka za popularne i pristupačne restorane, barove i sl.) i slastičarnica. Svaki od njih slijedi moto vodiča koji su davne 1965. u Francuskoj pokrenula dvojica gastrokritičara, a glasi: “Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni.”

Inicijativa za specijalno izdanje posvećeno metropoli i okolici stigla je iz zagrebačke Turističke zajednice, kao još jedna kojom se želi pomoći ugostiteljima u teškoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, ali i kako bih ih se još bolje pripremilo za postepidemijsko doba kada ćemo ponovno na gradskim ulicama, ali i u okolici Zagreba, sretati velike grupe stranih gostiju. Vodič su u Bistro Apetitu by Marin Rendić predstavili Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta, Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreba, Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije i Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau za Hrvatsku.

Golem doseg na webu

Svi su se složili u ocjeni da je Zagreb dobio gastrovodič kakav zaslužuje, ali i istaknuli prednost gastronomije našeg glavnog grada i njegove okolice, koja je svakim danom sve uključenija u razvoj održivog turizma i koncepciju gastroponude od polja do stola. Očito je da upravo to prepoznaju i naši gosti, a nova istraživanja pokazuju da čak svaki sedmi turist svoju destinaciju bira prema njezinoj gastronomskoj i enološkoj ponudi, baš kao što ih izvrsnost i posebnost te ponude natjera da se nekoj destinaciji i vrate.

Vodič se može pronaći na kioscima Tiska, cijena je 99 kuna, a njegovo šire izdanje nalazi se na internetskim stranicama GM-a. O kakvom se velikom dometu radi pokazuje podatak da sadržaj vodiča za Hrvatsku godišnje bilježi 2,5 milijuna korisnika i šest milijuna pregleda.

Najsvečaniji dio promocije bila je dodjela nagrada najbolje ocijenjenim chefovima. Nagrade su dobili chefovi Filip Horvat – TheAtrium by Filho, Matija Bregeš – Baltazar, Stipan Iličić – Balon, Vesna Miletić – Tač, Ivo Sučević – Dubravkin put, Marin Rendić – Bistro Apetit by Marin Rendić, Bruno Vokal – Noel, Hrvoje Kroflin – ManO2, Matija Bogdan – ManO, Ana Grgić – Zinfandel’s i Le Bistro te Tvrtko Šakota iz restorana Nav, koji je dobio najvišu ocjenu, 17,5 od mogućih 20 bodova, GM eksperata i ocjenjivača.

Upravo je Šakota, u ime svih nagrađenih chefova, zahvalio organizatorima te posebno istaknuo kako su chefovi “posebni” ljudi, najčešće zatvoreni u svojim kuhinjama, te im zato ovakva neformalna druženja, i to još uz nagrade, puno znače. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZV
zvezdomor
09:09 08.02.2022.

Da to su obično restorani gdje vas odrade za dobru lovu a vi poslije toga narajcani na obrok panično tražite neku pečenjaru s čevapima u kvartu