VEČERNJAKOVO ISTRAŽIVANJE

Dvadeset kuna za podmićivanje kontrolora

09.06.2003.
u 00:00
Primjeri o uzimanju mita često ostaju neregistrirani, pa ZET ne može ništa poduzeti
Pogledaj originalni članak

U ZET-ovim tramvajima i autobusima u jutarnjim satima, usprkos kontroli, može se švercati satima, a deset ili dvadeset kuna dovoljno je za "podmićivanje" kontrolora. Pokazalo je to Večernjakovo testiranje vožnje bez karte u tramvajima na gotovo svim linijama, tijekom gotovo šest sati.

- "Ajde cure, možete mi dati za kavu pa vam neću zvati policiju. Ubuduće vam je pametnije imati kartu jer neće svi biti ljubazni kao ja - rekao nam je ZET-ov kontrolor karata koji je želio ostati anoniman, a bez karte nas je zatekao u trinaestici. Nakon što smo izišli iz tramvaja, ljubazno smo mu ponudile dvadeset kuna, što je on prihvatio i mirno nastavio kontrolirati putnike.

Na tramvajskoj stanici u Maksimirskoj ulici zatekle smo starijeg kontrolora kako glasno raspravlja s dvije djevojke, koje također nisu imale valjanu kartu. Djevojke su, naime, kartu kupile na Trgu bana Jelačića, a u Draškovićevoj su "presjele" na tramvaj broj 4.

- Imamo mjesečni pokaz, no kako još nismo uzele markicu za ovaj mjesec, kupile smo kartu. Sve smo to objasnile kontroloru, ali on očito ima pravila po kojima mora postupati i mislila sam da će zvati policiju. Nasreću, nekako smo se dogovorili. Bilo nam je stvarno neugodno, jer u tri godine koliko studiramo u Zagrebu nikada nismo ušle u tramvaj bez karte - ljutito nam je ispričala Zdravka M. iz Dugog Sela, iako smo putovale za vrijeme jutarnje špice, iz Dubrave prema Prečkom, gdje nismo naišle ni na jednog kontrolora, no od Prečkog prema centru grada zatekle smo kontrolora koji je iz sedamnaestice, prije nego što je uopće stigao do nas, izišao s tri djevojke objašnjavajući im kako se ne mogu voziti bez karte, na što su djevojke počele kopati po torbi i izvadile novčanike.

U tramvaju broj 12 prema Ljubljanici u popodnevnim satima starija kontrolorka opet nas je uhvatila u švercanju. Umorne od opravdavanja, ponudile smo joj osobnu iskaznicu, na što je ona počela zapisivati podatke. Iako smo trebale izaći kod Iločke ulice, što smo joj i rekli, kontrolorki je bio problem izaći i zapisati podatke na ulici pa smo morale, čekajući da sve detaljno upiše, produžiti još dvije stanice.

Očito je da kontrolori primaju mito od putnika bez karte. U ZET-u o prekoračenju ovlasti kontrolora kažu da građani prijavljuju uzimanje mita kako bi odustali od prijave i sudske tužbe. Takvi primjeri često ostaju neregistrirani, ali ako se građani na istog kontrolora žale više puta, može čak ostati bez radnog mjesta.

ROMANA VUKADIN, TINA JOKIĆ

Pogledajte na vecernji.hr