po receptu biskupa

Evo kako izgleda iza pulta kućice izgrađene od slastica

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'16.10.2013., Zagreb - Slasticarnica Vincek, Ilica 18. Vlasnik slasticarnice Stjepan Vincek u svojoj slasticarnici pokazuje koja je procedura izrade slastica koje nudi njegova slasticarnica, sudjelova
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'16.10.2013., Zagreb - Slasticarnica Vincek, Ilica 18. Vlasnik slasticarnice Stjepan Vincek u svojoj slasticarnici pokazuje koja je procedura izrade slastica koje nudi njegova slasticarnica, sudjelova
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
'16.10.2013., Zagreb - Slasticarnica Vincek, Ilica 18. Vlasnik slasticarnice Stjepan Vincek u svojoj slasticarnici pokazuje koja je procedura izrade slastica koje nudi njegova slasticarnica, sudjelova
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vincek (1)
21.10.2013.
u 17:00
Uživajući u svom kolaču, mnogi i ne slute koliki im se metež stvara iznad glava. Peći su uključene još od pet sati ujutro kada na posao dolazi prva smjena.
Pogledaj originalni članak

Dok se guraju ispred vitrine birajući kremasti, voćni ili čokoladni kolač, brojni Zagrepčani po izgledu prosuđuju stotine slastica koje vide ispred sebe. No i da nije najpoznatija slastičarnica u gradu, put do Vinceka u Ilici 18 gotovo da bi se mogao nanjušiti.

Talent za marcipan

Uživajući u svom kolaču, mnogi i ne slute koliki im se metež stvara iznad glava. Peći su uključene još od pet sati ujutro kada na posao dolazi prva smjena. Dok jedni rade biskvit za torte, drugi slažu francuske makarone, a treći peku lisnato tijesto, u maloj sobici jedna ekipa stvara pravu umjetnost od marcipana. Figurice slažu gluhonijema Anđa Brnjarski i diplomirana defektologinja Ljudmila Milivojević iz Bjelorusije, dok gazda Stjepan Vincek s ponosom objašnjava koliki talent moraš imati da bi obrađivao marcipan. Kad se ne brine za posao, pomaže u kuhinji, što radi još od 1977. kada je sa suprugom Ankicom otvorio prvu slastičarnicu u Zvonimirovoj. Svi kao djeca sanjamo o svojoj kućici od slastica, no oni su svoju i sagradili, reći će supružnici. Od prvih sedmero zaposlenih danas su došli do njih 90 u četiri objekta, a uskoro otvaraju i novi, u sklopu Centra Bundek.

Pekli za predsjednike i papu

– Dio recepata naslijedio sam od slastičara kod kojeg sam bio šegrt. On je nakon Drugoga svjetskog rata radio na bečkom biskupskom dvoru – kaže Vincek. U posao je uključena cijela obitelj, a kolače su naučila raditi i dva zeta, pa čak i onaj koji je izučio za električara. U 30 godina pekli su za državnike, papu, a nedavno su radili tortu dugu dva metra i široku metar u obliku budućeg pelješkog mosta za istoimenu udrugu.

FINSKI MINISTAR ZABRINUT

'Rusija neće stati ni nakon Ukrajine': Stiglo upozorenje za zemlje NATO-a, opasnost prijeti i od ovih saveznika

Predstavljajući pregled vojske nordijske zemlje, Hakkanen je rekao da smatra dugoročnim rizikom suradnju Rusije sa Sjevernom Korejom, Iranom i Kinom. "Rusija će, zajedno sa svojim saveznicima, ostati opasan akter u Europi čak i nakon rata u Ukrajini i ne možemo isključiti mogućnost da će (oni) prijetiti europskim zemljama upotrebom vojne sile", rekao je Hakkanen.

BEZ DLAKE NA JEZIKU O AFERAMA

Pavle Kalinić o Jelaviću, Kekin i pljački Hrvatske: Zagreb se raspada, tim putem ide i Europa

- Empire State Building u New Yorku je napravljen u godinu dana, a Zagreb ne može most obnoviti za tri godine. Kada treba biti član civilne zaštite, onda to nikome vjera ne dozvoljava, isti kao kada su dolazili pozivi iz ZNG-a, kad je počeo rat, a onda su mame i tate uzele telefon. Pa su malo nazvali, pa je bilo anemije i puno onih koji su baš u tom trenutku otišli u diplomaciju. I Vukovar je najgora stvar, grad heroj, iako smo ga izgubili, ali u prvom redu stoje dezerteri iz 91, a iza njih stoje branitelj,, rekao je Kalinić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.