kome se isplati

Evo gdje u Zagrebačkoj županiji morate plaćati parkiranje

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Naplata parkiranje
Foto: Luka Klun/Pixsell
Naplata parkiranje
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Naplata parkiranje
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Naplata parkiranje
13.03.2014.
u 12:08
Parkiranje bi mogli naplaćivati Jastrebarsko i Zaprešić, a to već postoji u Velikoj Gorici i Samoboru, gdje je parkiranje i najskuplje. Bez naplate u Dugom Selu, Vrbovcu, Zelini, Ivanić Gradu, iako imaju problema s parkiranjem, no u nekima od tih gradova kažu da čekaju bolja vremena pa će možda uvesti naplatu.
Pogledaj originalni članak

Nakon Samobora i Velike Gorice, naplatu parkiranja u središtu grada uvode Jastrebarsko i Zaprešić.

Tisuću novih mjesta

– Iscrtali smo 53 parkirališna mjesta i dva za osobe s invaliditetom na Strossmayerovu trgu.

Kada će početi naplata, odlučit će Grad Jastrebarsko – kažu iz društva Ceste Jastrebarsko. Slično je i u Zaprešiću, u kojem će se idućih šest mjeseci voditi javna rasprava o uvođenju naplate jer se želi rasteretiti središte grada.

Foto: Luka Klun/Pixsell

Foto: Luka Klun/Pixsell

Riječ je o tisuću parkirališnih mjesta, a neslužbeno se spominju cijene od dvije do pet kuna po satu. Uvođenje naplate u Dugom Selu, Ivanić Gradu, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu i Svetoj Nedelji zasad se ne planira.
– Mnogi građani parkiraju u centru jer idu na vlak za Zagreb zbog čega smo već bili razmišljali o uvođenju naplate.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

No, analiza je pokazala da ne bi bilo isplativo – rekao je dugoselski pročelnik za promet Marijo Vinko. U centru grada inače je oko 400 parkirališnih mjesta. Nešto više, 430 parkirališnih mjesta u centru je Samobora, ali se ondje naplata i te kako isplati – sat parkiranja skuplji je nego u Zagrebu. U I. zoni stoji 10 kuna, a na Trgu kralja Tomislava parkiranje je dopušteno samo 15 minuta i stoji pet kuna. Na parkiralištu pokraj Autobusnog kolodvora sat parkirališta stoji 8 kuna.

Samoborci imaju i pauk-službu koja premještanje vozila naplaćuje 450 kuna po danu, pa uz kaznu građani dobiju na naplatu i iznos od 750 do čak 1100 kuna.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

U Velikoj Gorici parkiranje naplaćuju 4 kune po satu u prvoj zoni ili 3 kune u drugoj zoni, no o usluzi pauka ne razmišljaju.
– Građani poštuju propise pa se pauk ne isplati. Razmišljamo o širenju zone naplate – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Problema nemaju

Problema s parkiranjem imaju i u drugim gradovima županije, no nisu se odlučili za naplatu. Tako je u Svetom Ivanu Zelini 200-tinjak parkirališnih mjesta uvijek popunjeno, no naplate nema. O uvođenju naplate razmišljaju u Ivanić Gradu, no to će, kažu iz uprave, pričekati bolja vremena. U Svetoj Nedelji i Vrbovcu o takvoj ideji zasad ne razmišljaju jer kažu da trenutačno nema potrebe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.