DAN RUŽIČASTE VRPCE

Ključna je prevencija: Smanjena je smrtnost od raka dojke

Zagreb: Obilježen Dan ružičaste vrpce
Josip Mikacic/PIXSELL
05.10.2024.
u 14:30

U sklopu obilježavanja, nakon podjele ružičastih balona i vrpci ispred zgrade HNK, tradicionalna povorka krenula je prema Cvjetnom trgu gdje su baloni pušteni u zrak u znak sjećanja na sve umrle od raka dojke.

Danas se obilježava 25. Dan ružičaste vrpce posvećen podizanju svijesti o raku dojke i pružanju podrške oboljelima, a u Zagrebu je istaknuta važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja zahvaljujući kojima je u Hrvatskoj zabilježen pad smrtnosti od 30 posto. – Ovo radimo da osvijestimo žene koliko su bitni pregledi, koliko je bitna svjesnost o sebi, koliko je bitno voditi brigu o sebi. Rezultat svih naših nastojanja je taj da se smrtnost manjila u Hrvatskoj, a to je rad svih naših bratskih udruga i državnog sustava – rekla je u subotu na obilježavanju Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke. 

Izrazila je nadu da će umrlih od raka biti još manje te istaknula da svaka bolesna žena nije bolesna samo za sebe jer se "raspadne" cijeli svijet i njihovim obiteljima i prijateljima. Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Irena Hrstić izjavila je da je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji je ove godine postao punoljetan, jedan od boljih primjera u Hrvatskoj kako pristupiti prevenciji.

POVEZANI ČLANCI:

Navela je kako se s godinama poboljšava pristup potencijalnim oboljelima, što su primarno žene, a povećavaju se i terapijski postupci. Tijekom 18 godina provedbe, dodala je, učinjeno je oko dva milijuna mamografskih pregleda te je otkriveno 10.000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 posto bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje, a to je i sam cilj, otkriti bolest u najranijoj fazi.

Hrstić je istaknula da je to najuspješniji nacionalni program s najvećim odazivom od 62 posto, što je čak iznad prosjeka EU, pa zahvaljujući tome imamo kontinuirani pad smrtnosti od 30 posto u proteklih osam godina što nas, prema najnovijim procjenama Eurostata, svrstava u sam vrh EU.  

Dodala kako je fokus reforme hrvatskog zdravstva na prevenciji pa će se u narednim ciklusima povećati obuhvat nacionalne prevencije na mlađe žene i to od 45. godine života. Sam preventivni program podrazumijeva mamografske programe i ultrazvuke dojke kada je to indicirano, no Hrstić je istaknula i važnost širenja svjesnosti o bolesti te važnost redovitog samopregleda grudi od mladosti.

– Počinjemo od samih sebe. Ako smo svjesni da smo u potencijalnom riziku, a karcinom dojke ne diskriminira i može uhvatiti ženu u bilo kojoj dobi - znači samopregled, samopregled i samopregled –poručila je ženama.

U sklopu obilježavanja, nakon podjele ružičastih balona i vrpci ispred zgrade HNK, tradicionalna povorka krenula je prema Cvjetnom trgu gdje su baloni pušteni u zrak u znak sjećanja na sve umrle od raka dojke. Na obilježavanju su prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Bartol Šimunić te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Lora Vidović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije