Nema većeg gastronomskog užitka do pripreme obroka od namirnica kupljenih na zagrebačkim tržnicama. Svaki Zagrepčanin ima svoje omiljene kumice i prodavače čije vrijedne ruke za nas ubiru plodove o kojima skrbe s ljubavlju i pažnjom. Svježina povrća i voća s tržnice ne može se mjeriti s onima iz trgovina, međutim ni njih nisu zaobišla poskupljenja.
Cijene su narasle, a rast će i još zbog poremećaja na tržištu te rasta cijene repromaterijala i energenata. Zbog svega toga domaći poljoprivrednici strahuju pred proljetnom sjetvom koja se nezaustavljivo približava.
Rast cijena vidljiv je i na Dolcu. Kilogram krumpira lani smo na tržnicama znali pronaći i po cijeni od tri do pet kuna. Ove je godine najjeftijini šesti ili sedam kuna po kili. Domaća jaja prošle su godine na placu koštala desetak kuna, ove godine ih na Dolcu možete kupiti za 14. Salata kristalka narasla je pak na nevjerojatnih 20 kuna za kilu, dok ćete krastavac platiti i 28 kuna.
Njemu nije sezona, no ipak se ne sjećamo da je ikada bio ovoliko skup. Sezona je zato blitvi, no kilogram zadarske blitve ne Dolcu ćete platiti 25 kuna. Ponuda dana svakako su dvije kile banana ili jabuka za deset kuna pa savjetujemo đir po Dolcu jer se uvijek nađe poneka ovakva akcija. Ostale cijene pogledajte na fotografijama koje je snimila Pixsellova fotoreporterka Zoe Šarlija.
Odavno sam prestao kupovati na placevima, osim neke specificne stvari i to samo u sezoni. Sve ostalo su prekupci koji imaju robu istu ili losiju nego u trgovackom centru. Zimi nemas nista "domacega" za kupiti. Jer nista nije u zimi u sezoni.