u tijeku je javna rasprava

Grad Zagreb predstavio plan za dugoočekivane izmjene i dopune GUP-a: Definirana su tri glavna cilja

Foto: Grad Zagreb
Foto: Grad Zagreb
Foto: Grad Zagreb
28.06.2024.
u 13:10
Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju, kazao je Tomašević
Pogledaj originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa suradnicima te ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikšom Božićem i pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijskog planiranja Anom Pavičić-Kaselj, danas je u prostorima gradske uprave održao brifing za novinare na temu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP). O toj se temi, naime, raspravljalo i na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, a kada mogu očekivati izmjene i dopune GUP-a, u sklopu aktualnog sata, Tomaševića je upitao Mauro Sirotnjak. 

– Izmjene će biti usvojene ove godine, prvi put u osam godina, ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se u balans stavilo izgradnju stanova bez potrebnih sadržaja društvene infrastrukture, odredit će se nove zone društvene namjene. Isto tako, jedan od ciljeva je zeleniji Zagreb pa ćemo povećati broj zelenih površina, i treći cilj je uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna – istaknuo je jučer Tomašević. 

Gradska uprava danas je izmjene i dopune GUP-a uputila na javnu raspravu, a koja će trajati 15 dana, što je zakonom definirano. – S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo da ćemo nakon isteka roka imati još jednu, ponovljenu javnu raspravu, i to u jesen. Ovo su izmjene GUP-a koji je usvojen još 2007., no cjelovito se nije mijenjao posljednjih osam godina – istaknuo je Tomašević. Podsjetio je i na pokušaj izmjena 2019. od strane prethodne gradske vlasti, no proces je tada zaustavilo Ministarstvo. 

– Ovaj proces nema veze s tim. S ovim smo krenuli lani u travnju i ponosan sam na to što je proces bio jako participativan, uključivao je i konzultacije sa stručnjacima, ali i s različitim javno-pravnim tijelima, među kojima su državne i gradske institucije i poduzeća, ali i s Vijećima Gradskih četvrti za koja smo radili posebne prezentacije, a oni su imali i najviše zahtjeva, odnosno prijedloga – dodao je. Tomašević je istaknuo i kako je gradski Zavod za prostorno uređenje prihvatio većinu njihovih prijedloga. Nositelj izrade izmjena i dopuna GUP-a, dodao je, je gradski Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. 

– Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju – kaže Tomašević. Dodao je i kako će se izmjenama i dopunama uspostaviti i balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja, kako bi ne samo popravili sadašnju situaciju koja na mnogim mjestima nije zadovoljavajuća, nego i predvidjeli taj balans u budućem razvoju grada i daljnjoj stanogradnji koju će obavezno pratiti društvena infrastruktura kao što su dječji vrtići, škole, zdravstvene i kulturne ustanove. Njima će se također štititi i unaprijediti stanovanje u centru metropole, kako bi ono bilo privlačno mjesto za stanovanje, a ne samo za turizam. 

VEZANI ČLANCI: 

Podsjetio je i kako je lani u travnju Odluku o izradi donijela Gradska skupština te kako su njome definirana tri glavna cilja ovih izmjena, a to su javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta. – Kao arhitekt i urbanist mogu reći da smo ove izmjene i dopune jedva dočekali. Nadamo se da će provedba zahvata u prostoru biti puno ujednačenija te da će se sve odvijati puno jednostavnije, jasnije i brže – istaknuo je Luka Korlaet. 

Prvi se cilj tako odnosi na planiranje površina za gradnju društvenih sadržaja, osobito u predjelima grada u kojima intenzivnu stambenu izgradnju u prošlosti nije pratila izgradnja potrebnih društvenih sadržaja.

– Planom se omogućuje uređenje i širenje pješačkih zona ne samo u gradskom središtu već i u središtima pojedinih gradskih četvrti. Ukinut je veliki broj iznimaka koje su se odnosile na pojedinačne lokacije i nisu bile u skladu s načelom da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu, a izmjenama odredbi za provedbu plana povećavamo površinu prostora javne i društvene namjene – dodao je Korlaet.

Drugi cilj, Zagreb zeleniji grad, odnosi se pak na sustavno planiranje novih površina za javne parkove. Svim otvorenim potocima određena je nova namjena (V3), i više se ne planira sustavno zatvaranje potoka. Predviđa se akumuliranje i retencioniranje oborinskih voda, korištenje kišnih vrtova, bioretencija i ostalih krajobrazno tehničkih rješenja upravljanja vodom. U dijelu planiranja energetskih sustava potiče se korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti.

Foto: Grad Zagreb

– Posebno se štite stambena naselja druge polovice 20. stoljeća gdje se ističu upravo kvalitetno oblikovani javni prostori, a u sklopu ovog cilja zelenijeg Zagreba, ukupno površinu Z1 namjene povećavamo za 36 hektara, što odgovara površini dvadeset i jednog Parka stara Trešnjevka – istaknuo je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Treći cilj, revalorizacija i unapređivanje prostornih kvaliteta, usmjeren je na izmjene koje doprinose održivom prostornom razvoju, skladu gradnje i kvaliteti izgrađenog prostora. – Uvodimo novu namjenu gradskog središta, oznake M0, koja omogućuje zaštitu i reafirmaciju stanovanja, dok se dodatnim mjerama nastoji ograničiti procese nekontrolirane turistifikacije i apartmanizacije gradskog središta. Ovim izmjenama se omogućuje uravnoteženi prostorni razvoj te veća kvaliteta i sklad izgrađenih prostora – dodao je Božić.

Iz Gradske uprave ističu da ove izmjene i dopune označavaju zaokret u pristupu praksi izrade prostorno-planskih dokumenata grada zbog načina izrade koji je vođen uz široku participaciju lokalnih zajednica i stručne javnosti te ciljeva izmjena kojima dominiraju teme javnih potreba grada i građana. Tijekom njihove izrade, Gradski ured za gospodarstvo kao nositelj te gradski Zavod za prostorno uređenje, proveli su sveobuhvatne procese rane participacije koji su započeli još u fazi definiranja ciljeva izmjena plana.

VEZANI ČLANCI: 

– Velika novost ovih izmjena i dopuna GUP-a je da nema prenamjene javnih zelenih površina osim u zone javne i društvene namjene, po čemu se ove izmjene izdvajaju od prošlih. Naprotiv, prvi put se događa obrnuti proces u kojem se povećavaju, a ne smanjuju površine zelenih zona – rekao je Korlaet.

U procese rane participacije, dodali su, bila je uključena šira javnost, mjesna samouprava te stručna javnost. Upravo su građani kroz inicijative i zahtjeve vijeća gradskih četvrti upozorili na glavne probleme i nedostatke u njihovim kvartovima i gradskim četvrtima što je stručni izrađivač analizirao, razmotrio i velikim dijelom prihvatio prilikom izrade prijedloga plana. Ostvarena je i suradnja sa stručnim udruženjima iz domene prostornog planiranja te je tako i stručna javnost imala prilike upozoriti na niz problema u prostoru koje se ovim izmjenama pokušalo riješiti na adekvatniji način.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.