Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska SKUPŠTINA

Usvojen rebalans zagrebačkog proračuna: Rekordni proračun raste za još 10 posto, evo na što će se trošiti

Zagreb: Pocela 34. sjednica gradske skupstine
Patrik Macek/PIXSELL
27.06.2024.
u 13:42

Prihodi od poreza rebalansom povećavaju se za 159 milijuna eura, a povećanje rashodovne strane je za 293 milijuna. Prijenos sjednice gradske skupštine pratite u izravnom video i tekstualnom prijenosu u nastavku članka

Od 9 sati u Zagrebu se održava još jedna sjednica Gradske skupštine, a ne dođe li do kakvih promjena, to bi trebala biti posljednja prije nego što se zastupnici raspuste na ljetnu pauzu. Na dnevnom je redu ovog puta 22 točke, s tim da je pristiglo i nekoliko prijedloga za uvrštavanje na dnevni red po hitnom postupku. Među tim točkama je i ona o kupovini nekretnine od gotovo 5000 kvadrata za izgradnju velikog kompleksa za URIHO (Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom), kao i Izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom se proširuje program novčanih naknada za korisnike inkluzivnog dodatka.

U redovnom dnevnom redu je, prije svega, rebalans proračuna. Prihodi od poreza rebalansom povećavaju se za 159 milijuna eura, a povećanje rashodovne strane je za 293 milijuna. Rashodi poslovanja povećavaju se za 241 milijun eura, od toga najviše odlazi na sufinanciranje javnog gradskog prijevoza, odnosno dakle 57 milijuna ide ZET-u.

Ostatak odlazi na sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića te vodnih usluga. Povećavaju se i materijalni rashodi za  oko 48 milijuna eura, oko 21,5 milijuna za usluge tekućeg investicijskog održavanja komunalne infrastrukture i uređenje grada, a 3,37 milijuna Gradskom uredu za obrazovanje za zadržavanje ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja te sportskih objekata, izvijestio je jučer predsjednik Skupštine Joško Klisović na konferenciji za novinare.

VEZANI ČLANCI: 

Neke od točaka su i izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga i ZET-a za 2024. godinu, što su također vruće gradske teme. Prije rasprave o točkama dnevnog reda na rasporedu je aktualni sat, u kojem će zastupnici postavljati pitanja o gorućim gradskim problemima. Prijenos sjednice gradske skupštine pratite u izravnom video i tekstualnom prijenosu u nastavku članka:

UŽIVO VIDEO:

TEKSTUALNI PRIJENOS:

13:40 - Usvojen rebalans

Sa 26 glasova za i 10 protiv usvojen je rebalans proračuna

12:30 - Započela je rasprava o rebalansu

V.d pročelnice za financije Danijela Juroš Pečnik obrazložila je razloge povećanja gradskog proračuna za oko 10 posto, sa 2.5 na 2.75 milijardi eura u 2024. godini. Razlozi povećanih prihoda su ponajviše veće plaće, pojasnila je Juroš Pečnik. "80 posto tog novca raspoređujemo za rashode zaposlenima, to je povećanje od 88 milijuna eura, plaće se povećavaju i u trgovačkim društvima, a kako se povećanja njihovih troškova ne bi prelili na cijene usluga, grad ovim rebalansom sufinancira komunalne usluge, npr. samo za ZET dodatnih 35 milijuna eura, za otpad 22 milijuna eura, za vodovod 7.8 milijuna eura" nastavila je nabrajati v.d. pročelnice.

Ured za gospodarstvo najviše dobiva, 102 milijuna eura, zatim ured za obrazovanje za oko pedeset milijuna eura, od čega 14.6 milijuna eura za sport. Mjesna samouprava dobiva oko 20 milijuna eura, dio novca ide i vatrogascima za nabavu novih vozila, dio sredstava je i za novčanu pomoć novorođenčadi i inkluzivni dodatak.

– Grad je lani zahvaljujući dobrom poslovanju ostvario višak od 61 milijuna eura, a planirali smo ove godine razliku od 40 milijuna eura, a ona se ovim rebalansom oslobađa, a pritom smo vratili i dug državi od oko 7 milijuna eura, tako da smo time oslobodili 108 milijuna eura – navela je. U raspravi se prvi javio Mislav Herman u ime kluba HDZ-a i HSLS-a.

Prijedlog rebalansa, rekao je, ukazuje da se prihodi od poreza na dohodak povećavaju na milijardu i 57 milijuna eura što predstavlja rast od 25 posto odnosno 206 milijuna eura u odnosu na godinu ranije. Ocijenio je da grad ni ovim rebalansom neće povećati plaće građanima Zagreba i time se nastavlja "porezna invazija" prema gradovima u okolici Zagreba. Rekao je da rebalans neće podržati.

12:00 - Nastavak sjednice

Nakon stanke sjednica je nastavljena počevši od prve točke dnevnog reda koja je usvojena, a riječ je o izvješćima o izvršenju proračuna po svim segmentima, što je usvojeno bez previše rasprave. Manji broj zastupnika je prisutan nego u vrijeme aktualnog sata. U nekoliko minuta usvojena su izvješća o stanju u 2023. godini, a zatim se rasprava preselila na puno burnije točke, a to su rebalans proračuna te revidiranje planova ulaganja u tekućoj godini.

9.50 - Započinje aktualni sat, zastupnici će postaviti ukupno 12 pitanja

Herman (HDZ) : Zagreb pliva u novcu, kad ćete smanjiti stopu poreza?

Prvi je za govornicom, Mislav Herman (HDZ). Uputio je pitanje gradonačelniku o rebalansu proračuna, kazavši da su rebalansom prihodi od poreza na dohodan porasli na više od jedne milijarde eura. "To je rast od više od 200 milijuna eura, pribrojimo li tome rast u 2023. onda ovdje generiramo dvogodišnji neplanirani porast prihoda od gotovo 360 milijuna eura. To su proračuni gradova u RH. Za ovaj rast zaslužna je HDZ-ova Vlada, a ne trenutna gradska uprava. Hoćemo li napokon smanjiti maksimalne stope poreza na dohodak jer Grad Zagreb pliva u novcu? Hoćete li povećati plaće?"

Tomašević je odgovorio zastupniku Hermanu kazavši da posluša snimku onoga što je rekao i rekao da su prihodi porasli za milijardu eura, prozvazvši zastupnika da ne zna čitati rebalans proračuna. "To što ste rekli nema veze s vezom, proračun raste otprilike za 10 posto za još 250 milijuna eura, a u isto vrijeme plaće u gradskim poduzećima i ustanovama rastu 12-16%, većina rebalansa ide na povećanje plaća, a da nismo povećali cijenu niti jedne javne usluge, što smo i obećali raditi." rekao je.

– Za razliku od vaših gradonačelnika u Zaprešiću, Karlovcu i drugdje gdje su podigli cijene komunalnih usluga za sve, a porez na dohodak se ionako obračunava onima s najvećim plaćama – odgovorio je Tomašević. Herman je zatražio dodatno pojašnjenje pa je ponovio kako grad pliva u novcu i da ne treba povećati cijene komunalnih usluga.

– Najavljujem da kad preuzmemo upravljanje gradom sljedeće godine, na prvoj sjednici smanjujemo porez – dodao je Herman. Tomašević je potom odgovorio ponovno da grad nije poskupio ništa od usluga.

Kljajić (BM365): Zašto nisu dostupni računi gdje se koliko ulaže u održavanje komunalne infrastrukture?

Sljedeći je za govornicom bio Dejan Kljajić (BM365). Postavio je pitanje o održavanju komunalne infrastrukture odnosno programe održavanja. "Zašto Vijeća gradskih četvrti i Vijeća mjesnih odbora i građani nemaju uvid u specifikaciju troškova, gdje se taj novac potrošio? Zašto nitko nema uvid gdje ide 550 milijuna kuna? Nismo otkako ste na vlasti dobili uvid u specifikaciju?" pitao je zastupnik i naveo koliki je iznos po kojoj četvrti.

– Ne znam što se događa? Je li nešto u vodi? Nastavljate kao zastupnik Herman govoriti pogreške brojke. Sav taj novac ide gradskim tvrtkama i sav taj novac se točno vidi koliko ide gdje, što se kosi i kada, koliko ima asfaltiranja, sve se to vidi, ako ne vjerujete pitajte, dobit ćete tablice. Dok ste vi, BM365 bili na vlasti to se nije vidjelo koliko se gdje troši – odgovorio je povišenim tonom Tomašević.

Profeta (M!): Što je s dvoranom na Vrbiku?

Zastupnica Ana Profeta (M!) postavila je pitanje o dvorani za stolni tenis na Vrbiku. U tijeku je sanacija te dvorane. "Jako je propala dok joj nismo imali pristup pa nas zanima koji je opseg te sanacije i koji je rok dovršetka sanacije?" Odgovorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kazavši da je sve dio šire operacije rješavanja problema s gradskom imovinom koja je u ilegalnom posjedu bila. "Sanirali smo krov, u tijeku je nabava za uređenje interijera, novi parketi, rasvjeta, instalacija. Zasada se neće ići u energetsku obnovu, ali i to je u planu. Velik broj ljudi zainteresiran je za korištenje, dio će ići u javni program, a dio u komercijalni zastup. Postoji potreba za sveučilišni sport i tri fakulteta su izrazila želju za korištenje i naravno građanima" odgovorio je.

Goluža (Most): Zašto X. gimnazija nema klimu?

Zastupnik Trpimir Goluža požalio se da gradonačelnik napada i da ne odgovara na pitanja i da njemu nije odgovorio na dva pitanja. Prvo se tiče direktora vodovoda koji i godinu dana poslije prima naknadu, kaže zastupnik, a drugo pitanje je da je osoba osuđena za korupciju na čelu Doma zdravlja zapad. "Kako komentirate da je troje djece kolabiralo na nastavi u X. gimnaziji koja nije klimatizirana pa su učionice na trećem i četvrtom katu ljeti pretvorene u saune, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem?"

– Znate kako postavljate pitanja, vrijeđate i omalovažavate i takve odgovore dobivate. Insinuirate u postavljanju pitanja jer se bojite drugih tužbi i tužbi za klevetu. Provjerit ću o čemu se radi u X. gimnaziji, 2/3 od 184 škole je u dvije smjene, takvo nam je stanje ostavljeno i to sve trebamo obnoviti – odgovorio je Tomašević, no Goluža je tražio dodatno objašnjenje i ponovno prozvao gradonačelnika.

Ivšić (M!): Što je s Jakuševcem?

Zastupnica Iva Ivšić (M!) postavila je pitanje u vezi Jakuševca, točnije o situaciji s požarom prošle noći. "Dogodila su se dva odrona i uslijedilo je vještačenje pa čekamo informaciju kada će započeti sanacija?" Gradonačelnik je odgovorio osvrćući se na požar sinoć rekao da nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti kvalitete zraka. "Dobili smo suglasnost općinskog suda da krene sanacija na odlagalištu Jakuševec jer je sud naredio istragu i osiguravanje dokaza, istraga i dalje traje, a sanacija je prijavljena 20. lipnja i očekujemo da sanacija počne sljedeći tjedan" zaključio je Tomašević.

Živković (M!): Što je s domom za starije na zapadu grada?

Zastupnik Marin Živković postavio je pitanje o izgradnji doma za starije na zapadu grada, odgovorila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. "Imamo lokaciju, u sklopu izmjena i dopuna GUP-a o kojima će biti puno riječi. Detaljim analizama pronašli smo lokaciji u Cesarićevoj u Španskom preko 16 tisuća kvadrata je parcela. što je zaista značajno zemljište i moći ćemo planirati velik dom" odgovorila je.

Lochert (HSLS): Zašto se dopuštaju preinake na fasadama zaštićenih zgrada

Zastupnik Alen Lochert priložio je fotografije pročelja kulturnih dobara, zaštićenih zgrada u zoni centra Zagreba na kojima su napravljene preinake na balkonima. "Kako bih otklonio mogućnost da kažete da je to nasljeđeni, to je nešto što se nagomila godinama, ne krivim vas za zatečeno stanje, nego me zanima i moje pitanje glasi, hoćete li poduzeti upozoravajuće i sankcionirajuće mjere koje vam stavlja na raspolaganje zakon jer svaki grad koji drži do svog identiteta nastoji riješiti i spriječiti devastacije ovakvog tipa" pitao je zastupnik.

– Vi ste u stranci koja je u vladajućoj većini u Saboru pa bih molio vašu pomoć jer ovo je u nadležnosti državne inspekcije pa bih molio da im se povećaju kapaciteti jer oni nisu dovoljni i ovakvih problema ima u cijeloj Hrvatskoj. Slažem se da je ovo ružno, pokrenuli smo javnu nabavu za uređenje pročelja i čišćenje fasada od grafita i to ćemo sami plaćati. – odgovorio je.

Rimanić (M!): Što je sa sadržajima o mentalnom zdravlju?

Zastupnica Marijana Rimanić postavila je pitanje o sadržajima na zapadu grada. "Hoće li se usluge za mentalno zdravlje i dalje širiti tamo?" Odgovorila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. "U nekoliko smo koraka lani omogućili transformaciju gradske ustanove soc. skrbi iz Novog Jelkovca u središnju ustanovu koju ćemo razviti na više lokacija u cijelom gradu. Još jedna lokacija će biti otvorena u Španskom"

Lovrić (Plavi grad): Što je s prenoćištem za beskućnike?

Sljedeći na redu bio je zastupnik Ivica Lovrić. Optužio je da gradonačelnik ne odgovara na pitanja. "Podsjetit ću vas da se gradski novac dijeli zastupnicima Možemo samo jer su iz te stranke. Saša Božić je sama svojoj udruzi dodijelila 24 tisuće eura. Teodor Celakosti, njegova udruga dobila je 62.510 eura. Marta Kiš poznata aktivistica dobila je 13 tisuća eura. Pitam vas o Ilici 29, tamo ste smjestili..." započeo je Lovrić.

Prekinuo ga je predsjednik skupštine Joško Klisović opomenom jer je Lovrić krivo htio postaviti pitanje, a već je rekao obavijest. Tomašević je odgovorio da je "mrtva trka između Lovrića i Goluže u lažima i klevetama". Odgovorio je potom Tomašević o vodovodu kazavši da će se naknadno izvesti vodovod u Branimirovoj.

Lovrić se vratio za govornicu "Šlampavo ste otvorili prostor za beskućnike u Ilici gdje je nedovoljan kapacitet, nema tuševa i kupaonice. Molim vas da žurno osigurate, a imate 350 praznih poslovnih prostora, adekvatno mjesto za beskućnike" Tomašević je nastavio odgovorom o dodjeli sredstava za kulturu kazavši da Saša Božić nije niti žensko, niti član Možemo.

Sirotnjak (M!): Što je s GUP-om?

Mauro Sirotnjak postavio je pitanje o prostornim planovima, točnije izmjene GUP-a. "Kada možemo očekivati izmjene i dopune GUP-a?" Odgovorio je Tomašević kazavši da će sutra početi javna rasprava vezano za izmjene GUP-a, a koja će trajati 15 dana, što je zakonom definirano. "Izmjene će biti usvojene ove godine, prvi put u osam godina, ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se u balans stavilo izgradnju stanova bez potrebnih sadržaja društvene infrastrukture, odredit će se nove zone društvene namjene. Isto tako, jedan od ciljeva je zeleniji Zagreb pa ćemo povećati broj zelenih površina, i treći cilj je uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna"

Petek (SDP): Što je s otpadom?

Zadnji na aktualcu bio je Renato Petek. Postavio je pitanje o financijama i stanju u gradskoj blagajni. Podsjetio je da je u prošlom sazivu i ranije novac trošen unaprijed. Dio velikih iznosa je bio prebačen na ovu upravu. "Tu vas pohvaljujem jer je novac vraćen prije vremena, no ako je novac u blagajni, bi li bilo bolje da je on na računu ili da se on potroši. Želimo li novac na računu ili obnoviti Kino Europa, napraviti Jarunski most, popravljati pruge, izgraditi sortirnicu i kompostanu, stadion Kranjčevićeva, pa čak i požara ne bi bilo ili bi se prije ugasio da se povećala zaštita od požara na Jakuševcu?" pitao je Petek.

– Ne vidim kako bi se to povećalo jer hidrantska mreža je funkcionirala, dežurni djelatnik je uočio požar, počeo gasiti, pozvao vatrogasce koji su to ugasili za sat vremena. Ono što je bilo ključno pitanje je, štedimo li? Ne. Želimo potrošiti svaki euro koji imamo na investicije koje trebaju građanima, ali morali smo stvarati višak. Sada taj višak stavljamo u rebalans kako bi potrošili to na kapitalne investicije. Recimo Jarunski most, od toga se nije odustalo, sutra ćemo oko Jarunskog mosta imati vijest. Kada govorimo o tramvajima, obnavljamo tri ispravljačke stanice stare 40-50 godina, da ne govorim o Ribnjaku... – rekao je Tomašević.

Petek je u dodatnom pojašnjenju rekao da će građani sami znati je li ulaganja dovoljno, spomenuo je da je danas isteklo 30 dana za izvješće o Jakuševcu. Petek je zatim rekao da se Pripuza "šopa" gradskim novcem kao nikada ranije. Tomašević je ponovio da nije bilo investicija u Čistoću i Holding u cijelosti.


9.15 - Čak 224 prijedloga u hitnoj proceduri

U ovim trenutcima počinje 35. sjednica skupštine.Uz kašnjenje od dvadesetak minuta sjednica je počela. Sljedeća sjednica bit će 5. rujna, a na današnjoj je prisutan 41 zastupnik. Gordan Bosanac (M!) stavio je mandat u skupštini u mirovanje. Podsjetimo, Bosanac je izabran u Europski parlament. U gradskim klupama zamijenit će ga stranačka kolegica Iskra Mandarić. Usvojen je potom i zapisnik sa sjednice. Čak 223 prijedloga našla su se u hitnom postupku. Dio odluka koji se tiče izmjena programa održavnja četvrti i cesta obrazložio je pročelnik Stanko Kordić kazavši kako je samo formalno hitni postupak. Nakon toga su svoja obrazloženja ponudili i ostali pročelnici.

Među hitnim točkama je i poziv na organizaciju Svjetskog prvenstva u Reliju koje bi se trebalo održati u Zagrebu. U hitnu proceduru zastupnici Plavog grada predložili su izvješće o sinoćnjem požaru na Jakuševcu. Sličan prijedlog dao je i gradski HDZ-a, a tiče se Jakuševca. Herman je istaknuo da se još ne zna što je uzrok dvama odronima od prije šest mjeseci. Odgovorio im je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Nemam problema s tim da se točka o Jakuševcu zastupnice Plavog grada bude prva na skupštini, no htio bih informacije staviti u kontekst. Požar manje količine glomaznog otpada sinoć je ugašen u sat vremena, za razliku od Zaprešića gdje je gorilo satima. Stavimo li to u kontekst požara 2019. kada ste vi bili na vlasti, tada je požar gorio cijelu noć i sudjelovalo je 50 vatrogasnih vozila. Najbitnije je da je požar brzo ugašen. Šteta na imovini je mala – odgovorio je Tomašević. Nakon toga započelo je utvrđivanje dnevnog reda.

POVEZANI VIDEO Posjetili smo gradilište Cibonina tornja: U obnovu simbola Zagreba uloženo je 10 milijuna eura

Komentara 11

RE
RevizorNovinarstva
12:02 27.06.2024.

Tomaević slaže čim zine...Opet prodaje maglu o Jakuševcu

Avatar R2D2
R2D2
12:48 27.06.2024.

Kaj nije Jakuševec zaprt? Kaj valjač po cesti nije u predizbornoj kampanji trabunjao o zatvaranju??? I tak, znači eto baš danas, nakon trwćeg sranja tamo, objavlje kako počinje sanacija.... A kaj bu on to saniral? I tak, još 10 mjeseci do izbora pa ga krenulo s fiktivnim projektima.

CO
CommonSense
14:27 27.06.2024.

Kaj je s proširenjem infrastrukture? Izgradilo se hrpa toga a popratni sadržaji (cesta, škole) su isti zadnjih 30 godina -a i tada je bilo na knap. ujutro i popodne svi stoje u kolonama, a rješenje je njima da se ljudim manje voze autima. Čovječe, ceste su za grad s pola vozila koje ima Zagreb. Istovremeno su graba na grabi jer se nova cesta kopa za mjesec danas od asfaltiranja. ekipa parkira na pruzi i pola grada stane, a o metrou se više niti ne priča. Livade su šikare ljeti. Smeće posvuda. Grad grafit na grafitu (frend uzeo kredu zbog fasade i debil ju zašarao unutar par dana. Murja nema pojam niti su u drami oko toga) . Ulaz u grad s istoka (iz Dugog sela) je ajme majko. savska od mosta prema gradu ruševina uz ruševinu. napuštenih građevina i gradilišta ne sve strane. A rješenja? Barem da nam baci kost i kaže "radimo na tome"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije