OVAJ TJEDAN KREĆE UKLANJANJE

Grafiti na pročeljima u užem središtu Zagreba odlaze u prošlost

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Grafiti na pročeljima u užem središtu Zagreba odlaze u prošlost
28.10.2024.
u 14:00
- Prvo idemo sa šest objekata u Vodnikovoj i bit će očišćeni, nadam se, u relativno kratkom roku. Za ovu godinu u proračunu smo predvidjeli 400.000 eura. Isto tako i za sljedeću godinu, s tim da vjerujem da će u proračunu taj novac biti povećan jer se sad interes građana povećao – rekao je Tihomir Milovac.
Pogledaj originalni članak

Ovaj tjedan počinje uklanjanje grafita s pročelja privatnih zgrada. Iz petog pokušaja napokon je sve spremno, a Grad će koštati trostruko više nego što je predviđeno prije tri godine. Za građane je, pak, besplatno, svoje zgrade samo moraju prijaviti na javni poziv, prenosi HRT.

Grafiti na pročeljima u užem središtu grada odlaze u prošlost. Od 265 privatnih zgrada, koliko ih se prijavilo, prvo je na redu njih 76, kazao je predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita Tihomir Milovac. - Prvo idemo sa šest objekata u Vodnikovoj i bit će očišćeni, nadam se, u relativno kratkom roku. Za ovu godinu u proračunu smo predvidjeli 400.000 eura. Isto tako i za sljedeću godinu, s tim da vjerujem da će u proračunu taj novac biti povećan jer se sad interes građana povećao – rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Kako piše HRT, slika grada bi se kroz nekoliko godina trebala promijeniti jer se antigrafitni premaz nudi i za tek obnovljene fasade nakon potresa. Milovac građane potiče da se prijave i za postavljanje nadzornih kamera, što Grad subvencionira u 80 posto.

– Naši ljudi se libe prijaviti takve slučejeve i kad su zabilježeni kamerom, a grafiteri, koji vandalski rade po noći, oni snimaju kako to rade i objavljuju na internetu. Sumnjam da je njihova korist od toga velika, a za ljude bi, makar psihološki, bilo dobro da postave kamere – rekao je.

Istovremeno, u Gradu oformljuju tim koji će uklanjati grafite na javnim zgradama. Zasad je za to osposobio dva radnika, a prva zgrada koju će očistiti bit će Dom zdravlja Zagreb-Centar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.