KLIZIŠTA

Grmoščica prijeti!

03.04.2003.
u 00:00
Potporni zid na Ilici sve je nakošeniji, a pukotine na kućama mještana sve veće
Pogledaj originalni članak

Klizišta prijete stanovnicima Grmoščice! Na jučer održanom zboru stanara Grmoščice u prostorijama čitaonice "Vladimir Nazor" u Kustošiji stotinjak se okupljenih mještana žučno sukobilo s dogradonačelnikom Stipom Tojčićem i pročelnikom Ureda za izgradnju grada Nenadom Crnićem, i to zbog nikad započete sanacije klizišta Grmoščice. To se brdo počelo urušavati još 1965. godine zbog otkopavanja prevelike količine zemljane gline tvrtke Ciglane Zagreb.

Podsjetimo, prije 38 godina mnogo se kuća urušilo i tadašnje su vlasti pod Grmoščicom na Ilici sagradile potporni zid, koji je držao do 1993. godine. Od tada, svakim je danom zid sve nakošeniji, a pukotine na kućama mještana sve veće. Katastrofa iz 1965. zaista je svakim danom sve bliža...

- Već tri godine obećavate da ćete sanirati Grmoščicu, čak je i Bandić rekao da je ishodio lokacijsku dozvolu. Od tada je prošlo godinu dana, a nitko nije poduzeo ništa - vikali su mještani uglas na predstavnike Grada.

No, Tojčić im je uzalud pokušavao objasniti kako im ne može pomoći ukoliko ne pomognu sami sebi.

- Gospodo, nisam se došao svađati, već vam objasniti da se nakon lokacijske treba ishodovati i građevinska dozvola. Za to je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose sa svakim stanarom Grmoščice. Upravo zato i nastaju problemi - rekao je Tojčić, aludirajući na to kako Grad od svakog stanara traži dio zemljišta koje je u novim prostornim planovima namijenjeno gradnji potpornog zida, ali i vodovoda, plinovoda i kanalizacije, te prilaznih prometnica.

Taj plan zahtijeva da se stanari odreknu dijelova svojih zemljišta, besplatno ili uz naknadu Grada.

- Tek tada možemo iz gradskog proračuna izdvojiti 35 milijuna kuna za sanaciju Grmoščice, prije ne - ustvrdio je Tojčić.

DALIBOR KLOBUČAR

Pogledajte na vecernji.hr