niču po gradu

Grupa donosi voće i povrće izravno od proizvođača, jeftinije

Grupa donosi voće i povrće izravno od proizvođača, jeftinije
16.01.2014.
u 16:20
U Zagrebu je sedam grupa solidarne razmjene koje građanima omogućuju namirnice domaćeg i poznatog podrijetla po prihvatljivim cijenama
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu su počele nicati Grupe solidarne razmjene (GSR), koje povezuju građane s malim proizvođačima voća i povrća. Građanima se tako omogućuje da znaju podrijetlo onoga što jedu te dobiju zdravu hranu po prihvatljivoj cijeni, a proizvođači se ne moraju brinuti za manjak ili višak koji uzgoje.

U Zagrebu postoji sedam takvih grupa čiji je popis dostupan na stranici grupasolidarnerazmjene.net, a jedna od njih je i udruga Vestigium, koja svoje zelene košarice naručuje iz prostora u Vrbanima.

– Imamo desetak ljudi, koji naručuju dva puta tjedno. Svi su naši članovi, koji plaćaju i godišnju članarinu.

Narudžbe se primaju mailom, a preuzimaju se u prostoru udruge – kaže predsjednica udruge Irena Borovina. Ističe da grupe nemaju prostor, pa robu razmjenjuju na punktovima poput Muzeja suvremene umjetnosti i AKC Medika. Svaka grupa ima svog poljoprivrednika s kojim dogovara razmjenu, a nekad i sadnju tri mjeseca unaprijed. Cijene voća i povrća, kad se uzimaju na taj način, niže su 20-30 posto od tržišne.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.