Kad ga je prvi put ispekla, planuo je dok si rekao “keks”. Čim je izašao iz pećnice, Rajka Sunajko nazvala je šogoricu Zoricu, koja živi u stanu do njezina u neboderu na Borongaju. Sa svojim supruzima Sinišom i Žerarom sjeli su oko toplog kruha te počeli jesti. I nisu stali dok ispred njih nisu ostale tek mrvice.
Eksplozija objava
Recept je pronašla na internetu, napravila svoju verziju, zapisala ju te podijelila na Facebook grupi Starozagrebački recepti. I tako je počela priča o “Rajkecu”, kako su ga prozvali oni koji su ga odlučili isprobati ispeći. A bilo ih je u proteklih desetak dana stvarno puno, što se vidjelo na društvenoj mreži. Gotovo da nije bilo dana da netko nije postavio fotografiju “Rajkeca” da bi se pohvalio kako mu je ispao, a objava je bilo toliko da su se neki i žalili kako ne mogu više gledati toliko fotografija Rajkinog kruha.
– Zapravo, recept smo postavili na grupu još prije tri godine i svako malo me je netko kontaktirao da pita detalje vezane uz pripremu. No sad je došlo do prave eksplozija objava. Ne znam što je tome razlog, no znam koliko su ljudi sretni kad ga ispeku. Uspije baš svima, čak i onima koji ne znaju kuhati – govori Rajka. Ona kruh peče od mješavine glatkog i raženog ili heljdinog brašna, u omjeru 2:1, a neki znaju kad ga izvade iz pećnice na njega staviti šalicu okrenutu naopačke u koju se povuče višak vlage i pare, pa je kruh, kažu, još ukusniji. Riječ je, ističe administratorica Fejs grupe Vesna Prajz Velić, o hrvatskoj inačici kruha jednog američkog kuhara, koji zovu "One night bread".
Prodaje se i u Stuttgartu
– Jednom me kontaktirao jedan čovjek, govoreći da mu je supruga na poslu i da bi je htio iznenaditi. Žena je ostala “paf” kad je došla doma, kruh je pekao prvi puta i bio je savršen – govori Rajka, dodajući da se “Rajkec” peče i u New Yorku, Australiji, Kanadi, Bjelorusiji, Meksiku... Njezino ime se toliko veže uz taj kruh da i Google izbacuje recept kad se u njega ukuca “Rajkin kruh”, a jedna joj je gospođa rekla da se pod tim imenom prodaje i u jednoj pekari u Stuttgartu.
– Kao mlada mislila sam da moraš imati nadnaravne sposobnosti da ti kruh ispadne kao onaj bakin ili mamin, no “Rajkec” me uvjerio u suprotno – zaključuje Rajka.
Probao. Za prste polizat.